Industriarbetarnas tidning

Tom var sekunder från döden

17 februari, 2014

Skrivet av MALIN TIMAN

ReportageFredagen före älgjakten vaknade Tom Hassel upp på akuten. Ett knapptryck i rätt sekund hade avgjort att han fortfarande var vid liv.

Flest olyckor på sågverk

  • Trä- och möbelvarutillverkningen är en farlig bransch. Mellan 2008 och 2012 skadades 3 556 personer så allvarligt på jobbet att de var tvungna att vara hemma. Elva personer omkom. 
  • Skadorna inom branschen är fler än inom de flesta andra yrkesgrupper. Genomsnittet för samtliga branscher är sex anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro på 1 000 sysselsatta. Trä- och möbeltillverkningen ligger på 15 anmälningar per 1000 sysselsatta. Flest olyckor rapporteras från sågverk. 
  • Olyckor med stationära maskiner, fall-olyckor och olyckor med handverktyg är vanligast i branschen. Arbetssjukdomar domineras av belastningsrelaterade skador och buller. Källa: Arbetsmiljöverket

23 augusti 2013. En solig sensommardag. Den dagen när Tom Hassel hörde en stor smäll, när linje tre på Tunadals sågverk skakade till och när stockar på väg mot inmatning plötsligt kom mot honom på bandet. Den dagen när det som började med att han skulle rengöra den avstängda såglinjens fotoceller slutade med att linjen gick i gång och Tom Hassel krampaktigt klättrade sig uppåt. Den dagen när han inte orkade hålla taget tillräckligt länge, föll ner och följde med stockarna. Den dagen när foten hann fastna i rundvridaren och en kollega just då gjorde det knapptryck som skulle rädda Toms liv.

Smuts, skrik, ambulanser, poliser och räddningstjänst. Minnesbilderna fladdrar förbi när Tom Hassel månader senare står på andra sidan av det staket som han då hade passerat. Tio dagar efter olyckan var han tillbaka i produktionen. Han hade samma uppgifter, jobbade med samma maskiner och med samma säkerhetssystem.

– Klart det är jobbigt att se det här. Men det är mitt jobb och jag måste klara av det. Faktiskt ser jag det lite som att lära sig cykla. Man ramlar, men man måste upp direkt igen för att kunna fortsätta.

På Tunadals sågverk finns ett säkerhetssystem som bryter strömmen så fort någon passerar grinden in till linjen, men den 23 augusti 2013 var just det systemet urkopplat. Eller byglat som det kallas på sågverket. Någon hade kopplat ur systemet flera månader tidigare utan att meddela de andra sågverksoperatörerna. Det gjorde att linje tre kunde startas trots att Tom befann sig vid inmatningen.

Lars Wågström (bilden) bläddrar igenom den gröna utbildningspärmen på Tunadals fackförbundskontor. Han har varit klubbordförande i många år nu och suckar över anteckningar och scheman som vittnar om hur mycket information de anställda fått genom åren.

– Vi informerar ju jämt! Men så fort det kommer något nytt säkerhetssystem tycker någon att det är jobbigt och att det tar för mycket tid. Efter ett tag blir det slentrian. Tom hade tur att det gick så bra som det gjorde. Det hade verkligen kunnat gå åt pepparn.

Toms fysiska skada slutade i ledproblem som kan bli livslånga. Den psykiska i sömnlösa nätter.

Säkrare arbetsplatser behövs. För att komma dit tror Lars Wågström att information trots allt är enda vägen att gå. Men de anställda måste också lära av varandra och bli bättre på att inte glömma.

– Nu har flera fått sig en rejäl näsbränna, säger han och sätter sig ner. Problemet ligger i att få dem att aldrig glömma vad som kan hända.

Det luktar sprit från den röda pennan som Lars Wågström har i sin hand. På den vita tavlan har han ritat upp företagets säkerhetssystem. Där finns grindar som aldrig får hoppas över, personliga lås som alltid ska användas för att visa vem som befinner sig var och byglingar som alltid ska rapporteras till ansvariga.

– Ingen här på Tunadal vill att någon ska skada sig.

Han vänder sig om och fortsätter.

