”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Det finns ett datorregister över plastpåsarna men Lars Lundin vill inte använda det. I stället kryssar han fram mellan hängarna lite på måfå. ØIVIND LUND

Fabrikören med PLASTFROSSA

Tempo, Nära Dej och Esso. Rad efter rad med konsumtionssamhällets fossiler. I värmländska Jössefors finns Sveriges historia i påsform.

Förbjudna i flera länder

  • Världens förbrukning uppskattas till1 000 miljarder plastpåsar per år.
  • Det tar ungefär femtio år för en plastpåse att brytas ned i naturen.
  • Plastpåsar är helt eller delvis förbjudna i flera länder, däribland Bangladesh, Uganda och Sydafrika.

Lars Lundins guldarmband rasslar till när han räcker över en smutsgul påse med snedställda bokstäver: Ni sparar kronor, inte ören hos Favör.

Ett mikrokoncentrat av en försvunnen värld. Vem bryr sig väl om ören i dag?

Längre in i samlingarna finns en skrynklig kasse där en hattprydd man med sjövilda ögon förklarar att allt annat än Galne Gunnar är vansinne.

I arkivet på Bengt Lundin AB hänger fyrtio års svensk påshistoria. Från den första
Åhlénskassen till de stora plastschabraken från dagens matvarujättar. Men låt oss backa ett par decennier.

I början av 1960-talet skulle företaget Cello-plast i Norrköping fira 25-årsjubileum. Till det ville man ha något alldeles extra. Resultatet blev Temakassen, den första svenska plastpåsen. Med sina två förstärkta handtag och sinnrika konstruktion var den revolutionerande i sin enkelhet. Det är förresten samma påse som säljs av Systembolaget än i dag, exakt utmätt för att rymma fyra vinpavor.

Några år senare satt Lars Lundins pappa Bengt på sitt företag i närheten av Arvika och klurade ut en annan påsform. Den här gången var det en rektangel med utstansade hål som handtag. Modellen fick heta Sinuskassen och tog detaljhandeln med storm. Den var billig, lättproducerad och stark nog att hålla en skolåda eller ett par jeans. Den stora plana ytan passade dessutom bra till grafiska tryck.

1972 hängdes den första plastpåsen upp i arkivet på fabriken i Jössefors, mitt ute i de värmländska skogarna. Sen dess har det fyllts på, och med en årsproduktion på 600 miljoner kassar har det hunnit bli några stycken.
I dag hänger över 6 000 olika plastkassar här.

– Redan från början sparade vi en påse av varje som referensprov. Vi får hoppas att någon tar hand om allt det här sen. Det börjar bli för trångt nu och det är väl mest jag som fortfarande tycker att det är roligt.

Lars Lundin går fram och tillbaka mellan raderna av krokar. Hästsvansen dansar när han rotar runt bland arkivskåp och hängare. Han drar fram en röd Icakasse. Stjärnhallen i Arvika skryter i fetstil med att de håller öppet även på lördagar.

Uppe vid taket skymtar ett naket ben mot en vit bakgrund. En av H&M:s skandalkassar från tiden då Anna Nicole Smith fick bilar att åka i diket. Lars Lundin nickar gillande och säger att det var roligare tryck förr i tiden, då påstillverkarna hjälpte till att ta fram originalen. Nu är allt så slätstruket.

– Vi var många konkurrenter som tävlade om kunderna. Då försökte vi överträffa varandra genom designen på påsarna.

Om roliga tryck styrde produktionen för tjugo år sedan så är det förtjänsten som är allenarådande i dag. Plastkassen är en av de mest lönsamma produkterna i butikerna. Trots att mängden plast per påse minskar och ersätts med billigare och mer miljövänliga material så ligger priset för oss konsumenter ganska stadigt. På en kasse som kostar en och femtio för dig så är nästan en hel krona ren vinst för butiken.

Inne i arkivet plockar Lars Lundin ner en påse från ett kryssningsfartyg med bolagets logotyp på ena sidan och reklam för sprit och tobak på den andra.

– Det här är toppen. Här tar rederiet först betalt av spritföretaget för reklamen och sen betalt av kunden som köper den. Det är bra.

Björn Wendelborn Barr

Läs mer från Dagens Arbete:

Välkommen in till neonmuseet. Foto: Linn Bergbrant

Följ med till Londons neontempel

SKYLTMAKAREFamiljen Bracey har varit neonets mästare i flera generationer, deras färgglada skyltar finns i butiker över hela världen och har använts i modereportage och storfilmer. Läs eller lyssna till reportaget om det självlysande museet i London.

