”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Blev avreglerat bättre?

Jag får mycket post. Är det bättre nu, nu när posten kommer två gånger om dagen i stället för en? Ena gången levereras den av en svart moped, andra i sedvanlig gul vänsterstyrd bil.

Jag använder en hel del el.

Är det bättre nu, allting, när elverket blev E.ON och hundra andra elbolag, och vi kan surfa elpriser och välja mikro-ören och telefonerna ringer en gång om dagen för att binda avtal och sänka elkostnader?

Jag talar ganska ofta i telefon.

Är det bättre nu? När säljarna ringer och ringer och rösterna säger att vi kan ringa typ gratis om vi bara tecknar ett nytt avtal just nu med just dem?

Jag åker förfärligt mycket tåg.

Är det bättre nu när SJ är Veolia och Tågkompaniet och jag kan välja tåg men inte räls? Eller åker jag exakt samma sträcka på typ exakt samma tid som förut? Blev livet enklare, nu när vi kan välja Kan ej ombokas, Kan ombokas, Kan återbetalas? Blev det roligare?

Våra äldres liv, är det bättre nu när ålderdomshemmen heter Carema, Capio och Aleris? Blev gatorna renare, nu när hundrastgårdarna är borta och Mr DOG själv ska ombesörja lilla vovvens kakka?

Är vi tryggare, är vi gladare? Mår jordklotet bättre nu när vi lever så oreglerat och var och en ansvarar för varje detalj? Hinner vi träna, äta och sova någorlunda? Hinner vi läsa högt för barnen? Hinner vi med våra vänner, med varandra? Hinner vi leva?

Ibland uppsöker jag sjukhus.

Har vården blivit bättre, nu när städningen sköts på konsultbasis och läkare går stafett och bemanningsbolagen bemannar?

Mina barn går i skolan.

Mår barnen bättre nu, när skolkuratorn är en konsultkurator och maten upphandlats till lägsta pris? När de ska välja skolbyggnad, veta inriktning, betygsättas, dokumenteras, följas, skådas från unga år? Läser och skriver barnen bättre?

Jag åker ofta buss.

Är busschaufförerna gladare nu, nu när de jobbar för ARRIVA i stället för SL? Ser resenärerna gladare och nöjdare ut? Eller är det bara typ ungefär som förut?

Jag handlar ofta mat.

Blev det bättre med köplador? Med Jätte-Jysk och Mega-Lidl? Med storparkeringar och McDonald’s-näring till barnen medan de väntar? STORA KONSUM låg mitt i byn för tjugo år sedan. Monopol och tråkiga varor. Är min känsla fel, när jag upplever att ICA MAXI nu tränger ut allt och alla med sin hyllhysteri? Har jag fel när jag säger att monopolsituationen är snarlik den för tjugo år sedan? Vad hände med den efterlängtade mångfalden? Handelsträdgården borta i vägkröken, där vi förut köpte påskliljorna? Vad hände med byaffären, vart försvann de mysiga småbutikerna i våra livfulla stadskärnor?

Ibland behöver jag medicin.

Är det bättre nu, med Apotek och Medstop, när allergimedicinen ändå kostar detsamma på alla apotek jag besöker? Alvedonen och Panodilen.

Det har gått några år nu, sedan de statliga monopolen styckades, vägdes, mättes och såldes över disk. Det har gått några år sedan hundskatten skrotades. Sedan biblioteken och sjukhusen dirigerades om till högertrafik. Och jag lutar mig tillbaka, sluter ögonen och känner efter. Är vardagen smidigare, nu när jag slipper Televerket och alla andra tröstlösa tröskverk? Och vad kostade omställningen, när vi gick från att ha det på ett sätt och gick till att ha det … tja, ungefär likadant igen, fast kanske typ lite stressigare, lite otryggare, lite osäkrare och kanske en smula sämre till och med, 
i vissa avseenden?

