Industriarbetarnas tidning

Drömmen om att slippa sår

13 februari, 2012

Skrivet av Agneta persson

Spruckna hjälmar och strumpor på händerna i stället för handskar. Så ser verkligheten ut för många arbetare i Swaziland i södra Afrika. Med pengar från svenska GS-facket ska arbetsmiljön bli bättre.

Afrikas sista monarki

  • Swaziland är Afrikas sista monarki och styrs enväldigt av kung Mswati III. Politiska partier är i praktiken förbjudna. Facket, som enligt grundlagen har rätt att existera, är den enda organisation som har möjlighet att samla folk till opposition.
  • Svenska GS-facket stöttar sedan tio år Sapawu, Swaziland Agricultural Plantations and Allied Workers Union. Det är Swazilands största fackförbund som organiserar arbetare inom jordbruk och skogs-, trä- och byggindustrin. Numera får Sapawu även bidrag från svenska Byggnads.
  • Med arbetsmiljöprojektet ”Handskar i stället för strumpor” har fackförbunden i Sverige inte bara för avsikt att förbättra arbetsmiljön. De vill också vara med och bidra till fackets kamp för demokrati.
  • Swaziland står på gränsen till bankrutt. Två tredjedelar av befolkningen lever på mindre än sju kronor om dagen, medan kungen och hans tretton fruar fortsätter att leva i lyx och överflöd. Demonstrationer ute på gatorna förekommer med jämna mellanrum och fackligt aktiva i Swaziland börjar nu se ljust på framtiden när det gäller demokrati.
  • Stärkta av protesterna i norra Afrika det senaste året kräver även swazierna rättvisa (se reportaget i Dagens Arbetes januarinummer). Många vi träffar tror att det dröjer högst ett par år innan Afrikas sista monarki har fallit.

Jag har bytt handskar med Colani Nhlabatsi. Jag fick hans trasiga. Han fick ett par nya, skinande vita i skinn, av mig. Dom kostade tjugofem kronor. Han blev så otroligt glad, kunde inte sluta skratta. I dom gamla såg hans händer ut som en fågelskrämmas. Jag tänkte ta hem handskarna till Sverige, som en påminnelse om hur arbetare i Swaziland kan ha det.

Colanis jobb är att hacka hål i marken och sen stoppa ner små babytallar och babygummiträd som om tjugo år ska bli pappersmassa. Utan ordentliga handskar får han både stickor och barr i fingrarna. Colani får inga nya. Han vet inte varför. Kanske vill chefen visa vem som bestämmer. Kanske är han bara snål.

Vi är i Swaziland, ett litet kungarike i södra Afrika med drygt en miljon invånare. Här står fyrtio procent utan jobb, sjuttio procent enligt facket. Med så hög arbetslöshet är en arbetare lätt att byta ut. Det gör att arbetsgivarna kan göra som dom vill. Till exempel strunta i att dela ut ordentlig skyddsutrustning. Det händer att arbetare i brist på annat sätter strumpor på händerna. Trasiga hjälmar förekommer också. Jag ser en som spruckit nästan mitt itu.

Vi följer med Mandla Tsabedze från fackorganisationen Sapawu till sågverket Swaziland Plantations i norr. Det är en av många arbetsplatser som inom dom närmsta två åren kommer att få besök av facket. Med pengar från svenska GS och Byggnads ska Mandla och hans kolleger under parollen ”Handskar i stället för strumpor” åka runt i landet och bland annat utbilda skyddsombud. Målet är att minst femhundra arbetare ska förses med personlig säkerhetsutrustning och att minst trettio skyddsombud lärt sig mer om vad lagar och regler säger om arbetsmiljön och lämplig utrustning.

Swaziland Plantations har mycket att förbättra. Till exempel får vi vänta i en timme på att få fram två hjälmar till oss tre besökare. Mandla suckar, menar att bara det visar vilken dålig säkerhetsstandard dom har här. Lukten av kemikalier sticker i näsan. Maskiner vibrerar så hårt att dom ser ut att vilja slita sig från golvet när som helst. Mandla ser sig omkring, luktar, knackar, känner. Kemikalierna ska täckas över, säger han. Och den här då, är den verkligen tillräckligt fastskruvad?

Vi kliver försiktigt över kokheta rör utan isolering, hoppar över gropar, duckar för brädor och bråte. Gör oss så lätta vi kan när vi tar oss över stockar som ligger staplade som ett gigantiskt plockepinn längst upp i en backe. Börjar en rulla kommer alla andra efter. Längst ner står en ensam arbetare med ett spett, beredd att ta emot en stock i taget.

