Industriarbetarnas tidning

När strejkande arbetare startade egen fabrik

9 januari, 2013

Skrivet av ÅKE LIF

Radius – det är historien om metallarbetarna 
som blev förbannade när Helge Karlsson fick 
sparken. Först gick de i strejk. Sedan startade 
de helt sonika en egen fabrik. Med Metalls 
förbundsordförande som vd.

J T h Johansson 
och Olof Aschberg

  •  John Theodor Johansson 
(1872–1960) föddes i Kalmar men kom 
tidigt till Stockholm och arbetade som mekaniker. 1902 blev han förbundssekreterare i Järn och Metall, fem år senare den förste heltidsanställde redaktören för Järnarbetaren. Blev förbundsordförande 1911. Vd för Radius från 1913 till 1960.
  • Olof Aschberg (1877–1960), finansman. Var ledamot av Arbetsgivareföreningens styrelse när han fick i uppdrag att hålla en föredragsserie om den hotande socialismen. Han förberedde sig noggrant, läste arbetarrörelsens skrifter och satte sig in i idéerna. Då blev han socialist.
  • 1912 startade Olof Aschberg Nya Banken som stödde arbetarrörelsens kapitalförsörjning. Han hade verksamhet i Sovjetunionen och på kontinenten. Satt i tyskt  koncentrationsläger under andra världskriget. Olof  Aschberg är farfar till journalisterna Robert och Richard Aschberg.
  •  Och apropå det: dåvarande LO-ordföranden Herman Lindqvist är farfar till författaren och journalisten med samma namn.

Det har gått precis hundra år. På Lilla Essingen i Stockholm tillverkade Primusfabriken fotogenkök, en uppfinning som skulle spela en viktig roll för många svenskar när fritid och semestrar så småningom skulle tillbringas i enkla sportstugor och på campingplatser. Den skulle  dessutom bli en stor svensk exportprodukt.

I slutet av januari 1913 uppstod en tvist mellan en arbetare och en verkmästare. Helge Karlsson begärde timlön i stället för ackord på ett arbete. En alldaglig sak, men Karlsson avskedades. Senare skulle företagsledningen hävda andra orsaker, som facket heller inte godtog.

Strejk bröt ut. 300 arbetare, både organiserade och oorganiserade, deltog.

Det skulle bli en hård match. För förbundet, Järn och Metall, stod det tidigt klart att den hårdföre Primusdirektören F W Lindqvist inte tänkte ge sig. Han räknade dessutom med att driva verksamheten vidare med strejkbrytare.

Striden handlade inte bara om en enskild arbetare utan om att försvara de landvinningar som facket gjort. I det läget kom arbetarnas strejkkommitté med ett förslag: låt oss starta en egen fabrik! Yrkeskunskap i alla produktionsled fanns.

Förbundet var skeptiskt till en början, och debatten på kongressen 1913 var hård. En del tyckte att det inte var fackets sak att ge sig in i rollen som kapitalister, andra anade en rosaskimrande framtid där produktionsmedlen ägdes av arbetarna själva.

Avgörande blev sannolikt det krassa skälet att man såg framför sig hur strejkkassan skulle sina i en lång konflikt.

Förbundet bestämde sig för att satsa och fick medfinansiärer i ”röde bankiren” Olof Aschberg, som också upplät mark i Midsommarkransen, medlemmar av familjen Bonnier, med flera. Hjalmar Branting tecknade aktier liksom LO-ordföranden Herman Lindqvist.

På Aschbergs förfrågan tackade Metall-
ordföranden John Theodor Johansson ja 
till att bli verkställande direktör.

Radius, stråle på latin, skulle fabriken heta. Bygget inleddes, och till midsommaren 1914 var de första Radiusköken ute på marknaden.

Tajmingen, som man skulle säga i dag, var inget vidare. Kriget bröt ut, tillgången på fotogen tröt. Det gick alltså knackigt, och Metall började fundera på att göra sig av med ägarskapet.

Framtiden, när kriget en gång skulle ta slut, såg ändå ljus ut för branschen, så 1916 kunde förbundet sälja sin andel i företaget. Det blev en mycket bra affär. Aktierna såldes till fullvärde, förbundet fick tillbaka alla pengar som satsats och hade sluppit betala strejkersättning under flera år.

Radius skulle leva vidare och andan av arbetarstyre finnas kvar, även under tuffa tider.

Ur skorsten ska här stiga rök
snart gör vi våra egna kök
som inte gör någon annan rik
en arbetarstyrd fabrik!

Så deklamerade man i scenen Radiusbygget i amatörföreställningen Spelet om Hägersten 1983. Texten skrevs av författaren Kjell Johansson, vars senare prisbelönta romaner handlar om hans barndom och uppväxt just där i Midsommarkransen.

Scenen bygger på Johanssons intervjuer med den tidigare Radiusarbetaren Folke Steijen. Dennes son, trubaduren och konstnären Håkan Steijen, minns sin fars berättelser om arbetsplatsen och har sparat två gamla Radiuskök som minne.

I ett opublicerat romanmanuskript berättar han om hur pappan hälsades när han kom till fabriken av en skrattande Lång-Anders: ”Välkommen till äktenskapsbyrån!”

Så kallades Radius därför att så många kvinnor arbetade där med enklare borr- och monteringsjobb.

Folke Steijen vittnade om långa arbetsdagar, hårt jobb men också om stark sammanhållning: ”Man kände sig som ett enda lag, från pressare, slipare, lödare, monterare till dem som avslutningsvis provade, polerade och avsynade fotogenköken för packning och leverans.”

Radius startade med omkring 60 arbetare. Som mest hade företaget över 300 metallare.

När marknaden för fotogenkök började vika,  gasolen kom och fritidshusen fick el, fasades produktionen ut och 1969 tillverkades de sista köken på Radius, fabriken levde vidare ytterligare en tid med annan produktion. Byggnaden står kvar och minner om den märkliga tid då arbetarna startade sin egen fabrik.

Den gamle Metallbasen då, hur gick det med honom? Jodå, J Th Johansson visade sig vara en mycket duglig företagsledare och blev kvar på vd-posten i 47 år, fram till 1960, det år han avled vid 88 års ålder.

Det du, Anders Ferbe.   

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.