Läs mer: Krönikor | Susanna Alakoski

Läs mer från Dagens Arbete:

Att bygga broar – inte murar

KRÖNIKAÄven om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

Industrin och klimatet

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Bekväma tider föder veka människor

KrönikaJag är ingen spågubbe tack och lov, men det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

Jorden skadas och anställda skadas

KRÖNIKAGretas budskap gäller även i arbets­livet – det gäller att agera nu för att spara liv, skriver Peter Larsson.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKAArbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Den här gången tänker jag inte sticka

KRÖNIKAAtt fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen, skriver Carl-Einar Häckner.

Med tåg – och tid – genom Europa

KRÖNIKAAnneli Jordahl: När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil.

När löpbandet blir vår nya skärseld

KrönikaDet finns något djupt sorgligt i att vi ställer allt större krav på oss själva samtidigt som förväntningarna på samhället omkring oss sjunker, skriver Daniel Mathisen.

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Nu är det dags att visa vår styrka

KRÖNIKAVår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi bossar på planeten och gör vad vi vill

KrönikaMen tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

1

”Demokratin styrs av det som klickar bra”

GästkrönikaJan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

3

Plötsligt var vissa liv inget värda

KrönikaMedan makten sitter med armarna i kors fortsätter dödsskjutningarna, skriver Alexandra Pascalidou.

1

Bensinupproret

”Bensin­upproret är ett lyxuppror”

GästkrönikaHade bensinupproret verkligen varit för landsbygdsborna så borde det rimligen handla om bättre samhällsservice, skriver skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

24

Meningen med livet är att ha något att göra

KrönikaKulturhus ger hopp inför framtiden och ska finnas i hela Sverige, överallt, skriver DA-krönikören och trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Noll är en livsviktig siffra

KrönikaTrafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

1

”Personalbrist – på grund av stress”

Gästkrönika Säkerheten kommer alltid först, det är ingen som säger emot. Men när man ligger efter i produktionen, vem är det egentligen som prioriterar säkerheten då? Marcus Raihle på Ovako i Smedjebacken tackar facket för skyddsombuden.

Under den digitala snuttefilten

KRÖNIKA”Det som har potentialen att knyta samman människor ökar i själva verket avstånden”, skriver frilansskribenten Daniel Mathisen efter att ha läst om vilken makt tekniken har över vår gemenskap.

”Äntligen slipper jag verka dryg”

Krönika”Solglasögon fyller en viktig funktion för oss inåtvända individer.” Carl Linnaeus tackar våren för att han kan ta fram solglasögonen utan att verka dryg.

1

Du går inte ensam

Det där att en författare har satt ord på läsarens eget liv och arbete kan ge en självförtroende, skriver Anneli Jordahl.

Mina kamrater var ping-pongbarn

Krönika”Så stort att få skriva för industriarbetare! Det är tack vare er jag är här”, skriver DA:s nya krönikör, journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

Lägerelden är ändå viktigast

KrönikaVad skulle vi bygga för samhälle om vi tvingades börja om? Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om att lägereldar förenar mer än tekniska framsteg.

Industrin och jämställdhet

”Jag har själv vräkt ur mig ett och annat”

GÄSTKRÖNIKATack för att mina sunkiga värderingar ifrågasattes i tid, annars kanske jag också varit en medelålders, vit man som på Facebook postat hatiska inlägg om invandrare och kvinnor”, skriver Kennet Bergqvist.

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

GästkrönikaSvetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.

1
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Krönika”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

BONUS I INDUSTRIN

”Bra löner kommer inte från direktörernas välvilja”

Gästkrönika”Att säga blankt nej till pengar är i de flesta fall inte någon möjlig facklig hållning. Men vi behöver förstå vad företaget vill med olika lönesystem och bonusar”, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

1

Delad stress blir mindre för alla

KRÖNIKA ”Kvinnor inom industrin stressar mer än männen. De tar större ansvar för hemmet och har oftare monotona arbetsuppgifter. Så här kan vi inte ha det!”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

3

Klyftorna är ett problem – för alla

Krönika”Den svenska modellen handlar om att vi tar gemensant ansvar för företagen. Då kan inte en vd tjäna lika mycket som 59 industriarbetare”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Har vi lärt oss att tänka efter före?

Krönika”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.