”Gå aldrig på idén att SD skulle vara ett arbetarvänligt parti.”

DA:s chefredaktör Helle Klein i veckans ledare.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Inte en arbetare i sikte

De finns inga arbetare längre, så jag försöker att inte se dem. Jag anstränger mig verkligen, allvarligt talat, de har kanske försvunnit?

Och har de inte försvunnit så talar vi om ytterst få personer, som möjligen är lite arbetaraktiga, eftersom de kanske påminner om arbetare, men arbetare, nä det är dom nog inte. För det kanske är sant, att det bara finns arbete nuförtiden, inte arbetare. Så många insinuerar … och vem är jag … att tro att arbetarna skulle finnas? Jobben liksom görs, men det är liksom inte några arbetare som utför jobbet. Så kan det ju faktiskt förhålla sig. I alla fall, jag bestämmer mig på tåget, när jag kommer till Göteborg ska jag försöka att inte se arbetare. I samhället en nästan obefintlig grupp.

Således ser jag inte städpersonalen när vi krockar med varandra på perrongen.

På Heden en grävskopa. Den gräver ett dike. Som tur är talar mannen i förarhytten i telefon, för en sekund trodde jag att jag nyss sett en arbetare.

På Presstop vandrar jag mellan livsstilsmagasinen; homestyle, trädgård, kungahus. Näpp, inte en arbetare så långt ögat kan nå, som kan ha odlat, fällt, förädlat skogen, ingen som har tryckt tidningarna, fraktat dem och sannerligen ingen som hämtar pappersskräpet i återvinningen, och ingen som sorterar, maler, processar detta glanspapper till ny pappersmassa. Ingen.

Inte någon arbetare i alla fall.
När jag checkar in på hotellet ser jag inte hotellreceptionisten.
Och jag hör inte serveringspersonalen som stökar i köket.
Det måste vara nobody som har bäddat sängarna.

På stan faller de sista löven till marken. Kanske komposterar man direkt på gatorna här i Göteborg?

Jag möter ett gäng blåställsklädda, genast vänder jag bort blicken!

Det där kunde varit arbetare, och dem vill jag ju inte springa på sådär bara, när jag nu försöker att inte se dem. En av dem är en riktig rackare, bär en signalgul väst, det är verkligen svårt att inte se honom.

Till höger ligger Grillhouse, nä, personalen där kan omöjligt vara arbetare.

På Avenyn rinner kanalen, framför mig ligger turistbåten Paddan med sina 70 år i trogen tjänst.

Inte en arbetare så långt ögat kan nå!

På Heden en grävskopa. Den gräver ett dike. Som tur är talar mannen i förarhytten i telefon, för en sekund trodde jag att jag nyss sett en arbetare.
Saluhallen är ”öppen som vanligt”, med sina korvar, ostar, sitt te, kaffe, sitt kött och sin fisk. Inte en arbetare så långt ögat kan nå, i en enda korv- eller ostfabrik. Inte en fiskare. Inte en trål. Kaffebönor … sådana hoppar väl direkt i glansiga påsar och fraktar sig själv över haven? Teet samma likadant, antar jag.

Barnvagnar, cyklar, bilar … men arbetare som skruvat? Kan inte tänka mig det. Och aldrig att jag skulle kalla en budbilschaufför för arbetare, och inte en bagare, och absolut inte Marianne på kalkonfabriken. Och inte Per på äggfabriken, eller Fawia på chokladfabriken.

Finns det överhuvudtaget fabriker i jippo-Sverige?
Jag plockar på mig ett antal turistbroschyrer:
Gå på museum!
Shoppa i Nordstan!
Volvo museum!
Inte kan det väl finnas arbetare i dessa verksamheter?

Vid Järntorget tronar Göteborg Energi som ett slott. För en kort stund luras jag att tro att det finns gott om arbetare.

Aj aj, nära ögat!

Hälsar på min goda vän som ”arbetar” på sjukvårdupplysningen. Hon hänvisar de sjuka medborgarna till sjukhuset – lättad – på Sahlgrenska sjukhuset finns det bara läkare och inga andra anställda.

Julen står för dörren.
På Åhléns ser jag inte tomtarna för alla tomtar.
I allians-Sverige ser vi inte arbetarna för alla arbetare?

Läs mer: Krönikor | Susanna Alakoski

Läs mer från Dagens Arbete:

Det här borde väl alla chefer fatta

KrönikaAtt ha lite kul på jobbet gynnar inte bara tjänstemän, skriver Anneli Jordahl.

Vi måste få slut på otryggheten

KrönikaI praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

KrönikaAtt välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

1

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

KRÖNIKADet är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Avtal 2020

Pengarna både finns – och inte

GÄSTKRÖNIKAKlart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

1

Amazon är arbetslivets skräckexempel

KrönikaNär allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

Replokalen är en magisk plats

KRÖNIKAHur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Årtiondets första utmaningar är här

KRÖNIKADet är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Skyddsom­buden är livsviktiga

KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

KRÖNIKAArbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Det är en jävla tur att det finns händiga människor”

KRÖNIKATill alla er händiga, som jobbar så att vi andra har en fungerande maskin att köra eller en travers att åka i: I salute you, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Knarket i industrin

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

GÄSTKRÖNIKADet är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

KRÖNIKAI betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

När slutade jag vara svensk?

GÄSTKRÖNIKA | SVERIGEBILDENAtt det med tiden skulle bli vår lite mörkare hudfärg som skulle definiera oss fanns aldrig i våra vildaste fantasier, skriver IF Metallaren Emma Eriksson.

3

Den sanna berättelsen om en näthinne­avlossning

GästkrönikaEfter en akut ögonoperaration går det att dra några viktiga slutsatser om samhället vi lever i. Och om svenskans vackraste ord, skriver Dan Strängby.

2

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

KRÖNIKADet är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Häng med oss på avtalsäventyret!

KRÖNIKANågon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

1

Vi kräver riktiga löneökningar

KRÖNIKANu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

KRÖNIKANågra håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Att bygga broar – inte murar

KRÖNIKAÄven om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

1

Industrin och klimatet

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Vilket ansvar har vi som gör bilarna?

GÄSTKRÖNIKASka vi låta klimatskreden drabba oss med full kraft eller, sent omsider, själva försöka ta kontrollen och ställa om produktionen? Att nyktert börja diskutera det borde vara vår viktigaste fackliga uppgift, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson

4
Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Bekväma tider föder veka människor

KrönikaJag är ingen spågubbe tack och lov, men det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

Jorden skadas och anställda skadas

KRÖNIKAGretas budskap gäller även i arbets­livet – det gäller att agera nu för att spara liv, skriver Peter Larsson.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKAArbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Den här gången tänker jag inte sticka

KRÖNIKAAtt fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen, skriver Carl-Einar Häckner.

Med tåg – och tid – genom Europa

KRÖNIKAAnneli Jordahl: När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil.

När löpbandet blir vår nya skärseld

KrönikaDet finns något djupt sorgligt i att vi ställer allt större krav på oss själva samtidigt som förväntningarna på samhället omkring oss sjunker, skriver Daniel Mathisen.

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.