Män och kvinnor jobbar sida vid sida i blåställ och hjälmar. Somliga har skyddsskor, andra bara gympadojor. En kvinna går i strumpor och sandaler. Orange gummihandskar finns på mångas händer, men inte allas. Gummi blir svettigt, en del tar dom av sig frivilligt och betalar priset för en stunds torr svalka. Hörselproppar finns till den som vill ha, men många väljer att jobba utan. Det blir vått och ömt efter ett helt arbetspass, speciellt på sommaren när temperaturen sticker över fyrtio grader. Rejäla hörselkåpor kan dom bara drömma om, säger Mandla. Han önskar att arbetsgivaren kunde minska bullret och farorna.

I Swaziland är korta kontrakt vanliga. Folk kommer och går, och därmed håller kunskaperna om lagar, regler och fackliga rättigheter en låg nivå. Sapawu, som är Swazilands största fack och organiserar arbetare inom jordbruk och bygg-, trä- och skogsindustrin, måste hela tiden börja om från början i arbetet med att utbilda. Medan facket jobbar i ständigt uppförslut, har arbetsgivarna fri medvind. Så länge dom anställda inte känner till sina rättigheter eller vågar bråka, kan arbetsgivarna anställa och avskeda som dom vill, betala ut för låga löner, betala för sent, låta bli att förhandla med facket, blunda för allt som heter kollektivavtal.

Friday Ginindza stänger av sågen och tar av sig hjälmen. Han är försiktigt lågmäld och kortfattad när han svarar på mina frågor. En arbetsledare med vaksam blick är vår ständige följeslagare. Mandla gör vad han kan för att avleda honom så vi kan prata ostört. Nej, Friday har inga handskar. Jo, han har bett om nya, för tre månader sen. Han är skyddsombud på sin avdelning. Kanske just därför, säger han snabbt, får han inga. Arbetsgivaren gillar inte såna som är fackligt aktiva.

Vi bestämmer oss för att lämna arbetsplatsen under lunchrasten så vi kan prata utan övervakning. Elias Mkhonta, fackets klubbordförande på sågverket, följer också med. Vi piper ut bakvägen, tar stigen vid parkeringen, hoppas att chefen inte märker att vi försvinner genom stängslet, bort till arbetarnas bostäder.

Fem personer på Fridays avdelning klyver plank barhänta sen flera månader. Friday har gått till chefen och fyllt i en order på nya handskar, men chefen la demonstrativt beställningen åt sidan. Friday vill inte hamna i trubbel. Därför håller han tyst och fortsätter kapa plank med oskyddade händer.

Sedan 2005 har ändå säkerheten på Swaziland Plantations blivit bättre. Då utrustades alla arbetare för första gången med hjälmar, hörselskydd, skyddsglasögon och arbetshandskar. Innan fick dom bara blåställ och skor. Problemet är bara att få ut nya när så behövs. Det kan ta ett år innan en trasig hjälm byts ut. Och handskarna är av så dålig kvalitet att dom ofta går sönder redan efter någon månad.

Arbetarna här, säger Friday och Elias, får höra att dom ska vara tacksamma att dom över huvud taget har ett jobb och inte komma och begära en massa saker. På sju år har Elias fått ett par nya handskar.

Vad tror dom krävs för att ledningen ska ändra attityd? Jag har tydligen ställt en vansinnigt rolig fråga. Friday och Elias slår sig för knäna och brister ut i bubblande skratt. Att cheferna skulle börja tänka på arbetarnas bästa är komiskt.

Alltså, säger dom sen allvarligt, det är vi arbetare som blir skadade. Det är vi som är lätta att byta ut. Det är vi som gråter i tysthet. Inte ledningen.

På väg tillbaks måste Mandla krypköra. Himlen har blivit riktigt arg och blixtarna skjuter sicksack mellan sockerrören ute på fälten och skolbarnen som är på väg hem längs vägkanten.

Mandla är irriterad. Inte på vädret, det är typiskt för Swaziland och han är van. Han är irriterad på det som också är typiskt för det här landet, men som faktiskt borde gå att göra något åt. Alla dessa ledningar, alla dessa chefer.

Mandla säger att kapitalister är likadana. Dom vet att arbetare inte har ekonomiska muskler. Kapitalister gör precis som dom vill och går det att spara pengar på att beställa handskar, hjälmar och skor så sällan som möjligt så gör dom det. Kan det sen användas som ett sätt att trakassera obekväma personer, desto bättre.

Vi kryper förbi plantagen där Colani, han som fick handskarna, hackar hål i jorden. I dag kommer han att komma hem utan nya stickor i händerna.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.