”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Blev avreglerat bättre?

Jag får mycket post. Är det bättre nu, nu när posten kommer två gånger om dagen i stället för en? Ena gången levereras den av en svart moped, andra i sedvanlig gul vänsterstyrd bil.

Jag använder en hel del el.

Är det bättre nu, allting, när elverket blev E.ON och hundra andra elbolag, och vi kan surfa elpriser och välja mikro-ören och telefonerna ringer en gång om dagen för att binda avtal och sänka elkostnader?

Jag talar ganska ofta i telefon.

Är det bättre nu? När säljarna ringer och ringer och rösterna säger att vi kan ringa typ gratis om vi bara tecknar ett nytt avtal just nu med just dem?

Jag åker förfärligt mycket tåg.

Är det bättre nu när SJ är Veolia och Tågkompaniet och jag kan välja tåg men inte räls? Eller åker jag exakt samma sträcka på typ exakt samma tid som förut? Blev livet enklare, nu när vi kan välja Kan ej ombokas, Kan ombokas, Kan återbetalas? Blev det roligare?

Våra äldres liv, är det bättre nu när ålderdomshemmen heter Carema, Capio och Aleris? Blev gatorna renare, nu när hundrastgårdarna är borta och Mr DOG själv ska ombesörja lilla vovvens kakka?

Är vi tryggare, är vi gladare? Mår jordklotet bättre nu när vi lever så oreglerat och var och en ansvarar för varje detalj? Hinner vi träna, äta och sova någorlunda? Hinner vi läsa högt för barnen? Hinner vi med våra vänner, med varandra? Hinner vi leva?

Ibland uppsöker jag sjukhus.

Har vården blivit bättre, nu när städningen sköts på konsultbasis och läkare går stafett och bemanningsbolagen bemannar?

Mina barn går i skolan.

Mår barnen bättre nu, när skolkuratorn är en konsultkurator och maten upphandlats till lägsta pris? När de ska välja skolbyggnad, veta inriktning, betygsättas, dokumenteras, följas, skådas från unga år? Läser och skriver barnen bättre?

Jag åker ofta buss.

Är busschaufförerna gladare nu, nu när de jobbar för ARRIVA i stället för SL? Ser resenärerna gladare och nöjdare ut? Eller är det bara typ ungefär som förut?

Jag handlar ofta mat.

Blev det bättre med köplador? Med Jätte-Jysk och Mega-Lidl? Med storparkeringar och McDonald’s-näring till barnen medan de väntar? STORA KONSUM låg mitt i byn för tjugo år sedan. Monopol och tråkiga varor. Är min känsla fel, när jag upplever att ICA MAXI nu tränger ut allt och alla med sin hyllhysteri? Har jag fel när jag säger att monopolsituationen är snarlik den för tjugo år sedan? Vad hände med den efterlängtade mångfalden? Handelsträdgården borta i vägkröken, där vi förut köpte påskliljorna? Vad hände med byaffären, vart försvann de mysiga småbutikerna i våra livfulla stadskärnor?

Ibland behöver jag medicin.

Är det bättre nu, med Apotek och Medstop, när allergimedicinen ändå kostar detsamma på alla apotek jag besöker? Alvedonen och Panodilen.

Det har gått några år nu, sedan de statliga monopolen styckades, vägdes, mättes och såldes över disk. Det har gått några år sedan hundskatten skrotades. Sedan biblioteken och sjukhusen dirigerades om till högertrafik. Och jag lutar mig tillbaka, sluter ögonen och känner efter. Är vardagen smidigare, nu när jag slipper Televerket och alla andra tröstlösa tröskverk? Och vad kostade omställningen, när vi gick från att ha det på ett sätt och gick till att ha det … tja, ungefär likadant igen, fast kanske typ lite stressigare, lite otryggare, lite osäkrare och kanske en smula sämre till och med, 
i vissa avseenden?

Läs mer: Krönikor | Susanna Alakoski


kronikor-sa@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Gamla dängor ger oss trygghet

KRÖNIKAMat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

KrönikaEftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Arbetsrätten

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

KRÖNIKAI överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

5

Vi måste få slut på otryggheten

KrönikaI praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

KRÖNIKAVarje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Efter coronan

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

KRÖNIKAKommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Vi måste lära oss att hoppas på framtiden igen”

KrönikaUtan att förminska döden kan vi lära oss något viktigt av 1900-talets sjukdomshistoria: Att optimism – som politisk ideologi – är viktigt för att bygga framtiden, skriver historikern Henrik Arnstad.

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Krisstöd

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

KRÖNIKAOm du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

1

”Vi måste kunna saker – på riktigt”

KRÖNIKADigitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt, skriver Peter Larsson.

Är det Tom Cruise som räddar oss?

KrönikaDet finns tid för tankar nu när verkligheten har blivit som en film, skriver Carl-Einar Häckner.

Vad är prislappen för folkhälsa?

KRÖNIKAMarknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Coronakrisen

Ensamheten är inte jämlik 

KRÖNIKACoronakrisen fungerar som ett förstoringsglas över känslor vi redan bär på. Ensamhet är inget naturtillstånd – vi kan organisera ett samhälle som inte splittrar oss, skriver Daniel Mathisen.

Dagarna då livet förändrades

KRÖNIKA”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

När radion slutar funka

KRÖNIKADom som dräper oss har en sedelbunt där hjärtat borde sitta, skriver sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Vi som fortfarande tror på demokratin

KRÖNIKAMahmoud från Marocko och Håkan från ­Vällingby. Tillsammans räddar de liv, skriver journalisten och författaren Alexandra Pascalidou. 

Avtal 2020

Är det verkligen så här arbetsgivaren ser på vår tid?

KRÖNIKAJag hoppas innerligt att arbetsgivarnas tokiga semesterkrav beror på otur i tänkandet, för vad blir annars nästa steg? Tvingad julledighet i mars eller påskledigt i december, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

2

Pengarna både finns – och inte

GÄSTKRÖNIKAKlart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

1

Konserten var som ett väckelsemöte

KrönikaKrönikören Carl Linnaeus om konserten som var ett väckelsemöte, och att börja stå för vem man är.

1

Det här borde väl alla chefer fatta

KrönikaAtt ha lite kul på jobbet gynnar inte bara tjänstemän, skriver Anneli Jordahl.

1

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

KrönikaAtt välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

1

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

KRÖNIKADet är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Amazon är arbetslivets skräckexempel

KrönikaNär allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

Replokalen är en magisk plats

KRÖNIKAHur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Årtiondets första utmaningar är här

KRÖNIKADet är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Skyddsom­buden är livsviktiga

KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

KRÖNIKAArbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Det är en jävla tur att det finns händiga människor”

KRÖNIKATill alla er händiga, som jobbar så att vi andra har en fungerande maskin att köra eller en travers att åka i: I salute you, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Knarket i industrin

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

GÄSTKRÖNIKADet är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

KRÖNIKAI betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.