Industriarbetarnas tidning

Jobbet ger resultat – om 150 år

5 oktober, 2012

Skrivet av Anders Elghorn

Gran och gran och gran. Och lite ek. Av 35 miljoner plantor på Södras plantskola i Falkenberg är tiotusen ekar, en ekplanta på 35 000 granar. En droppe löv 
i ett hav av barr. Men efterfrågan på ek stiger stadigt.

Ekar väcker känslor. I den svenska folksjälen har eken sin givna plats. Ta bara den senaste stormen som drabbade rikets huvudstad i oktober förra året, när staden ville fälla en flera hundra år gammal vresig ek för att den stod mitt i vägen för trafiken till tv-huset. ”Tv-eken” döptes den till av medierna, och folk, en hel hoper kulturpersonligheter, ställde sig på ekens sida. Förgäves. Eken höggs ner i november.

Det var en ek. På Södras plantskola i Falkenberg växer det 10 000. Det finns känslor runt dem med. Ida Karlsson, marknadsansvarig för Södras skogsplantor, visar de kraftiga ekplantorna som växer i ett litet, litet hörn på den enorma plantskolan, omgivna av gran, lite tall och en klutt andra lövträd. Ekollonen såddes i vintras. Till våren fick de små plantorna komma ut i solljuset. Dagspriset på dem där de står är mellan fem och sex kronor. Det är dubbelt så dyrt som för en granplanta. Skogsstyrelsen ger bidrag till den som satsar på ädellöv.

Södras ekplantor är svenska, det är det viktiga. Förra året, som var ett gott ollonår, plockades de här ekollonen i Ingelstad i Småland och Herrevads kloster i Skåne. Det är ollon som har rätt proveniens, som det heter, de är vana vid vårt klimat, de trivs här, de vet hur man ska bete sig när frosten kommer på hösten och när solens strålar värma på våren.

Det råder brist på lövträd av god kvalitet i Sverige. I flera decennier betraktades lövet som svuren fiende till barrträden. Allt skulle bort, bekämpas med diverse gifter och röjsågar, allt för att granar och tallar skulle växa snabbare. I dag planteras lövträdsplantor där det förr skulle ha planterats gran, det är i det ljuset man ska se Södras satsning på ek. En vacker dag kommer de där ekplantorna troligtvis att ge sina ägare ett rejält netto.

Men den som ska odla ek får inte ha bråttom. Säg att han, eller hon, för den delen, köper sina plantor i 40-årsåldern. Efter 60 år skulle han kunna ta ut några stammar och sälja. Han är då runt hundra. Och levde han i 200 år, så fick han vara med om slutavverkningen också.

Skogsskötsel handlar inte om nästa år eller decennium, och eken är osedvanligt sen i sin utveckling. Det blir barnbarnsbarnbarnsbarnen som får skörda vad den för länge sedan glömda förfadern planterat. Otack är världens lön.

Ändå går ekplantorna i Södras plantskola åt som smör. 10 000 plantor, svisch, så var de sålda.

– Vi kunde ha sålt 60 000–70 000, säger Södras marknadschef Urban Blomster. Om några år planerar vi att sätta 150 000.

Att odla ek ställer en del krav som man slipper när man odlar gran och tall. Fröet, ek-ollonet, faller i oktober och når ibland ner till mineraljorden där det börjar gro. Ett ollon är ett känsligt frö, det kan inte läggas på hög och lagras som man gör med andra frön. Hur Södra lagrar sina ekollon är lite hemligt, men det handlar om rinnande vatten och lite hum hum.

De sås för hand i krukor som behandlats med kopparfärg. Färgen, som är giftig, hindrar rötterna från att växa för långt och drabbas av ”rotsnurr” som gör plantorna känsligare när de sätts ut. Plantorna förvaras mörkt och svalt så att de gror långsamt.

Alla ollon blir inte ekar heller, trots att de pysslas om av vana händer. Grobarheten ligger runt 60 procent. Fyra av tio sådda ollon utvecklas aldrig. Hos granen gror mellan 70 och 95 procent av alla frön som sås.

Nu till våren ska ekplantorna i Falkenberg lämna skolan och ta klivet ut i verkligheten. Många hamnar på gammal betesmark som hägnats in för att hålla ollonsugna djur borta. Gräset ska hållas kort tills plantorna klarar konkurrensen själva.

De ska stå tätt, endera tillsammans, eller ihop med andra för att de ska sträva uppåt, mot det livgivande ljuset och inte bilda grenar.

Vid 150 år ska de stå med 15 meters lucka. Inga knotiga, vackra sparbanksekar, det är inte i första hand trevnaden med en ek det handlar om, även om det säkert finns sådana tankar bland några av Södras 52 000 skogsägare, utom om ren och skär lönsamhet.

Höga, spikraka och kvistfria stammar ska resa sig mot himlen, ekar som duger till möbeltillverkning, golv, paneler och vad man nu kan tänkas använda ek till om 150 år. Ek kostar. Virkespriset går utanpå det mesta.    

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.