Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Alla frågor om vad det var som hände den där sommardagen snurrar fortfarande runt i Stefan Perssons huvud. En sak står åtminstone klar. Så länge han är huvudskyddsombud kommer det inte att få hända igen. Foto: Kristoffer Pettersson

Aldrig igen – nu jobbar alla åt samma håll på bruket

ReportageSommarens dödsolycka blev en 
väckarklocka i Iggesund. En klocka som lett till extra kurser i riskmedvetenhet och ombyggda, säkrare maskiner.

Den 28 juli 2012. En gråmulen lördag i Iggesund. Stefan Persson, huvudskyddsombud på bruket, hade haft sin första semestervecka. Dagarna började äntligen flyta ihop och just den här första semesterlördagen vigdes åt badrumsrenovering. Golvet hade han redan rivit ut och våtrumstapeten skulle upp. Kvällssolen trängde sig genom molnen och fyllde rummet när telefonen ringde. Stefan släppte allt. Beskedet som väntade var det han så länge fasat för.

Samma eftermiddag befann sig Anna Lundh, driftansvarig för Kartongmaskin 1, på semester i en annan del av Sverige. Missade samtal från bruket. Anna förstod direkt att något stod riktigt fel till.

”Detta är den person som påverkar din säkerhet mest”. Texten är tryckt på en spegel ovanför stämpelklockan på Iggesunds bruk. Anna Lundh ser rakt in. Stefan Persson nickar. Han har gjort tappra försök ända sedan han tog över som huvudskyddsombud 2010 att få personalen att förstå spegelns enkla och viktiga budskap.

Vad som hände den där lördagen i slutet av juli är det ingen som kan säga säkert. Den 26-åriga kvinnan jobbade på KM1 för andra sommaren i rad, detta år som passare. Som så många andra gånger skulle hon skifta ut en tambour och som så många andra gånger hade hon traversdosan i sin hand.

En tambour låg redan på golvet, redo att flyttas till rullmaskinen, en annan hängde i traverskrokarnas ok. Kartongen på den tambour som befann sig i luften hängde ner mot golvet och kvinnan sparkade på den i ett försök att släta ut. När det var åtgärdat skulle hon troligtvis sänka ner allt till golvet. Men något gick fel. Allt tyder på att hon kom åt fel knapp och den tjugo ton tunga tambouren kom i stället mot henne. Kvinnan hann inte undan och klämdes mellan den som hängde i luften och den som redan låg på golvet.

Stefan Persson ser på de gulsvartrandiga märken som nu finns på platsen. Det knyter sig fortfarande i magen när han tänker på den där dagen och frustrationen över att inte veta orsaken till varför det fruktansvärda hände är tärande.

– Vad var det som blev fel? Fanns det något vi kunde gjort? Fick hon inte tillräckligt mycket information om att man inte ska stå där inne eller valde hon helt enkelt att inte lyssna? Det är så många frågor som snurrar i huvudet hela tiden.

Det är nu dags för ännu en sommar och ännu en säsong med vikarier. Alla kommer innan de börjar jobba att få information om dödsolyckan sommaren 2012. Iggesunds bruk kommer också att satsa extra mycket på information om vikten av att tänka på den egna säkerheten. De nya vikarierna kommer få höra att bruket är fullt av risker men att nio av de elva olycksfall som inträffade 2011 orsakades av det egna beteendet. Ett par veckor in i vikariatet kommer Stefan Persson också att träffa alla vikarier för att se till att allt gått fram ordentligt.

– Jag har alltid trott att människor varit för lata för sitt eget bästa, men nu har jag kommit på att de helt enkelt är för smarta för sitt eget bästa. Om det finns en genväg tar man den.

”Tillträde förbjudet vid traverskörning”. Texten är nu tryckt över golvet. Produktionen flyter på. 400 ton kartong produceras fortfarande varje dygn.

Tambourer byts fortfarande var fyrtionde minut och den stora maskinen tjuter fortfarande ett öronbedövande ljud. Anna Lundh har skydd instoppade i öronen men visar med kroppen hur området snart kommer att se ut. Mellan rullstolen och rullmaskinen, samma ställe som nu blivit målat svartgult, ska det byggas järnvägsliknande bommar med tillhörande rödljus. Området ska också få säkerhetsfotoceller som stoppar möjligheten till traverskörning när någon kliver över och bryter strålen.

