”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Vad är en människa värd?

Är det ens en rimlig fråga att ställa? En människas värde, hur skulle det vara möjligt att ens föreställa sig att en människa går att förvandla till en variabel i en slags ekonomisk balansräkning?

Läs utdrag ur boken Döden på jobbet här:

Döden på jobbet – om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Nej. En människa går inte att foga in i en ekonomisk kalkyl på det sätt som vi gör med exempelvis containerfartyg, ärtskörden eller optioner på kullager, ändå är det just precis det vi gör, för värdet på en människa går hela tiden att reducera, minimera. En människa kan man pressa bortom bristningsgränsen. Vi har nu sett ett antal dödsfall äga rum.

Och inte minst har vi genom Elinor Torps ”Döden på jobbet” fått ta del av beslutsgången som skapar dessa ödesdigra konsekvenser för arbetande människor. Vi vet. Vi har informationen. Vi ser det ske. Och vi stiger åt sidan för en slags empatilös rovdjurskapitalism, där en människa bara är en funktion.

Är du för långsam? För gammal? För sjuk? För trött? För ifrågasättande? Är du hemma med sjukt barn? Har du sociala problem? Är du inte tillräckligt beredvillig? Då vet alla att det är dags att gå.

Vi har fått en helt ny arbetarklass av minimilönsanställda. Rättslösa.

Så, vad är en människa värd?

Ibland är svaret: ingenting. En människa är värd just ingenting. Andra gånger är det uppenbart att det finns en slags fördold ekonomisk kalkyl som vi hukar under, en beräkning där risk i relation till vinst går att beräkna och sätta i ett slags sammanhang. Det är bara det att den som tar risken inte är den som får ta del av vinsten. Det som sker på arbetsmarknaden nu är en helt naturlig konsekvens av det ideologiska skifte som har ägt rum bakom ryggen på oss. Det är en omvänd klasskamp där gränserna förflyttas.

Marknaden.

En marknad för arbete innebär naturligtvis en marknad för människor, inte i betydelsen att marknaden skulle agera för ett slags människovärde, tvärtom. Människan är en handelsvara, som en lastpall, en container, en lastbil. Och det vet alla, ibland blir godset skadat. Eller hur? En människas värde går med andra ord att räkna ut genom en formel. Det är ett ideologiskt skifte som har ägt rum bakom ryggen på oss. Jag upprepar mig. Jag vet det, men jag vet inte hur jag skall kunna göra det tydligare så det går att förstå: vi har inte valt detta, det har skett på bekostnad av vår valfrihet, för inte fick vi deltaga i valet om att förvandla arbetsplatser till dödsfällor, inte fick vi välja ett alternativ till den här rovdjursmarknaden, där människor dör på sina arbetsplatser, där andra blir allvarligt skadade, ibland för livet. Hur har den här processen sett ut, som har gjort detta möjligt?

När blev det plötsligt rimligt att räkna på en människas värde?

En del av det här skiftet som faktiskt har skett har med bemanningsföretag och underentrepenörer att göra, för ansvarsfrågan kommer genom den typen av aktörer förskjutas bort, gömmas undan i en virvel av korsvisa ägandestrukturer.

En kort tid arbetade jag på ett större speditionsföretag i Malmö. Jag var anställd genom ett bemanningsföretag, så naturligtvis var jag inte anställd. Jag fyllde däremot en funktion, inte minst i det att jag rent konkret var en konsekvens av den nya arbetspolitiken. Jag hade tagit en plats som tidigare hade fyllts av en fast anställd. Jag blev genom min blotta existens en slags informell svartfot. Jag möjliggjorde förändringen på arbetsplatsen. Jag kom för att han hade fått gå.

Arbetet var enkelt. Monotont. Nattskift. De få som fortfarande var traditionellt anställda fick cirkulera mellan sina arbetsuppgifter. De körde truck, tog emot gods, scannade paket, stod vid bandet och lade upp paket. Mindre gods. Mindre gods i det här sammanhanget är paket upp till fyrtio kilo. Vi inhyrda hade en enda funktion: att stå vid bandet. Lägga upp paket. Hålla tempot. Tömma vagnarna. Efter åtta timmar var händerna fyllda med sår. Ryggen var böjd ner mot marken. Natt nummer två frågade jag arbetsledaren: ”Kan inte vi också få handskar? Paketen skär in i händerna på oss.” Hans svar var mycket enkelt: ”Nej. Det får du ta med den som anställt dig.” Ännu en natt, fler sår på händerna, mindre gods upp till fyrtio kilo kan innehålla vad som helst – i princip. När jag cyklade hem på morgonen ringde jag till bemanningsföretaget som hade det formella ansvaret för min placering. Jag frågade igen efter arbetshandskar. Hon svarade: ”Nej. Det får du antingen skaffa där eller köpa själv. Vi kan inte hålla alla med handskar.” Det blev naturligtvis inga handskar. De som nu arbetar på det större speditionsföretaget som bemanningsanställda har ännu inte fått handskar.

En liten sak. En bagatell. En tydligt bild av vad som pågår. I det lilla. I det stora.

Vi har på kort tid förhandlat bort arbetsrätten. En av konsekvenserna blir att det plötsligt är rimligt att människor dör på sina arbetsplatser.

En efter en. Det är knappast ens längre en nyhet. Människor är förvandlade till funktioner, reducerade in i en ekonomisk kalkyl där vi inte längre äger svaret på om det är värt det.

Läs mer: Kristian Lundberg | Krönikor

Kristian Lundberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Provspelar och stämmer

ÖGONBLICKETKlockan är 15.05 på Telleby flöjtfabrik.

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Bin är Kenneth Ungers passion. Men med ett stick kan det sluta riktigt illa. Därför är medicinen alltid med i fickan när honungen ska skördas.

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Möte medLängst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

En värld att bevara

BildreportageFotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Har jag rätt att stämpla?

Fråga om jobbet | a-kassaJag går en utbildning som är tre år, men jobbar alla lov. Funderar på att gå med i a-kassan. Stämmer det att jag då har rätt att stämpla när jag läst färdig om jag inte får jobb?

Vi kan inte bara äta hamburgare

KrönikaSågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson läser på om dinosaurierna, igen och frågar sig hur det kunde bli så fel.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Smart design avgörande i DA:s grilltest

Test: Picknick-grillarDyrast grill är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen på utflykten. Men glöm inte att kolla att det är okej att grilla där du är!

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Fråga DA | HusrenoveringVi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Tips för en fin hemester

HEMESTERNej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

A-kassan då, nu och kanske i framtiden

DA REDER UTDen statliga utredningen föreslår stora ändringar av a-kassan. DA reder ut turerna i en a-kassa som redan har förändrats under coronakrisen.

1

Efter coronan

Dags för ett bättre normaltillstånd

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

En värld av barn

BildreportageFotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Arbetsrätten

”Lasutredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

4

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Regionala skyddsombud

”Alla vill inte vara med i facket”

Svenskt Näringsliv vill skrota dagens system med regionala skyddsombud och frikoppla lokala skyddsombud från facket. Enligt organisationens arbetsmiljöexpert Amelie Berg skulle det stärka det lokala skyddsarbetet.

5

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

DEBATTFörra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.