Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Spriten gjorde oss till vuxna barn

19 juni, 2012

Skrivet av Susanna Alakoski

Sveriges första utbildningsdag på temat ”vuxna barn”, genomfördes i maj. Dagen syftade till att ur olika synvinklar lyfta fram vuxen barn-problematiken, det vill säga oss med uppväxt i någon form av dysfunktionell miljö.

Petra Östergren, jag, Åsa Jinder deltog utifrån våra böcker och erfarenheter av att ha förlorat föräldrar, nära och kära i missbruk. Det blev en känslosam och vis dag. Vem blir man när mamma mördas, när mamma försvinner in i dimman, när pappa super ihjäl sig?

Alkoholen flödar inte bara i våra hem, den flödar även i bokhyllan. Jag växte upp med Bellman och hans mustiga berättelser om hur den vuxne genom rus fördes tillbaka till barndomens trygghet.

Tyst broder, Bacchus har somnat,
Det må han få
Hans kropp af winet har domnat
låt waggan gå:
Så sofwe lull, så vyssie lull
så sofve lull, lulla, lulla
Tills glasen åter bli fulla!

Henrik Tikkanens självutlämnande böcker stod
i bokhyllan och 1978 utkom så äntligen Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga, som skildrar hennes förhållande med den alkoholiserade maken. Kärlek, beroende och mänskliga relationer, allt klätt i ett språk som sköt sig rakt in i benmärgen.

Medan männen charmfullt supit i litteraturen har kvinnorna varit medberoende oavsett klasstillhörighet, och fabriksarbeterskornas usla löner gick ofta åt till äkta hälftens sprit. Läs till exempel Moa Martinsons självbiografiska trilogi om Mia. Men, efter Århundradets kärlekssaga har det hänt saker. Ett antal alkoholistbarn och andra anhöriga har intagit arenan och fram har bilden av total oglamorös tillvaro trätt. Missbruket skildras som helvete, terror och sjukdom på sida efter sida, i Skammens boning av Doris Dahlin, i Hatet av Anders Nyqvist, Varulvsdansen av Sigge Eklund och ännu tidigare i Lo Kauppis Bergsprängardottern som exploderade. Silverfisken av Sofia Rapp Johansson måste vara Sveriges hittills läskigaste bok i genren, hur överlever ett barn när den förväntade tryggheten förvandlas till barnets värsta fiende?

Birgitta Crafoord, den gravt alkoholiserade, tillika rika kvinnan, som introducerade AA-rörelsen i Sverige på 80-talet, beskriver naket i Alkoholist med rätt att leva (2000) hur hon krälade i sina egna spyor, gömde sprit, ljög, knaprade piller, körde bil full, inte åt. Men hon skriver också om hur de känslomässiga minnesluckorna blev en fasansfull upptäckt. När hon blev nykter kom hon inte ihåg sina tre söners uppväxt, vare sig kramar, skratt eller gråt. Hon trodde också att Wilmer X var detsamma som Malcolm X.

Vuxen barn-dagen i Höör handlade om Gittans söner. Den handlade om mig, om Åsa Jinder och Petra Östergren. Den handlade om alla oss, spritens ungar och barnbarn.

Narkotikans dito.

Hur överlever man?

Vem blir man?

På vilket sätt påverkas du som vuxen av din
historia?

Och utan att en sekund förringa det lidande som det innebär att växa upp med missbruk, utan att förminska kampen för överlevnad – bland nackdelarna finns också fördelar. Om såren får möjlighet att läka kan en ocean av kapacitet öppna sig. Alltså om såren får möjlighet att läka.

Tetra Pak har sedan många år ett samarbete med Nämndemansgården. Anställda med missbruksproblematik erbjuds behandling. Numera erbjuds även vuxna barn till missbrukare behandling.

Enligt Gittan Crafoord är den person alkoholist som ”trots upprepade negativa konsekvenser av sitt drickande fortsätter att dricka”. Vuxet barn är den som tog hand om de negativa konsekvenserna i stället för att leva sin barndom. Hur många kan vi vara, där ute i yrkeslivet?

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.