Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Så stoppas mobbningen på jobbet

DA reder utFick du inte vara med på senaste löneökningen? 
Behandlar chefen dig orättvist? Eller är du utfryst av kollegorna? Det finns hjälp att få. Sök upp någon du 
litar på och se till att den onda spiralen vänder.

Chefer 
dömdes för anställds 
självmord

 • I februari dömdes två chefer i Krokoms kommun för vållande till annans död. 2010 tog en medarbetare sitt liv och tingsrätten menar att cheferna vetat om självmordsrisken och hur dåligt mannen mådde men ändå fortsatt att utsätta honom för kränkande särbehandling.
 • Det är första gången som svensk domstol prövar frågan om chefsansvar vid självmord.
 • Förebygg. Försök att förhindra mobbning så gott det går. Håll ögon och öron öppna för tidiga tecken. Det kan handla om skitsnack, uteslutning, menande blickar eller information som inte alla får ta del av. Är du kollega till någon som blir mobbad, var modig och visa att du ser vad som händer.
 • Sök hjälp. Om du själv är mobbad på jobbet kan det vara svårt att bryta den negativa sprialen på egen hand. Kom ihåg att du har lagen på din sida och leta upp någon du har förtroende för. Det kan vara skyddsombudet, en god vän eller företagshälsovården. Känner du att du kan lita på chefen kan du också vända dig till henne eller honom.
 • Dokumentera. Skriv noga ner vad som händer och när. Får du inte vara med i löneökningen när andra får det ska du skriva just när det händer precis som om någon säger en spydig kommentar eller fryser ut dig. Rykten sprids snabbt och minnen blir luddiga. Utan anteckningar blir det därför svårt att efter ett tag veta vad som är sanning.
 • Ansvar. Arbetsgivaren står alltid ansvarig för att du och alla andra mår bra på jobbet. Sköter han inte sitt jobb ordentligt bryter han mot arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket ser till att din chef följer just den lagen men jobbar bara med förebyggande arbete. Vill du se till att det som hänt dig inte ska hända igen kan du be skyddsombudet kontakta Arbetsmiljöverket eller göra en egen anmälan som alltid är anonym. De påbörjar då en utredning av arbetsmiljön på ditt jobb.
 • Lagen. Arbetsmiljöverket företräder däremot inte enskilda arbetstagare vid konflikter. Om du vill ta frågan till rätten behöver du vända dig till ett juridiskt ombud. I vissa fall kan ditt fackförbund hjälpa dig.
 • Läs mer: DA-experter | Ditt arbete

  Malin Timan

  Läs mer från Dagens Arbete:

  Ställ din fråga till våra experter här

  Juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi, psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi och Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar.

  Måste vi logga ut på rasten?

  Fråga om jobbet | ARBETSTIDMin arbetsgivare har börjat säga att vi måste logga ut och in i stämpelmaskinen för tio minuters rast och det låter inte rätt. Ska inte paus ingå i arbetstiden, om vi loggar ut får vi ju inte betalt?

  1

  Får de tala om vem som är sjuk?

  FRÅGA DA | INTEGRITETVad säger GDPR om att en arbetsgivare skickar ut e-post till alla avdelningar på arbetsplatsen med diverse information, exempelvis frånvaro? Juristen Henrik Ask reder ut.

  Halkig väg till pengarna

  KOLL PÅ | EFTER OLYCKANCyklar du omkull på väg till jobbet? Eller halkar på gångbanan? Du kan ha rätt till ersättning – men reglerna är krångliga.

  Kan chefen dra ner på min tid?

  FRÅGA DA | ARBETSTIDJag är anställd 30 timmar i veckan, men nu har min chef schemalagt mig 29 timmar och vill bygga upp en buffert på minustid och använda det när jag går in och jobbar extra. Kan hen göra så? Jag vill jobba 30 timmar och om jag ska jobba över eller ha möte så vill jag ha komp för det.

  Så hittar du ditt inre lugn

  FRÅGA OM JOBBET | ÅTERHÄMTNINGAtt alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

  Kan jag tvingas jobba när det är kalas?

  Fråga DA | Arbetsschema”När min arbetsgivare inte lagt ut något basschema åt mig har jag bokat in kalas med familjen om tre veckor. Kan hon lägga schema där ändå och tvinga mig jobba just den helgen?”

  Jag mår inte bra – måste jag byta skift?

  Fråga DA | ArbetstidKan arbetsgivaren tvinga en arbetstagare att jobba femskift trots hälsoproblem som härrör från skiftarbetet? Jurist Henrik Ask svarar.

  Måste jag visa intyg att jag har ett annat jobb?

  Frågor om jobbetOm ens chef väljer att godkänna ens tjänstledighet för att testa nytt arbete inom annan bransch, kan den kräva att se papper på att man jobbar? Jurist Henric Ask svarar en undrande läsare.

  Får min chef ställa den frågan?

  Fråga DA | Pensionering”Får chefen fråga när jag tänker gå i pension?”, undrar en läsare. Jurist Henric Ask om vad som gäller.

  Varför blev jag varnad efter försovningen?

