Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Teknik mäter anställdas leenden

11 september, 2013

Skrivet av Jenny Wrangborg

Sommar blir sakta höst, jorden lutar sig bort från solen i vårt lilla hörn av världsrymden. Ett meteorregn slungar sitt rymdstoft in i vår atmosfär medan jag sitter vid datorn och gör research för en dystopisk novell. Samtidigt går solen upp i Japan och järnvägsarbetarna ler mot företagets skärmar som svarar ”Smile like you are happy!”

Varje anställds leende mäts med hjälp av en algoritm innan man förhoppningsvis får godkänt och kan börja arbetsdagen. Det låter som science fiction, men ju mer jag läser om den avancerade stämpelklockan, desto mer inser jag att den dystopiska novell jag tänkt skriva är överflödig; framtiden är redan här och i skenet av kämpande generationer före oss blev den inte särskilt ljus.

Företaget som utvecklat ”The Smile Scan” ser många fördelar. I en årsrapport till aktieägarna skriver de att tekniken är ett bra sätt att bedöma om personalens leenden är tillräckligt effektiva 
i mötet med kunderna. Så blir tekniken och maskinerna som skulle kunna förenkla våra liv i stället något som försämrar dem. Så kan arbetsgivarna skylla på ”neutral” teknik när de gör sig av med anställda som inte ler tillräckligt.

Eller så kan man göra som i hemtjänsten i en del svenska kommuner och helt enkelt utrusta de anställda med mobiltelefoner så att varje minut registreras elektroniskt och varje hembesök  stämplas in för sig. En så effektiv övervakning att personalen nu börjat skriva upp när de går på toaletten för att kunna förklara för chefen vart de förlorade sekunderna tagit vägen.

Å andra sidan, oftast är vi så svaga fackligt och så rädda om våra jobb att det inte alls behövs någon teknik för att övervaka oss. Det sköter vi själva. De som inte orkar med tempot eller klarar av stressen vill ingen jobba med och får inte vara kvar mer än några arbetspass. Och några maskiner för att mäta våra leenden behövs ju egentligen inte. Arbetsgivare i servicebranschen har länge gjort sig av med personal som ”inte ler tillräckligt”. För på en arbetsmarknad där makten ligger kvar hos ägarna är kanske inte tekniken nödvändig för att kontrollera oss men desto mer effektiv i att ständigt låta oss veta vår plats. Vilket är längst ner utan något förtroende eller rätt att uttrycka våra riktiga känslor och åsikter.

Solidariteten, som skulle kunna förbättra arbetsmiljön för oss alla, vågar de flesta inte lita på. Varför skulle man? Erfarenheterna av att kamp lönar sig är få, facket ofta någonting abstrakt och långt borta där det fackliga arbetet på arbetsplatsen sköts av en eller två förhandlare medan resten av medlemmarna får hem erbjudanden om billigare målarfärg.

Medan meteorerna landar som damm på Bagarmossens gator tittar jag ut genom fönstret, upp mot ett ljust mörker, och tänker att någonstans där ute, bland miljarder och åter miljarder solsystem, finns förhoppningsvis intelligent liv. Intelligent liv som kommit lite längre än vi och använder tekniken till någonting vettigare än att mäta falska leenden. Till frigörelse i stället för kontroll.

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

Det var inte vi som beslutat om den schemalagda underbemanningen. Som sett till att timmarna inte räckte till alltsom skulle göras.

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

Jenny Wrangborg.

Ingen tackar våra utslitna kroppar

Jenny Wrangborg.

Kampen går före hem­försäkringen

Kampen går före hem­försäkringen

Jenny Wrangborg.

”Byta namn på ett jobb räcker inte”

Jenny Wrangborg

Rörelsen väntar på din riktning

Rörelsen väntar på din riktning

Jenny Wrangborg

Köket jag ville fly ropar mig tillbaka

Våra arbetsplatser och arbetskamrater formar oss, vare sig vi vill det eller inte. Men vilka minnen finns kvar när vi stämplat ut och hängt undan uniformen?

Jag minns blicken av förändring

Sommaren kommer mellan två andetag. Mina gamla arbetsplatser värker i mig. Jag lägger mig raklång på sängen och sträcker ut ryggen. Framför mig när jag sluter ögonen; ett löpande band av latte och smörgåsar där människan alltid var den svagaste länken. Någonting som enkelt kunde bytas ut och ersättas när handlederna svek eller tempot knäckte psyket.

Rätt inställning minskar inte faran

Det var tidig vår, jag jobbade mina första dagar i ett storkök i stadens centrum. Inhyrd och inte riktigt tillhörande.

”Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar”

Vad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.