Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Blev avreglerat bättre?

18 april, 2013

Skrivet av

Jag får mycket post. Är det bättre nu, nu när posten kommer två gånger om dagen i stället för en? Ena gången levereras den av en svart moped, andra i sedvanlig gul vänsterstyrd bil.

Jag använder en hel del el.

Är det bättre nu, allting, när elverket blev E.ON och hundra andra elbolag, och vi kan surfa elpriser och välja mikro-ören och telefonerna ringer en gång om dagen för att binda avtal och sänka elkostnader?

Jag talar ganska ofta i telefon.

Är det bättre nu? När säljarna ringer och ringer och rösterna säger att vi kan ringa typ gratis om vi bara tecknar ett nytt avtal just nu med just dem?

Jag åker förfärligt mycket tåg.

Är det bättre nu när SJ är Veolia och Tågkompaniet och jag kan välja tåg men inte räls? Eller åker jag exakt samma sträcka på typ exakt samma tid som förut? Blev livet enklare, nu när vi kan välja Kan ej ombokas, Kan ombokas, Kan återbetalas? Blev det roligare?

Våra äldres liv, är det bättre nu när ålderdomshemmen heter Carema, Capio och Aleris? Blev gatorna renare, nu när hundrastgårdarna är borta och Mr DOG själv ska ombesörja lilla vovvens kakka?

Är vi tryggare, är vi gladare? Mår jordklotet bättre nu när vi lever så oreglerat och var och en ansvarar för varje detalj? Hinner vi träna, äta och sova någorlunda? Hinner vi läsa högt för barnen? Hinner vi med våra vänner, med varandra? Hinner vi leva?

Ibland uppsöker jag sjukhus.

Har vården blivit bättre, nu när städningen sköts på konsultbasis och läkare går stafett och bemanningsbolagen bemannar?

Mina barn går i skolan.

Mår barnen bättre nu, när skolkuratorn är en konsultkurator och maten upphandlats till lägsta pris? När de ska välja skolbyggnad, veta inriktning, betygsättas, dokumenteras, följas, skådas från unga år? Läser och skriver barnen bättre?

Jag åker ofta buss.

Är busschaufförerna gladare nu, nu när de jobbar för ARRIVA i stället för SL? Ser resenärerna gladare och nöjdare ut? Eller är det bara typ ungefär som förut?

Jag handlar ofta mat.

Blev det bättre med köplador? Med Jätte-Jysk och Mega-Lidl? Med storparkeringar och McDonald’s-näring till barnen medan de väntar? STORA KONSUM låg mitt i byn för tjugo år sedan. Monopol och tråkiga varor. Är min känsla fel, när jag upplever att ICA MAXI nu tränger ut allt och alla med sin hyllhysteri? Har jag fel när jag säger att monopolsituationen är snarlik den för tjugo år sedan? Vad hände med den efterlängtade mångfalden? Handelsträdgården borta i vägkröken, där vi förut köpte påskliljorna? Vad hände med byaffären, vart försvann de mysiga småbutikerna i våra livfulla stadskärnor?

Ibland behöver jag medicin.

Är det bättre nu, med Apotek och Medstop, när allergimedicinen ändå kostar detsamma på alla apotek jag besöker? Alvedonen och Panodilen.

Det har gått några år nu, sedan de statliga monopolen styckades, vägdes, mättes och såldes över disk. Det har gått några år sedan hundskatten skrotades. Sedan biblioteken och sjukhusen dirigerades om till högertrafik. Och jag lutar mig tillbaka, sluter ögonen och känner efter. Är vardagen smidigare, nu när jag slipper Televerket och alla andra tröstlösa tröskverk? Och vad kostade omställningen, när vi gick från att ha det på ett sätt och gick till att ha det … tja, ungefär likadant igen, fast kanske typ lite stressigare, lite otryggare, lite osäkrare och kanske en smula sämre till och med, 
i vissa avseenden?

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.