Ellinor Johansson och Sebastian Sedell följer med sin produkt hela vägen längs med banan. Foto: Ylva Bergman

Ökad vinst och ­minskad värk

ROTATIONMeritor har vässat sig till lönsam världsklass genom att effektivisera monteringen av hjulaxlar. Ständig förändring tryggar jobben – men flera anställda klagar på den ökande stressen.

Paul Hansen har arbetat på olika lager i över 20 år. Han trivs på Förlagssystem: ”Det flyter på ganska bra, inga problem.” Foto: David Lundmark

Så lyftes stämningen på boklagret

ARBETSMILJÖTrakasserier, orättvisa arbetsledare, en känsla av att vara utbytbar – stämningen på Förlagssystem var usel. Efter ett omfattande förändringsarbete är situationen mycket bättre, en viktig orsak är minskad inhyrning.

”Jag var såld direkt” Carol Dahlberg ställer sina steelpans i rätt ordning inför en repetition med Panoply Steelband. Efter att en provapåkväll är hon helt såld på instrumentet och den västindiska musiken. Foto: David Lundmark

Carol är såld på slagverk

BAS PÅ FRITIDENOnsdagarna är heliga för Scaniamontören Carol Dahlberg. Då ställer hon upp sina basoljefat för repetition med The Panoply Steelband, vars västindiska rytmer omfamnar såväl Rihanna som Ack värmeland, du sköna.

Framtidslandet

Uppdrag: Rädda bygden!

ReportageAck Värmeland, du sköra. Nedlagda butiker, stängda bankkontor och ingen som tar över småföretagen när ägarna pensioneras. I Värmland har folkrörelserna bestämt sig för att vända den negativa trenden.

6

En annorlunda pappersarbetare

KnivskarpHennes verktyg är bland annat skalpell, tång och limpistol. I papper viker hon till elefanter, krukväxter - och till med sig själv. Möt konstnären Fideli Sundqvist, och se DA:s film där hon visar hur du själv kan skapa ett löv.

”Drömmen är ett eget plan”

Fastspänd i en leksak av plast en halv kilometer upp i luften med en surrande propeller framför ansiktet. Exakt där finner pappersarbetaren Rejhan Fejzovic lugnet och njutningen.

Svingar klot efter jobbet

När barnen bodde hemma fanns varken tid eller pengar. Men så fick Elisabeth Ringqvist jobb inom industrin, barnen flyttade ut och hon köpte klot och skor igen. Nu spelar hon i klubb och den 21 maj är det hennes tur i bowling-SM för metallare.

Gäddfiske och pissväder

FiskeMontören Conny Lekmyr älskar att fiska, men avskyr fisk. DA följde honom på jakt efter gäddan, den "svenska sötvattenskrokodilen". Det är lugnt och varmt - "svenneväder", fnyser Conny.

Att vara ung på jobbet

Reportage"När det snackas politik på rasterna, märks det helt klart att man är yngst", säger 25-årige Pierre Kronberg på Holmen Hallstavik.

Carina Johansson granskar utlåningen. Foto: David Lundmark

När kommer Zlatan tillbaka?

EGET BIBLIOTEKSå fick eldsjälen Carina Johansson fart på läsningen på Nobia i Tidaholm.

Modets drottning abdikerar

Som H&M:s chefsdesigner har Margareta van den Bosch klätt både Madonna och stora delar av svenska folket.

Vad ska vi leva av?

REPORTAGENu är avtalsrörelsen igång på allvar igen, det kommer att som vanligt att bli ett manglande om löner, övertidsersättning, pensioner. Men det finns också en bakomliggande, molande fråga: vad ska vi jobba med i framtiden? Harald Gatu ställde den under en resa genom industrisverige 2014. Nu kan du lyssna på reportaget.

Hur mycket pengar är nog?

ReportageDu är pank och tärningen styr din spelpjäs till ett hotell på Norrmalmstorg. Game over! I Monopolvärlden är spelet slut när en person sitter med alla pengar. I verkligheten har 85 superrika personer lika mycket pengar som de 3,5 miljarder fattigaste har tillsammans. Hur länge till kan vi spela?

Rally. Foto: Jan Nordström

Fritiden går i hundra knyck

MotorfrälstAllt började med en Volvo Duett när Uffe Eriksson var tio år. I fjol blev han svensk mästare i rallycross – nu tar han sats i en ny sits.