För att få i gång traversen igen måste en kvittering göras utanför området.
Skyddsombud och produktionsansvariga från Korsnäs har besökt Iggesund för att studera hur de hanterat situationen och vilka åtgärder de valt att göra. Andra bruk har också de visat intresse, för de konkreta åtgärder som gjorts för att säkra området men också för att få veta mer om Holmens satsning på Beteendebaserad säkerhet, BBS. Utbildad personal ska ta reda på varför människor på bruket tänker som de gör, gör som de gör och medvetet och omedvetet tar så många risker som de gör. Förhoppningen är att öka riskmedvetandet hos alla.

– Man kan bygga in maskiner till viss utsträckning, men det kommer alltid finnas sätt att gå runt. Det är därför det är så svårt, säger Anna Lundh.

600 arbetstimmar har Stefan, Anna och deras kollegor lagt ned på att undersöka vad som kunnat orsaka olyckan och hur bruket ska göra för att undvika att samma sak händer igen. Arbetsmiljöverket har sagt sitt, nästa steg är upp till polis och åklagare. Hur det än blir kommer 28 juli alltid vara en speciell dag på Iggesunds bruk, en dag ingen av dem kommer att glömma. Den lördagen fanns brukets krisgrupp snabbt på plats, skiftlaget hölls kvar och alla som arbetade på bruket den kvällen informeras om vad som hänt.

– Där tycker jag att Iggesund ska vara stolta över hur vi hanterade situationen. Alla ställde upp för varandra och gör det egentligen fortfarande, säger Stefan Persson.

Vårsolen lyser in genom brukets smutsiga rutor och en man med hörselkåpor skjuter en vagn hylsor framför sig. Stefan Persson stannar upp och tittar mot de nymålade, klarröda traverskrokarna.

– Det här som hände var fruktansvärt och det blev en väckarklocka för många. Det viktiga nu är att den klockan aldrig slutar ticka. Så länge jag är huvudskyddsombud ska det aldrig hända igen.

Läs mer: Reportage

Malin Timan

Läs mer från Dagens Arbete:

På vissa arbetsplatser har de anställda eget gym, andra egen bagarstuga. På bruket i Husum har man både och. Foto: Lina Larsson

”Kul att göra något tillsammans”

BRÖDFÖDA.På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

Tryggare med jobb hos bolagen

TRENDBROTT.Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Skiftschemat delar Grycksbo

Avtal 2020Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

1

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökata­strofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

1

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Äntligen! Nu öppnar sågen på Seskarö igen

För tolv år sedan lades sågen ner. Men Seskaröborna gav aldrig upp. Tillsammans har de kämpat för att väcka den till liv igen.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Pappersfeber

Inifrån Swedpapers fabrik.

Swedpaper rider på klimatvågen

Fler ratar plastSuget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

Modellbyggen på bord

En framtid byggd av skräp

SteampunkHemma i enplansvillan i Falun föreställer sig pappersarbetaren Magnus Johansson en värld där industrialismen aldrig ägde rum. Hans många modellbyggen löser upp gränsen mellan historia och framtid.

Återväxten i industrin

Tommy Ölund och Johan Östman

Ont om tid när nya pappersarbetare ska läras upp

ÅterväxtHusum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

I en enkel maskinverkstad i Ulvsunda i västra Stockholm tillverkar Pheenix Alpha vinylpressar. Foto: Adam Daver

Ny snurr på vinylskivan

Älskade plattaDen var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

1

ljudbok

Med en bok i örat i 30 år

LjudböckerPå Woolpower i Östersund är ljudböcker inget nytt – här har sömmerskorna lyssnat på böcker under arbetstid sedan kassettbandens era. Du kan förstås också lyssna på reportaget här.

Rullarna med etiketter som ska lyftas ur maskinen och packas i kartonger väger 14 kilo. Det låter inte så tungt – men 60 rullar på en dag blir 840 kilo. Foto: Anna Sigge

Ett lyft för Stefans rygg

ReportageI vintras trodde Stefan Svensson att det var kört med jobbet på Boxon etikettryckeri i Borås. Ryggen var trasig efter alla år på industrigolvet. Men arbetsgivaren ville annat.

poäng och nya världar ska ge arbetslust.

