Industriarbetarnas tidning

Snart slut för hjälmen som en gång krönte Gretzkys hjässa

23 januari, 2012

Skrivet av Björn Wendelborn Barr

Nedläggning Vad har du och hockeystjärnan Wayne Gretzky gemensamt? Ni har båda åkt skridskor i en hjälm från Jofa i Malung. Men till sommaren lägger ägaren Reebok ner fabriken.

Strax efter förmiddagsrasten den 29 november drar medlemsmötet i gång. Längs de två julpyntade långborden i lunchrummet trängs ett fyrtiotal metallare. Klubbens ordförande Jan Persson står vid ena väggen. Han slår ut med armarna och säger:

– Var fan börjar man någonstans? Ni vet vad som gäller. Reebok vill lägga ner all tillverkning och kontorsverksamhet här.

Åttioåtta korslagda armar väntar på fortsättningen. De vill ha besked. Dagen innan hade Reeboks Europachefer möte med löntagarkonsulten. Nu ska de få veta om fabriken blir kvar eller om all produktion flyttar till Kina.

– Om vi kan få leverera till hela koncernen sparar Reebok en miljon kronor per år jämfört med om de flyttar. Det finns möjlighet till en lönsam produktion här i Malung, det slår konsultens rapport fast.

En kortklippt kvinna hostar lite försiktigt. Alla andra sitter tysta. Jan Persson samlar sig kort innan han levererar domen.

– Men företaget har valt att köra vidare på sin linje. Nu är frågan vad ni tycker. Vi måste ha mandat från er. Ska vi ta det här till central förhandling?

En vithårig man stryker sig oavbrutet över pannan. Killen bredvid stirrar ner i bordet. Blir det central förhandling har klubben inget att säga till om längre. Alla här vet det, de var med för två år sen. Då ville Reebok flytta hela fabriken med maskiner och robotar till Lettland. Den gången lyckades de rädda kvar jobben genom namninsamlingar och nätkampanjer, inte genom förhandlingar.

Det blir omröstning. 28 nej och sju ja, resten blankröster. Klubben fortsätter att kämpa själva.

Efter mötet pustar Jan Persson ut. Det har varit tufft sen beskedet om nedläggning kom i början av september. Jofas ägare Reebok säger att det handlar om att spara, en strategi för framtiden. Stäng ner i Malung och starta upp i Kina. På fyra år ska det ha betalat tillbaka sig.

– Reebok vill samordna sina verksamheter till vilken kostnad som helst. Jag tror att de har en klar bild i sin fantasivärld av att de ska rensa ut lokalen här så fort som möjligt.

Lokalen ja, här på Västra Industrigatan har Jofa byggt hjälmar och kroppsskydd till världens bästa hockeyspelare i snart ett halvsekel. Den sista stora fabriken i Malung. Många har jobbat hela sina liv här, genomsnittet på anställningstid är uppe och nosar på 30 år.

– Det här blir spiken i kistan för orten. När jag är nere och handlar mat hör jag hur folk pratar, det är en katastrof, säger Jan Persson.

Han visar löntagarkonsultens rapport, pekar på siffror och uträkningar. När Reebok ställde Jofa mot kinesiska IMS utgick de från en årstillverkning på 118 000 hjälmar. Då är det billigare att flytta tillverkningen. Men Jofa har aldrig haft en så låg produktion. I fjol tillverkades 233 000 hjälmar. Med de volymerna skulle det vara mer lönsamt att ha kvar fabriken i Dalarna.

– Grundinställningen bland våra ägare är att det är lägre pris i Kina. Då är det svårt att övertyga om att vi faktiskt är billigare.

Det handlar inte bara om pengar. Jan Persson berättar om hur hockeylag har hört av sig och varit oroliga. De vill ha sina skydd Made in Sweden.

Han tittar sig omkring, säger att han egentligen inte får visa det här och går bort till lagerhallen. Där står hundratals kartonger uppradade. Totalt över två fraktcontainrar.

När man går nära ser man att varje låda har något skrivet på sig: Trasigt galler, löst hakskydd, sprickor. Delarna som kommer från Kina håller inte måttet. Allt ska skickas tillbaka.

– Vi tillverkar kroppsskydd här, det är samma krav på våra grejor som på de hjälmar som används i gruvindustrin. Men när vi testar delarna från Kina går de sönder.

Kartongerna på lagret är bara toppen på isberget. I år har Jofas montörer fått byta ut 9 000 kinesiska plastdetaljer mot svensktillverkade för att hjälmarna ska hålla.

Fabriken som tillverkar plastdetaljerna till Jofa är IMS, samma företag som ska ta över hela produktionen. Helt absurt, tycker Jan Persson.

Nu har han och kollegorna ett halvår på sig att kämpa vidare. Strax efter midsommar ska fabriken vara tömd.

– Är man riktigt ärlig så är det väl kört men jag vill inte lägga mig ner och förlora. Jag vill rädda så många jobb som möjligt här.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.