”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Jag tar ledigt från orden

Åter höst. Åter läser jag. Ty det är inte på sommaren jag läser mest.

Det är snarare så att det är på sommaren jag läser minst. Sällan har jag en boktrave vid sängen under en semester. Jag vilar. Hjärnvilar. Det kostar på att läsa, ta in, förstå, sovra, bunkra. Förra sommaren misslyckades jag. Jobbade hela sommaren, med att skriva. Och att skriva ligger alltför nära att läsa. Hjärnan är i gång 
hela tiden. Spänd som vaderna efter ett maraton.

Om de som arbetar tungt med kroppen behöver vila den på semestern, så är det tvärtom för mig. Jag behöver använda kroppen, och återhämta hjärnan. Detta trots att det mänskliga språket inte bara hör till intellektet, utan även till människans hela kroppslighet. Vi författare använder språket rent kroppsligt. Tydligast märks det nog i poesin, som äger en musikalisk beståndsdel. Poesin tar liksom upp kampen med språket. Den bråkar och ställer till det.

I poesin är det alltså inte språklagarna som styr och ställer, utan där finns klangen, rytmen, kompositionen på ett alldeles säreget sätt. Poesin är något som ljuder och artikuleras. Puttrar. Kanske är det därför jag gärna läser poesi på sommaren? Den är mer kropp än hjärna? Det är som att det jag läser omvandlas till tyngd, eller lättsamhet. Det beror på dikten, eller sången. Ty ibland upplever jag en sång som en dikt, och dikt som en sång. I sommar har jag återvänt till Wisława Szymborska, Kristina Lugn, Sonja Åkesson. På antikvariatet fyndade jag fem böcker av döda kvinnliga poeter. Nästa sommar är förmodligen räddad.

Poesin tar liksom upp 
kampen med språket. 
Den bråkar och ställer 
till det.

När vi talar om språk handlar det ofta om skrift. Litteraturen består av texter. Författaren är den som skriver. Bland djuren är det ingen som skriver. Skriften är en mänsklig uppfinning och den har en historia. Men språk är också ett system för kommunikation. Teorierna om människans språk och ursprung skiftar, men man tror sig veta att alla mänskliga populationer talar fullvärdiga språk och har samma språkförmåga. Den måste förmodligen funnits hos vår senaste gemensamma förmoder för sisådär miljoner år sedan.

För inte så länge sedan gick det inte att tala skånska i rikstelevisionen. I dag hör vi många olika dialekter. Även musiken är befruktad. Rappen bärs upp av sitt eget språk. Men även visorna har fått andra språknyanser. När jag längtar hem till Finland spelar jag Anna Järvinen. Michael Saxells låt går när jag längtar hem till Skåne:

När En Flicka Talar Skånska, 
ett språk som jag förstår
då känns det lite extra hur mitt hjärta slår
Stockholmskan är vacker, 
Göteborgskan har sin charm
men När En Flicka Talar Skånska 
är det nåt som gör mig så varm

I slutet av sommaren reste jag med nattåget. Det blev väntetid i Stockholm, Boden och Gällivare. I ryggsäcken bar jag några ex av favorittidningen Språk. Tidningen är en orgie i urspråk, språkbruk, språklek och språkvård. Det händer saker med språk hela tiden. Dialekter och språk dör ut, men nya ord föds och uppfinns också. Vad sägs om över- och underklassafari och eurobävning? Var-ifrån härstammar den så välanvända bokstaven X? Språk förändras med varje generation. Och på 
Hawaii återfinner vi världens kortaste alfabet. Blott tretton bokstäver. Och alla ord slutar på en vokal (ukulele, hula-hula). Ändå har det hawaiiska ordet wiki, som betyder snabb, lyckats ge namn åt både Wikipedia och Wikileaks.

Makalöst.