Skutskär blir till tv-spel

GamificationBruket i Skutskär har byggt upp en dataspelsvärld av sin arbetsplats, tanken är att göra jobbet mer lockande för unga. Med spelen får operatören bättre överblick, och beröm när läckan är tätad. Lyckas försöket kan det spridas till andra fabriker inom Stora Enso.

"Det går inte att beskriva ruset jag känner.” säger Angelica Larsson. Foto: David Lundmark

Kärleken till stora motorer

LYSSNA PÅ DAAngelica Larsson har farten i blodet, från barndomens raggarträffar och biltävlingar. Nu tävlar hon själv i dragracing i bilar som gör 400 meter på nio sekunder och som servas av pappa Lollo. Läs eller lyssna på reportaget om den motorfrälsta familjen från Mora.

Välkommen in till neonmuseet. Foto: Linn Bergbrant

Följ med till Londons neontempel

SKYLTMAKAREFamiljen Bracey har varit neonets mästare i flera generationer, deras färgglada skyltar finns i butiker över hela världen och har använts i modereportage och storfilmer. Läs eller lyssna till reportaget om det självlysande museet i London.

Ellinor Johansson och Sebastian Sedell följer med sin produkt hela vägen längs med banan. Foto: Ylva Bergman

Ökad vinst och ­minskad värk

ROTATIONMeritor har vässat sig till lönsam världsklass genom att effektivisera monteringen av hjulaxlar. Ständig förändring tryggar jobben – men flera anställda klagar på den ökande stressen.

Paul Hansen har arbetat på olika lager i över 20 år. Han trivs på Förlagssystem: ”Det flyter på ganska bra, inga problem.” Foto: David Lundmark

Så lyftes stämningen på boklagret

ARBETSMILJÖTrakasserier, orättvisa arbetsledare, en känsla av att vara utbytbar – stämningen på Förlagssystem var usel. Efter ett omfattande förändringsarbete är situationen mycket bättre, en viktig orsak är minskad inhyrning.

”Jag var såld direkt” Carol Dahlberg ställer sina steelpans i rätt ordning inför en repetition med Panoply Steelband. Efter att en provapåkväll är hon helt såld på instrumentet och den västindiska musiken. Foto: David Lundmark

Carol är såld på slagverk

BAS PÅ FRITIDENOnsdagarna är heliga för Scaniamontören Carol Dahlberg. Då ställer hon upp sina basoljefat för repetition med The Panoply Steelband, vars västindiska rytmer omfamnar såväl Rihanna som Ack värmeland, du sköna.

Framtidslandet

Uppdrag: Rädda bygden!

ReportageAck Värmeland, du sköra. Nedlagda butiker, stängda bankkontor och ingen som tar över småföretagen när ägarna pensioneras. I Värmland har folkrörelserna bestämt sig för att vända den negativa trenden.

6

En annorlunda pappersarbetare

KnivskarpHennes verktyg är bland annat skalpell, tång och limpistol. I papper viker hon till elefanter, krukväxter - och till med sig själv. Möt konstnären Fideli Sundqvist, och se DA:s film där hon visar hur du själv kan skapa ett löv.

”Drömmen är ett eget plan”

Fastspänd i en leksak av plast en halv kilometer upp i luften med en surrande propeller framför ansiktet. Exakt där finner pappersarbetaren Rejhan Fejzovic lugnet och njutningen.

Svingar klot efter jobbet

När barnen bodde hemma fanns varken tid eller pengar. Men så fick Elisabeth Ringqvist jobb inom industrin, barnen flyttade ut och hon köpte klot och skor igen. Nu spelar hon i klubb och den 21 maj är det hennes tur i bowling-SM för metallare.

Gäddfiske och pissväder

FiskeMontören Conny Lekmyr älskar att fiska, men avskyr fisk. DA följde honom på jakt efter gäddan, den "svenska sötvattenskrokodilen". Det är lugnt och varmt - "svenneväder", fnyser Conny.

Att vara ung på jobbet

Reportage"När det snackas politik på rasterna, märks det helt klart att man är yngst", säger 25-årige Pierre Kronberg på Holmen Hallstavik.

Carina Johansson granskar utlåningen. Foto: David Lundmark

När kommer Zlatan tillbaka?

EGET BIBLIOTEKSå fick eldsjälen Carina Johansson fart på läsningen på Nobia i Tidaholm.

Modets drottning abdikerar

Som H&M:s chefsdesigner har Margareta van den Bosch klätt både Madonna och stora delar av svenska folket.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.