Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Elsa – lever du fortfarande?

2 november, 2011

Skrivet av Susanna Alakoski

Grusvägen knastrar, jag cyklar i Signes spår. Bakom träden rullar svallvågorna in från Bornholmsfärjan. Det är tyst på stranden nu, björklöven ligger blöta på marken. Det är höstljummet, en frän men mjuk doft av tång ligger i luften. Ringklockan är trasig, väjer för två hundar och deras ägare som överrumplas av mig, cyklisten. Jag säger något om att jag måste laga ringklockan.

Har sett Signe cykla denna väg så många gånger. Sedan gick hon med stavar, blev för gammal för att cykla? Hur såg människorna henne? En gammal kvinna med krökt rygg, gifte hon aldrig om sig när maken dog? Så bra hon klarade sig, trots allt. Han söp ju ändå ihjäl sig, mannen. Hur gick det för sönerna?

Det gick bra för sönerna. Den ena drev restaurang, gifte sig med en skönhet, skilde sig. Han hade hund ett tag, bytte stad. Gifte om sig, fick fyra barn och en ny hund. Den andre arbetade också inom restaurang, kom sedan in i databranschen, gjorde karriär. Pendlade många år. Gifte sig, fick två barn.

En skugga framför mig. Det är Elsa. Vad hände med Elsa? Man såg henne aldrig cykla. Aldrig promenera. Hon arbetade i kassan på Konsum. Alltid fin i håret. Alltid fint hemma. Jag lekte med hennes pojkar, Tommy och Bosse. Deras pappa var alkoholist. Är det någon som minns Elsa i dag? Har det slutat viskas? Inte bara pappan var alkoholist, också sönerna blev det.

Det är något med dessa två kvinnor, där på grusvägen. Jag minns dem för att det doftar tång, för att det är höst och för att det är en barndoms grusväg jag cyklar på.

Så många av mina barndomsvänner är killar. Jag vet vad som hände dem, jag träffar några av dem ibland än i dag. Deras pappor söp liksom min. Mammorna höll rent hemma, stod där i vått och torrt. Gjorde de? Inte min, inte alltid.

Nu, så här många år efteråt har jag facit. Det gick så illa för så många, också för Signes söner, även om deras öden skiljer sig åt. Signes ena son blev också alkoholist, han förlorade sin familj – även hunden – och åkte dit för bedrägeri.

Sist jag hörde något från honom var han hemlös och fick nobben att bo hos sin egen bror. Brodern orkade inte längre, sa han. Orkade inte, och själv hade han gått upp i vikt, vägde hundrafemtio kilo nu, denne smalis. Han fick hjärtinfarkt innan han fyllt femtio men överlevde. Efter det har vi inte setts.

Elsas pojkar dog båda två. Den ena i överdos av piller, fylla, den andre av ett fylleslag. Föll baklänges och slog huvudet i ett element.

Livet.

Signe, går du med stavar än i dag?
Elsa, lever du fortfarande?
Kan ni leva på era kvinnopensioner?
Jag cyklar längs havet till vägs ände.
Jag tänker på dessa två kvinnor.

Men jag tänker också på en tredje, min egen mamma. Men den tanken är ännu för svår. Därför vänder jag cykeln, skyndar mig därifrån.

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?