Industriarbetarnas tidning

Människor i DA-bok kan få fint pris

27 februari, 2014

I kväll har de som berättar i boken Döden på jobbet chans att bli Årets visslare. Tidningen Faktums utmärkelse går till den eller de som vågat slå larm eller tala om en orättvisa. ”En viktig nominering”, säger författaren Elinor Torp.

Tidningen Faktum, som är Situation Stockholms motsvarighet i Göteborg, delar ut en utmärkelse till den eller de som vågat berätta om en orättvisa, ”förenat med stort mod och stora risker”.

Journalisten Elinor Torp, som skrivit boken Döden på jobbet, kommer att befinna sig i känt sällskap i kväll. Åtminstone på pappret. Bland de andra nominerade finns amerikanen Edward Snowden, som inte lär vara på plats i Göteborg.

Boken Döden på jobbet är utgiven av Dagens Arbete. I den berättar olika personer om brister i arbetsmiljön och den juridiska uppföljningen efter allvarliga olyckor. Framför allt arbetare som jobbar för entreprenörer inom industrin har tagit stora risker genom att ställa upp och berätta om sitt arbete.

– Nomineringen är viktig, säger Elinor Torp.

– Det har blivit allt tystare på arbetsplatserna. Det är bland annat en följd av den höga arbetslösheten. Det är en jättestor fara. Det är viktigt att våga prata om hur man har det på jobbet.

– Nomineringen är en uppmuntran.

Boken Döden på jobbet handlar delvis om den tragiska olyckan i kalkugnen på SSAB i Luleå för två år sedan. Två arbetare omkom och flera andra skadades allvarligt. Elinor Torp har följt en av de överlevande, Gustav Seppelin Solli under åren som följde. Hon har också intervjuat många andra personer med beröring till olyckan.

Vilket arbetssätt hade du?

– Det är inte bara att slå en signal och förvänta sig ett svar direkt, säger Elinor Torp.

– Det tar lång tid att bygga upp ett förtroende. Det satt långt inne. Jag har träffat Gustaf många gånger under de två år som gått. De andra som har en bärande roll i boken har jag också träffat flera gånger och varit med i deras arbete.

Boken har fått stort genomslag i medierna och sprids nu i vida kretsar med koppling till arbetslivet.

– Boken har fått något att hända. Det är bra, säger Elinor Torp.

– Riksdagen har debatterat arbetsmiljön och fler har fått upp blicken för arbetslivet, hur människor har det på jobbet. Till och med Leif GW Persson talade om arbetsmiljöbrott i senaste Veckans Brott.

De andra nominerade till Faktums pris är:

  • Läckan som ledde till Niklas Orrenius och DN:s avslöjande om Skånepolisens romregister
  • Malmöaktivisten Linda Starks källor som hjälpte henne att slå larm om polisens Reva-projekt
  • Edward Snowden, som läckte uppgifterna om NSA-övervakningen.

 

Du kanske också vill läsa…

Hovrätten fastställer tingsrättsdom

Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom i Nordkalkmålet där den förra platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott och Nordkalk dömdes till att betala tre miljoner kronor i företagsbot.

Nordkalk: ”Ansvaret ligger på entreprenörerna”

(UPPDATERAD) Nordkalks advokater hävdar att de som hade ansvaret när olyckan hände 2011 var ett entreprenörsföretag och inte ett bemanningsbolag. Därför ligger huvudansvaret där, inte hos Nordkalk.

”Han har ett gott hjärta i grunden”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

I morgon startar rättegången mot Nordkalk vid hovrätten i Umeå om olyckan vid kalkugnen i Luleå 2011, som krävde Johan Löfroths liv. Hans mamma Ewa Löfroth vill ha ett avslut: ”Jag hoppas att hovrätten markerar att så här får det inte gå till. Annars behöver vi inga lagar i Sverige”, säger hon.

”Med lite tur har jag spelat roll”

”Med lite tur har jag spelat roll”

Fyra år efter olyckan på Nordkalk. I dag: Konsult? Föreläsare? ”Jag kallar mig inte för nånting, känner inte att jag har nån titel”, säger Gustaf Seppelin Solli på hotell Havanna i Varberg.

DA kan vinna pris för historien om Gustaf

DA-reportern Elinor Torp nomineras till fackförbundpressen pris för bästa berättande text.

Nordkalk överklagar Gustaf-domen

Nordkalk överklagar domen för kalkolyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Företaget går emot tingsrättens bedömning att de drabbade var inhyrda och att arbetsmiljöansvaret låg hos Nordkalk.

Från olycka till dom

Från olycka till dom

Två uppmärksammade dödsolyckor – i två olika länder. I Finland tog det 38 månader från olycka till dom, i Sverige 64 månader. DA visar att en av förklaringarna är dåligt utbildade poliser och överbelastade åklagare.

Nordkalks böter: 4 promille av omsättningen

Gårdagens dom gav Nordkalk en företagsbot på 3 miljoner kronor. Det motsvarar fyra tusendelar av företagets omsättning, eller 1,5 dags försäljning. Kritikerna pekar på Norge där det inte finns något tak för bötesbeloppen.

”Inte ens smäll på fingrarna”

”Inte ens smäll på fingrarna”

Gustaf Seppelin Solli är nöjd med att företaget fälls, men reagerar på platschefens villkorliga dom och på att Nordkalk fick rabatt på företagsboten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.