Läs mer: Krönikor | Susanna Alakoski

Läs mer från Dagens Arbete:

Att bygga broar – inte murar

KRÖNIKAÄven om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

Industrin och klimatet

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Bekväma tider föder veka människor

KrönikaJag är ingen spågubbe tack och lov, men det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

Jorden skadas och anställda skadas

KRÖNIKAGretas budskap gäller även i arbets­livet – det gäller att agera nu för att spara liv, skriver Peter Larsson.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKAArbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Den här gången tänker jag inte sticka

KRÖNIKAAtt fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen, skriver Carl-Einar Häckner.

Med tåg – och tid – genom Europa

KRÖNIKAAnneli Jordahl: När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil.

När löpbandet blir vår nya skärseld

KrönikaDet finns något djupt sorgligt i att vi ställer allt större krav på oss själva samtidigt som förväntningarna på samhället omkring oss sjunker, skriver Daniel Mathisen.

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Nu är det dags att visa vår styrka

KRÖNIKAVår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi bossar på planeten och gör vad vi vill

KrönikaMen tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

1

”Demokratin styrs av det som klickar bra”

GästkrönikaJan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

3

Plötsligt var vissa liv inget värda

KrönikaMedan makten sitter med armarna i kors fortsätter dödsskjutningarna, skriver Alexandra Pascalidou.

1

Bensinupproret

”Bensin­upproret är ett lyxuppror”

GästkrönikaHade bensinupproret verkligen varit för landsbygdsborna så borde det rimligen handla om bättre samhällsservice, skriver skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

24

Meningen med livet är att ha något att göra

KrönikaKulturhus ger hopp inför framtiden och ska finnas i hela Sverige, överallt, skriver DA-krönikören och trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Noll är en livsviktig siffra

KrönikaTrafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

1

”Personalbrist – på grund av stress”

Gästkrönika Säkerheten kommer alltid först, det är ingen som säger emot. Men när man ligger efter i produktionen, vem är det egentligen som prioriterar säkerheten då? Marcus Raihle på Ovako i Smedjebacken tackar facket för skyddsombuden.

Under den digitala snuttefilten

KRÖNIKA”Det som har potentialen att knyta samman människor ökar i själva verket avstånden”, skriver frilansskribenten Daniel Mathisen efter att ha läst om vilken makt tekniken har över vår gemenskap.

”Äntligen slipper jag verka dryg”

Krönika”Solglasögon fyller en viktig funktion för oss inåtvända individer.” Carl Linnaeus tackar våren för att han kan ta fram solglasögonen utan att verka dryg.

1

Du går inte ensam

Det där att en författare har satt ord på läsarens eget liv och arbete kan ge en självförtroende, skriver Anneli Jordahl.

Mina kamrater var ping-pongbarn

Krönika”Så stort att få skriva för industriarbetare! Det är tack vare er jag är här”, skriver DA:s nya krönikör, journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

Lägerelden är ändå viktigast

KrönikaVad skulle vi bygga för samhälle om vi tvingades börja om? Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om att lägereldar förenar mer än tekniska framsteg.

Industrin och jämställdhet

”Jag har själv vräkt ur mig ett och annat”

GÄSTKRÖNIKATack för att mina sunkiga värderingar ifrågasattes i tid, annars kanske jag också varit en medelålders, vit man som på Facebook postat hatiska inlägg om invandrare och kvinnor”, skriver Kennet Bergqvist.

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

GästkrönikaSvetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.

1
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Krönika”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

BONUS I INDUSTRIN

”Bra löner kommer inte från direktörernas välvilja”

Gästkrönika”Att säga blankt nej till pengar är i de flesta fall inte någon möjlig facklig hållning. Men vi behöver förstå vad företaget vill med olika lönesystem och bonusar”, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

1

Delad stress blir mindre för alla

KRÖNIKA ”Kvinnor inom industrin stressar mer än männen. De tar större ansvar för hemmet och har oftare monotona arbetsuppgifter. Så här kan vi inte ha det!”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

3

Klyftorna är ett problem – för alla

Krönika”Den svenska modellen handlar om att vi tar gemensant ansvar för företagen. Då kan inte en vd tjäna lika mycket som 59 industriarbetare”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Har vi lärt oss att tänka efter före?

Krönika”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.