– Men brister finns. Det gör det överallt.

Inne i sågen har Tom Hassel förflyttat sig till kontrollbåset. Tio datorskärmar ger honom detaljerad information om vad som händer på golvet. Stockar som klyvs flimrar förbi och bland dem en kille med hörselkåpor. Killen på golvet tar stickprover och färgglada staplar talar om för Tom vad som är rätt och vad som är fel.

– Alla sågverk kämpar med marginaler. Så är det ju. Vi jobbar inte mot minuter eller timmar. Vi jobbar mot virke hela tiden.

Varje gång någon passerar grinden till en maskin ska strömmen brytas och ett personligt lås hängas vid ingången. Låset får bara röras av personen själv. Runt linjen finns också fotoceller som stänger av maskinen när någon kommer för nära. Foto: DAVID SCHREINER

Produktionskraven på Tunadals sågverk är höga. Ambitionen hos de anställda likaså, men svarta siffror på en tavla lutad mot fönsterrutan avslöjar att dagen inte kommer att leva upp till företagets förväntningar. Ett fel har gjort att linje ett stått still i en och en halv timme. Varje minut innebär stora förluster för företaget. Siffran ligger hela tiden i bakhuvudet och brottas med kraven på att alltid se till att säkerhetsrutinerna följs. En balansgång som är svår och som Tunadal inte är ensamma om att tackla.

Alla vet att det är farligt att jobba. Men det är ingenting som det pratas om. Det går inte att ha det så, vi jobbar ju här.

– Alla vet att det är farligt att jobba. Men det är ingenting som det pratas om. Det går inte att ha det så, vi jobbar ju här.

Enkelhet tror Tom är enda vägen att gå. Och att få anställda att förstå att säkerheten går före allt annat. Det är något som alla på alla arbetsplatser måste förstå. Det går före produktionskrav och före viljan att vara bättre än de andra skiften.

På Tunadal har stora satsningar gjorts för att förhindra olyckor. Med det är sågverkschef Ville Huittinen nöjd. Alla ska kunna komma till arbetet och känna sig säkra.

– Men vi har för många olyckor vi också. Tanken är att vi ska bli bättre hela tiden. Jag ser inte att vi är färdiga, men vi är inte sämst i klassen heller.

Ville Huittinen tror att industrin överlag måste bli bättre på att göra enklare och mer pedagogiska manualer. Är det enkelt att göra rätt finns det mindre utrymme till genvägar. Efter det som hände Tom Hassel i augusti har Tunadal jobbat med att bli mer pedagogiska, men med facit i hand anser Ville Huittinen ändå att företagets resurser användes på rätt sätt den där dagen.

– Ja, jag tycker att det gjordes bra. Mycket sattes i gång fort.

Tom kan inte riktigt hålla med. Trots att det förberedande arbetet hela tiden blir bättre anser han att informationen om vad som händer om en olycka trots allt sker glömts bort. Chefer och personal behöver utbildas i krishantering, om vad som händer efter en stor olycka, och vad en människa som skadats allvarligt på sin arbetsplats behöver för att hitta tillbaka igen. Själv hade Tom önskat att all information funnits sammanställd på ett papper. Han hade behövt veta vad polisen och Arbetsmiljöverket gör, hur försäkringar fungerar, vilka rättigheter han har till att vara sjukskriven och vad företagshälsovården kan erbjuda.

– Allt jag kunde tänka på när jag låg där på båren var en stor skam. Jag skämdes över att jag hade klantat mig. Produktionen stannar och polarna kommer springandes. Man tänker inte rationellt.

Med kryckor och älgstudsare tog sig Tom trots allt iväg till älgjakten. Varje dag var han där, men aldrig längre bort än tre meter från bilen och inte en enda gång en älg i sikte. Livet är inte som det var innan. Prioriteringarna har blivit annorlunda. Marginalerna påtagliga och säkerhetstänket viktigare än någonsin.

– Jag tycker fortfarande om mitt jobb, men jag är mer försiktig. Hoppas att alla förstår att det går fort och att hur bra ett säkerhetssystem än är kan det vara en falsk trygghet.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?