”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Inte en arbetare i sikte

De finns inga arbetare längre, så jag försöker att inte se dem. Jag anstränger mig verkligen, allvarligt talat, de har kanske försvunnit?

Och har de inte försvunnit så talar vi om ytterst få personer, som möjligen är lite arbetaraktiga, eftersom de kanske påminner om arbetare, men arbetare, nä det är dom nog inte. För det kanske är sant, att det bara finns arbete nuförtiden, inte arbetare. Så många insinuerar … och vem är jag … att tro att arbetarna skulle finnas? Jobben liksom görs, men det är liksom inte några arbetare som utför jobbet. Så kan det ju faktiskt förhålla sig. I alla fall, jag bestämmer mig på tåget, när jag kommer till Göteborg ska jag försöka att inte se arbetare. I samhället en nästan obefintlig grupp.

Således ser jag inte städpersonalen när vi krockar med varandra på perrongen.

På Heden en grävskopa. Den gräver ett dike. Som tur är talar mannen i förarhytten i telefon, för en sekund trodde jag att jag nyss sett en arbetare.

På Presstop vandrar jag mellan livsstilsmagasinen; homestyle, trädgård, kungahus. Näpp, inte en arbetare så långt ögat kan nå, som kan ha odlat, fällt, förädlat skogen, ingen som har tryckt tidningarna, fraktat dem och sannerligen ingen som hämtar pappersskräpet i återvinningen, och ingen som sorterar, maler, processar detta glanspapper till ny pappersmassa. Ingen.

Inte någon arbetare i alla fall.
När jag checkar in på hotellet ser jag inte hotellreceptionisten.
Och jag hör inte serveringspersonalen som stökar i köket.
Det måste vara nobody som har bäddat sängarna.

På stan faller de sista löven till marken. Kanske komposterar man direkt på gatorna här i Göteborg?

Jag möter ett gäng blåställsklädda, genast vänder jag bort blicken!

Det där kunde varit arbetare, och dem vill jag ju inte springa på sådär bara, när jag nu försöker att inte se dem. En av dem är en riktig rackare, bär en signalgul väst, det är verkligen svårt att inte se honom.

Till höger ligger Grillhouse, nä, personalen där kan omöjligt vara arbetare.

På Avenyn rinner kanalen, framför mig ligger turistbåten Paddan med sina 70 år i trogen tjänst.

Inte en arbetare så långt ögat kan nå!

På Heden en grävskopa. Den gräver ett dike. Som tur är talar mannen i förarhytten i telefon, för en sekund trodde jag att jag nyss sett en arbetare.
Saluhallen är ”öppen som vanligt”, med sina korvar, ostar, sitt te, kaffe, sitt kött och sin fisk. Inte en arbetare så långt ögat kan nå, i en enda korv- eller ostfabrik. Inte en fiskare. Inte en trål. Kaffebönor … sådana hoppar väl direkt i glansiga påsar och fraktar sig själv över haven? Teet samma likadant, antar jag.

Barnvagnar, cyklar, bilar … men arbetare som skruvat? Kan inte tänka mig det. Och aldrig att jag skulle kalla en budbilschaufför för arbetare, och inte en bagare, och absolut inte Marianne på kalkonfabriken. Och inte Per på äggfabriken, eller Fawia på chokladfabriken.

Finns det överhuvudtaget fabriker i jippo-Sverige?
Jag plockar på mig ett antal turistbroschyrer:
Gå på museum!
Shoppa i Nordstan!
Volvo museum!
Inte kan det väl finnas arbetare i dessa verksamheter?

Vid Järntorget tronar Göteborg Energi som ett slott. För en kort stund luras jag att tro att det finns gott om arbetare.

Aj aj, nära ögat!

Hälsar på min goda vän som ”arbetar” på sjukvårdupplysningen. Hon hänvisar de sjuka medborgarna till sjukhuset – lättad – på Sahlgrenska sjukhuset finns det bara läkare och inga andra anställda.

Julen står för dörren.
På Åhléns ser jag inte tomtarna för alla tomtar.
I allians-Sverige ser vi inte arbetarna för alla arbetare?