  FRÅGA OM JOBBET | REGLEREn läsare fick en varning efter att ha försovit sig och kommit sent. Är det rimligt? Juristen Henrik Ask svarar.

  ”Det var trevligt att få förtroendet”

  DilemmatKroppen hel och arbetslusten kvar? Vi frågar tre experter om hur man bäst glider in i ett bra pensionärsliv och har pratat med Stefan Larsson, som gått i pension stegvis efter 65.

  Ska jag berätta om sjukdomen?

  FRÅGA OM JOBBET | ARBETSINTERVJUHur mycket ska man som funktionsnedsatt berätta om sina sjukdomar och sjukskrivningar? Läkaren Ulf Nordlund svarar.

  Måste jag svara på frågan?

  FRÅGA OM JOBBET | JURIDIK.En läsare undrar om arbetsgivaren har rät att fråga om man har några betalningsanmärkningar. Juristen Henrik Ask svarar.

  Hur ska jag stoppa mobbningen?

  Fråga om jobbet”Hur kan jag stoppa mina arbetskamraters mobbning av vår arbetsledare?” undrar en läsare. Psykologen Jonas Mosskin reder ut frågan.

  Tjänar du på de nya reglerna?

  Slopad karensdagÄr du snuvig och jobbar långa pass? Då är du en av vinnarna när karensdagen nu ersatts av ett karensavdrag. Det ska göra sjuklönen mer rättvis.

  1
  Illustration: GUSTAF ÖHRNELL HJALMARS

  Måste jag byta uppgifter efter pappaledighet?

  Fråga DAHan fick inte tillbaka sitt gamla jobb när han återkom från föräldraledigheten. Får det gå till så? DA:s expert svarar.

  Så får du rätt pengar efter olyckan

  FÖRSÄKRINGARHar du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.

  2

  ”Utan hjälp hade jag aldrig fått ut pengarna”

  Koll påMisstänker du att arbetsgivaren har betalat ut för lite i lön eller slarvat med semesterersättningen? Klaga, man kan få ersättning flera år efteråt! Jouko Riihijärvi fick ut 80 000 kronor i obetald lön.

  Illustration: GUSTAF ÖHRNELL HJALMARS

  Hur går jag ner i tid utan att röra pensionen?

  Fråga DAJag skulle vilja gå ner i arbetstid och undrar hur pensionen påverkas om jag jobbar till exempel 80 procent?

  Dela lika och tjäna tusenlappar

  FöräldraledigtTre av fyra föräldradagar tas ut av kvinnor. Ofta anges ekonomin som skäl. Men DA:s beräkningar visar att tillägget i kollektivavtalet gör att det ofta lönar sig att dela lika.

  1
  Illustration: REBECCA ELFAST

  Så får du hjälp med din migrän

  Koll påHuvudet spränger och du vill kräkas. Det kan vara migrän. Vi tog hjälp av huvudvärksspecialisten och läkaren Mattias Linde för att ta reda på vad du kan göra.

  Illustration: Emma Hanquist

  Pluggsugen? Så fixar du ledigt

  Koll påDrömmer du om att få läsa på universitetet eller behöver du utbildning för att komma vidare i arbetslivet? Då är det bara att ta ledigt – det är din lagstadgade rätt. 

  Val 2018 | Sjukförsäkringen

  Få rätt pengar när du är sjuk

  KOLL PÅHar din arbetsplats kollektivavtal har du flera försäkringar automatiskt. Bland annat om du blir sjuk. Det är det många som missar.

  Så blir matlådan nyttig och god

  Koll påMaten ska mätta, smaka gott – och vara hälsosam. DA tog hjälp av en nutritionist på Livsmedelsverket för att komponera rätt.

  Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

  EXPERTRÅDSka den efterlängtade ledigheten bli som tänkt kan det vara hög tid att göra något åt saken. Privatekonomiexperten Annika Creutzer ger sina bästa råd för hur du får ihop till en semesterkassa.

  När måste chefen svara om ledighet?

  Fråga om jobbet”Hur lång tid har min arbetsgivare på sig att ge mig ett svar på om jag kan få ledigt?” DA:s jurist Henrik Ask reder ut.

  1
  Illustration: JENS MAGNUSSON

  Får chefen vägra visa anställningsbevis?

  Fråga DAFackklubben på vår kollektivanslutna arbetsplats får inte tillgång till de anställdas anställningsbevis. Klubben hävdar MBL, arbetsgivaren hänvisar till PUL. Vad kan vi göra?

  Kärt återseende. Iyad Ben Khadra kallar Fredrik Johansson för sin bror och lärare. Foto: David Lundmark

  Utbildningen som ger jobb direkt

  ArbetslyckaDagen efter att utbildningen i Eksjö var klar hade Iyad Ben Khadra jobb på ett trähusföretag. Men han är inget undantag.

  ”Nu är jag bekväm med min dyslexi”

  DYSLEXIDaniel Pettersson har förlikat sig med sin dyslexi, men vill helst inte att någon ser när han skriver. Läs- och skrivsvårigheter är ett praktiskt problem men kan också vara förknippat med skam. Men det finns hjälp att få.

  Hämta mer

  Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.