Rockhammar har 46 anställda varav 40 är pappers­­arbetare. Foto: David Lundmark

"Vi bygger faktiskt en helt ny fabrik"

Det sjuder av optimism i Rockhammar. Nu byggs en ny produktionslinje - en del av ägaren BillerudKorsnäs 900-miljonerssatsning.

Foto: David Lundmark

Hon älskar att ta sig vatten över huvudet

Resan till andra sidan jorden blev starten för något som nu slukar hennes fritid. Camilla Sånebo Hellman är såld på dykning – DA följde med henne under vattnet.

Sebastian Kallionpää har spelat boule så länge han kan minnas. Första gången han tävlade var han sju år. Foto: David Lundmark.

Träffar bakom bruket

Sebastian Kallionpää spänner blicken i grusplanen bakom farsans jobb. Armen svingar framåt och fingrarna släpper klotet. Klang! Stål möter stål i en klockren träff. Välkommen till Oppboga Boulesällskap.

Michael Gustafsson

Stålmannen som gillar motvind

KitesurfningDet går inte en dag utan att han tittar ut och noggrant noterar vad vädergudarna har att erbjuda. Michael Gustafsson är Scanias egen stålman vars enda kryptonit är vindstilla dagar.

Ojnareskogen

Foto: Karl Melander

Striden om kalkbrottet

ReportageEn öken? Eller förutsättningen för liv? 
En konflikt om ett kalkbrott på norra Gotland 
hamnade på löpsedlarna och delade ön i två läger.

Maya Westman provkör en skotare på visningsdagen i Kalix. Jakob Pessa från skogsmaskinsinriktningen hjälper till. Målet med dagen är att locka elever till skolan. FOTO: DAVID LUNDMARK

Succéskolan lockar inte

Hotad utbildningNästan alla som lämnar utbildningen får jobb. Ändå ligger hot om nedläggning över Kalix naturbruksgymnasium. Ska skolan finnas kvar behöver den fler elever.

Nu ska Martin bli Andrea

LivsbeslutEn 41-årig metallarbetare i en liten svensk stad kan inte ljuga längre. Martin vill berätta sin historia för er.

Två läsande verkstadsarbetare. Stefan Löfgren lyssnar när Anders Olofsson berättar om när han ville köpa en bok av Alice Munro: ”Expediten ville inte rekommendera någon till mig eftersom Munro uppskattas mest av kvinnor. Jag gav mig inte, men utan resultat. I stället tipsade hon om Johan Theorin för spänningens skull, ett helt okej tips. Men ändå häpnadsväckande att jag inte fick köpa Alice Munro.” Foto: Niklas Maupoix

"Det här är ingen jävla bokklubb"

Boken som BildningEn gång i månaden träffas de på puben för att 
byta böcker med varandra. Utan litteraturen vore 
vi ingenting, säger de. Absolut ingenting.

11
Carina Engman, revy, Dagens Arbete

Med uppdrag att roa

Carina Engman skiftar mellan pappersbruket och scenen och får hela bygden på gott humör.

Strejkerna i Kina

”Jag känner mig som en maskin”

Han jobbar jämt och träffar sina barn en gång om året. Men när arbetsgivaren försökte blåsa Zhu Xinhua på intjänad pension fick han nog.

Rösten väcktes i verkstan

Inför maskinerna vågade Helen Sjöholm möta sig själv.

Mormors hemlighet

De stod så nära varandra. Men varje gång Helena frågade mormor om när hon var liten blev det bara tyst. Här är berättelsen om ett barnbarn som bestämmer sig för att inte ge upp. Och som reser 150 mil från Malmö till Ukraina för att få svar på frågan: Hur gör man upp med Stalin?

Foto: HANS PETER BLOOM

Lehån på linjen

En bunt tomtebloss och 25 amerikanska skämttecknare på en skoldans förändrade livet för Lars-Erik Håkansson. Nu får han EWK-priset för sina linjer om världens tillstånd.

Hon strider för skogsarbetarna

De rumänska skogsarbetarnaKristina kunde inte tyst se på när de rumänska skogsarbetarna vände hem i vrede.

Behie har fått nytt hopp sedan hon blev kristen. Hon sjunger i kören och får undervisning i en frikyrka. Foto: JOAKIM ROOS

Lever gömd – vill bli sedd

ReportageBehie lever papperslös i Sverige sedan 14 år. Med tiden har hon lärt sig att inte synas.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.