Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

I klorna på knarket

5 maj, 2011

Skrivet av Susanna Alakoski

Krönika maj 2011

Det händer ibland, att någon säger något som får oss att tänka till. Förstå saker på ett nytt sätt. Inte sällan är författare dessa personer: Herta Müller, Simone de Beauvoir, Virginia Woolf. Men det händer också att en helt okänd liten sextonårig kille får en författare att tänka till.

Lerums gymnasium, en kylig dag. Vi är i aulan. En föreläsning för fyrahundra elever. De har läst mina böcker, jag är både stolt och glad. Det jag skriver är viktigt. Jag talar om fyra ord jag tänkt särskilt på när jag skrev Håpas du trifs bra i fengelset: anhörig (vad betyder det att vara anhörig), narkotika (explosion sedan 70-talet), fattigdom (vad spelar fattigdom i sig för roll för människans psyke?) samt diagnossamhället (arbetarklassens barn är överrepresenterade i diagnoser som ADHD och damp Efter föreläsningen när aulan tömts kommer killen fram till scenen med hjälp av sin lärare. Han rör sig ryckigt, som att han lider av staccato i kroppen, spänd. Han är klädd i svart luvjacka, hängbrallor. Blyg.

–  Dina böcker verkar spännande.

–  Det kanske de är …

– Min pappa har haft narkotika i sitt liv hela livet.

–  Då tror jag att mina böcker kan vara något för dig.

–  Min farmor dog i överdos förra veckan.

”Min farmor dog i överdos förra veckan” är meningen som skakar mig. Känner mig träffad, dum. Också jag är en av alla vuxna som går omkring och slarvigt säger ”ungdomar knarkar”. Sanningen är att mammor, pappor, mor- och farföräldrar (också) knarkar.

När jag var barn på 70-talet förekom ”harmlösa haschpartyn”. En del höll på med amfetamin. Men det var de äldre, och inte så många. Efter 70-talet har narkotikan fullkomligt exploderat: kokainet i storstädernas innekretsar, amfetamin, heroin. Vi har fattigmansdroger, rikemansdroger. Ungdomar dör av oren narkotika inköpt via nätet. Förortsbarnen i Västsverige dukar under av GHB, en narkotikaklassad billig lättillverkad drog som säljs som en luktfri vätska och som också smygs ned i kvinnors drinkar för att de senare ska kunna utnyttjas sexuellt. Drogen är lätt att överdosera, därför mycket farlig.

Vi lever äntligen i en tid då det är mer möjligt att säga ”jag är alkoholist”, min pappa är alkoholist, min mamma, bror eller syster. Det har blivit mindre skamligt. Hjälp finns att få. Folk blir nyktra. Att säga att ”jag är narkoman”, eller att min mamma, mormor är narkoman är i stort sett omöjligt. Skammen är för svår. Stämplingen nära? Hjälpen långt borta?

Silverfisken (Sofia Rapp Johansson) är kanske Sveriges läbbigaste bok hittills? Silverfisken ligger under badkaret och gömmer sig för att komma undan sin drogade farliga far som använder henne som knulldocka.

Det måste finnas tusentals barn i Sverige som vuxit upp med narkotikamissbrukande föräldrar. Vi har sannolikt fler läbbiga böcker att vänta.

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.