Industriarbetarnas tidning

Superhjältar – med rätt att glädja

19 juni, 2012

Skrivet av Malin Timan

Barn skrattar, föräldrar tystnar och oförberedda sjuksystrar skriker till när Spindelmannen och Batman graciöst kliver in genom porten till lekterapin. Bakom Batmans svarta mask gömmer sig Volvomontören Fredrik Svensson, superhjälten som hittills samlat in nära 100 000 kronor till Cancerfonden.

Mamma är hjälten

  • Namn: Fredrik Svensson.
  • Ålder: 37 år.
  • Bor: Majorna i Göteborg.
  • Familj: Dottern Maja 10 år och flickvän.
  • Yrke: Montör på Volvo PV.
  • Intressen: Film, musik, inredning, matlagning, resa och shoppa.
  • Favoritsuperhjälte: Batman.
  • Favorithjälte i verkligheten: Min mamma.

Femårige Holger Pettersson har under det senaste året rest fram och tillbaka mellan hemmet i Jönköping och sjukhuset i Göteborg. Hjärtat och lungorna måste bytas ut, en syrgastub och medicinpump ger honom allt han behöver för att överleva och i går vaknade han med en svår blodförgiftning. Men i dag är det ingen vanlig dag. Holger kände det direkt när han öppnade ögonen och log mot sin familj i det kala rummet på Sahlgrenska sjukhusets barnavdelning. I dag är dagen när han ska träffa sina stora hjältar Batman och Spindelmannen.

Batman har själv varit i Holgers sits. Han heter till vardags Fredrik Svensson (bilden), bygger motorer på Volvo PV i Torslanda utanför Göteborg och fick som tvååring en svår form av njurcancer. Sjukhusbesöken var många och långa och när Fredrik nu, 35 år senare, kliver in genom samma dörrar gör han det för att ge barnen en uthärdlig vardag.

– Jag blir fortfarande skakis när jag kommer in här. Ingen trodde att jag någonsin skulle bli frisk, men när jag var 13 år hände det. Efter en sån sak behöver man på nåt sätt få tacka för att man lever. Det här är mitt sätt att göra det på.

På Fredrik Svenssons egen 35-årsfest dök en ny tanke upp. Han ville bjuda in alla vänner en gång till. Den nya festen skulle hållas i Slottsskogen i Göteborg, klädkoden följa hans barndomsdröm superhjältar och inträdet gå direkt till cancerforskningen. Festen blev av, drygt 100 personer kom och projektet Superhjältar mot cancer började ta form.

– En superhjälte kan egentligen vara vem som helst, men det alla har gemensamt är att de har krafter och slåss mot det onda. Det är det vi vill göra med det här projektet.

Fredrik Svensson har nu i tre år arbetat ideellt för att göra barn och vuxna lyckliga. Tillsammans med Filip ”Spindelmannen” Palm och Janne ”Iron man” Sandin har han anordnat fester, besökt företag och varit en del av nyöppningar av butiker. Sjukhusbesöken görs helt utan betalning, men inträdet från festerna och pengarna från företagen går raka vägen till superhjältarnas insamling på Cancerfondens hemsida. Där kan också frivilliga när som helst lämna sitt bidrag. Första målet låg på 5 000 kronor. Ribban höjdes snabbt till 50 000 och i dag har de samlat in sammanlagt 92 900 kronor till cancerforskningen.

– Jag har ett stort ärr på magen och blir påmind om min tid som sjuk varje dag, därför känns det extra skönt att kunna göra det här.

På Sahlgrenska sjukhuset vinkar Batman och Spindelmannen till isolerade barn, delar ut suddgummin till alla som vill ha och livar också upp stämningen hos de sjuka barnens syskon. Skyltar med budskapet ”Glädje läker” fyller väggarna. Inne på lekterapin slår Holger Pettersson på Batmans bälte och skrattar när han försöker dra av Spindelmannens huva. En flicka i barnvagn ropar att de borde hjälpa Pippi med tjuvarna. Holger får två ”high five” och fastnar på bild tillsammans med sina hjältar. Vid sidan av står mamma Linda Pettersson och iakttar.

– Det här betyder jättemycket. Även om han har haft en tuff tid är det de här sakerna han kommer ihåg när vi kommer hem igen.

Två dagar efter vårt besök på Sahlgrenska sjukhuset vann sjukdomen över Holger Pettersson. Begravningen drog full kyrka, i stället för blommor skänktes över 25 000 kronor till sjukhusets egna clowner och på gravstenen kommer Superhjälte ristas in.

För Fredrik Svensson var beskedet hjärtskärande, men fick honom att vilja kämpa ännu hårdare mot sjukdomarna.

– Det här är ännu en anledning till att kampen måste fortsätta.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.