Läs mer: Krönikor | Susanna Alakoski

Läs mer från Dagens Arbete:

Att bygga broar – inte murar

KRÖNIKAÄven om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

Industrin och klimatet

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Bekväma tider föder veka människor

KrönikaJag är ingen spågubbe tack och lov, men det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

Jorden skadas och anställda skadas

KRÖNIKAGretas budskap gäller även i arbets­livet – det gäller att agera nu för att spara liv, skriver Peter Larsson.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKAArbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Den här gången tänker jag inte sticka

KRÖNIKAAtt fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen, skriver Carl-Einar Häckner.

Med tåg – och tid – genom Europa

KRÖNIKAAnneli Jordahl: När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil.

När löpbandet blir vår nya skärseld

KrönikaDet finns något djupt sorgligt i att vi ställer allt större krav på oss själva samtidigt som förväntningarna på samhället omkring oss sjunker, skriver Daniel Mathisen.

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Nu är det dags att visa vår styrka

KRÖNIKAVår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi bossar på planeten och gör vad vi vill

KrönikaMen tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

1

”Demokratin styrs av det som klickar bra”

GästkrönikaJan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

3

Plötsligt var vissa liv inget värda

KrönikaMedan makten sitter med armarna i kors fortsätter dödsskjutningarna, skriver Alexandra Pascalidou.

1

Bensinupproret

”Bensin­upproret är ett lyxuppror”

GästkrönikaHade bensinupproret verkligen varit för landsbygdsborna så borde det rimligen handla om bättre samhällsservice, skriver skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

24

Meningen med livet är att ha något att göra

KrönikaKulturhus ger hopp inför framtiden och ska finnas i hela Sverige, överallt, skriver DA-krönikören och trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Noll är en livsviktig siffra

KrönikaTrafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

1

”Personalbrist – på grund av stress”

Gästkrönika Säkerheten kommer alltid först, det är ingen som säger emot. Men när man ligger efter i produktionen, vem är det egentligen som prioriterar säkerheten då? Marcus Raihle på Ovako i Smedjebacken tackar facket för skyddsombuden.

Under den digitala snuttefilten

KRÖNIKA”Det som har potentialen att knyta samman människor ökar i själva verket avstånden”, skriver frilansskribenten Daniel Mathisen efter att ha läst om vilken makt tekniken har över vår gemenskap.

”Äntligen slipper jag verka dryg”

Krönika”Solglasögon fyller en viktig funktion för oss inåtvända individer.” Carl Linnaeus tackar våren för att han kan ta fram solglasögonen utan att verka dryg.

1

Du går inte ensam

Det där att en författare har satt ord på läsarens eget liv och arbete kan ge en självförtroende, skriver Anneli Jordahl.

Mina kamrater var ping-pongbarn

Krönika”Så stort att få skriva för industriarbetare! Det är tack vare er jag är här”, skriver DA:s nya krönikör, journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

Lägerelden är ändå viktigast

KrönikaVad skulle vi bygga för samhälle om vi tvingades börja om? Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om att lägereldar förenar mer än tekniska framsteg.

Industrin och jämställdhet

”Jag har själv vräkt ur mig ett och annat”

GÄSTKRÖNIKATack för att mina sunkiga värderingar ifrågasattes i tid, annars kanske jag också varit en medelålders, vit man som på Facebook postat hatiska inlägg om invandrare och kvinnor”, skriver Kennet Bergqvist.

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

GästkrönikaSvetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.

1
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Krönika”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

BONUS I INDUSTRIN

”Bra löner kommer inte från direktörernas välvilja”

Gästkrönika”Att säga blankt nej till pengar är i de flesta fall inte någon möjlig facklig hållning. Men vi behöver förstå vad företaget vill med olika lönesystem och bonusar”, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

1

Delad stress blir mindre för alla

KRÖNIKA ”Kvinnor inom industrin stressar mer än männen. De tar större ansvar för hemmet och har oftare monotona arbetsuppgifter. Så här kan vi inte ha det!”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

3

Klyftorna är ett problem – för alla

Krönika”Den svenska modellen handlar om att vi tar gemensant ansvar för företagen. Då kan inte en vd tjäna lika mycket som 59 industriarbetare”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Har vi lärt oss att tänka efter före?

Krönika”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.