Industriarbetarnas tidning

’’Nu hoppar jag upp på morgnarna’’

6 mars, 2013

Skrivet av Malin Timan

Vad hände sen?Efter 13 arbetslösa månader och 600 jobbansökningar fick Sandra Lind till sist visa att hon kan.

Fakta ungdomsarbetslöshet

  • 37 645 ungdomar 
mellan 18 och 24 år hade i december 2012 varit arbetslösa i 6 månader eller mer. Det är 2 336 fler än vid samma tid ett år tidigare. 
  • 278 ungdomar var vid samma tid inskrivna som långtidsarbetslösa hos Arbetsförmedlingen i Katrineholm, 58 fler än året innan.

Stickorna i händerna på en av arbetstagarna rör sig varv efter varv runt den snart färdiga tröjan av blåvitt restgarn. Bredvid stickar en kvinna första varven på en flerfärgad mössa. Från rummet intill hörs en annan arbetstagare prata på om Sten och Stanley och motorcyklar och en fjärde vill visa det inramade tidningsurklippet av idolen Lasse Berghagen.

Alla ropar de på Sandra. I snart sex månader har hon varit där för dem, hjälpt dem att äta, jobba och gå på toaletten. Ett helt annat liv än hur det såg ut när Dagens Arbete träffade henne.

– Jag orkar göra saker igen. Tidigare kunde jag ligga kvar i sängen hela dagarna, nu hoppar jag upp på morgnarna. Jag är en helt annan människa nu, så är det ju.

Tidigare kunde jag ligga kvar i sängen hela dagarna, nu hoppar jag upp på morgnarna

Drygt ett år har gått sedan sist. Då hade Sandra varit arbetslös i över ett år, sökt mer än 500 jobb, lagt ner tusentals kronor på frimärken, jobbsökarresor och kuvert, slagits med Arbetsförmedlingen och fått hjälp av Socialtjänsten för att överleva.

Efter reportaget fortsatte hon på samma sätt. Sandra sökte jobb efter jobb, mådde illa av att se platsannonser men fortsatte ändå dag ut och dag in.

De dagar som orken var nära att helt ta slut tänkte hon på morfar Arne, mannen som alltid inspirerat och påverkat henne. Precis som för honom är jobb också för Sandra bland det viktigaste i livet, vad det än är.

Fast besluten om att ta sig ur sin situation sökte hon därför 100 jobb till innan kvinnan från Socialtjänsten till slut kom med lösningen.

– Hon visste mycket väl att jag ville ha jobb mer än någon annan på det här jordklotet. Antagligen var det därför jag fick jobbet.

Ett halvårs provanställning på ett av Katrineholms dagcenter var vad hon blev lovad. Hon höll andan och kunde inte riktigt tro att det var sant förrän kontraktet äntligen låg framför henne. Allt kändes som en seger.

– Först var jag sugen på att springa in till Arbetsförmedlingen och peka finger, men som tur var hejdade jag mig.

Sandra skrattar till när hon säger det men blir snabbt allvarlig igen. Hon förstår att det inte är personalens fel, men säger att något måste göras åt situationen. Just nu har hon fler arbetslösa vänner än vänner med jobb. Sandras handläggare hanterade mellan 600 och 800 arbetslösa samtidigt, en ohållbar situation som gjorde att Sandra och de flesta andra enbart skickades runt till nya ställen för cv-träning.

– Usch, jag hoppas att jag aldrig mer behöver skriva ett cv. Och om det blir så ska det vara för att jag vill byta jobb, inte för att jag måste ha ett.

Vikariatet hon fick via Socialtjänsten var en del av arbetslinjen, men enhetschefen har nu lovat timanställning och fortsatta inhopp på fler dagcenter i Katrineholm. För Sandra är det drömmen. Förhoppningsvis kommer hon samtidigt kunna läsa omvårdnad på distans så att hon i framtiden kan få en fast anställning i kommunen.

Fortfarande finns där en liten dröm om att någon gång jobba med styrteknik, men just nu är det här perfekt. Sandra skämtar med en av arbetstagarna samtidigt som hon hjälper honom att få på sig skorna.

– Det bästa är att jag mår så bra psykiskt nu. Och att jag kan köpa strumpor utan att vara orolig för att jag inte ska ha råd med mat. Det är ju faktiskt två stora pusselbitar i livet.                              

Sysselsatt. Efter flera osäkra och arbetslösa år kan Sandra Lind för första gången klara sig själv och till och med spara lite. Men bland hennes vänner är det fortfarande fler som är arbetslösa än som har jobb.

Tidigare kunde 23-åriga Sandra Lind inte tänka sig något värre än att jobba inom vården. Nu vill hon inte göra något annat.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?