Industriarbetarnas tidning

Tryms fritidsnöje: Stryptag amp; soptunnor i skallen

4 april, 2014

Skrivet av RASMUS COLUMBUS

ReportagePå vardagar ser han till att luften vi andas är ren. På kvällar och helger slår han luften ur sina motståndare. Visserligen inte på riktigt, men ändå på blodigt allvar. Möt Trym, den fribrottande ventilationsmontören.

Det här är wrestling

 • Wrestling, eller professionell fribrottning, har sitt ursprung i karnevaler och kringresande cirkusar från slutet på 1800-talet. Stilen utvecklades i Storbritannien och USA och kombinerade atletiska brottningsmoment och teater. Wrestlingen förlorade sin popularitet under början av 1900-talet när boxning fick genomslag, men blev stort igen under 80-talet.
 • I USA är det i dag en mångmiljonindustri och de stora stjärnorna, som Hulk 
Hogan är kändisar med egna tv-program. Sporten är även stor i Mexiko och andra 
delar av Latinamerika och i Japan.
 • I Sverige finns i dag tre wrestlingförbund – GBG Wrestling, STHLM Wrestling och Svensk wrestling syd i Malmö.

Det är lördagskväll i en anonym lokal i Västberga industriområde i Stockholm. Hårdrock pumpas ut från högtalarna och bänkraderna fylls snabbt av människor i alla åldrar och kön. Ett kostymklätt par äter baguetter, hårdrockare dricker öl. Människor som ser ut att hålla på med design trängs med bikers och ett punkargäng.

Snart är bänkarna fulla och resten av den 400-hövdade publiken står. Lamporna slocknar några minuter i nio. Rökmaskinsrök sprids i lokalen, Richard Strauss Thus spoke Zarathustra dånar, presentatören välkomsthälsar.

En rafflande uppvisning i brutalitet, våld och humor följer. Publiken jublar för varje slag som träffar. Buar när de onda, som kallas heels, har övertaget.

Och till slut är det dags för den ölälskande och godmodiga hårdrockaren Trym som ska möta sin fiende – PT.

– Trym! Trym! Trym! Hata PT, jublar publiken och ger honom highfives och en klunk öl innan han stiger upp på scenen. Han slänger av sig den hemmasydda västen, ställer 
sig på repen och sträcker nävarna i luften.

Tryms riktiga namn är hemligt för alla utanför wrestlingen. Han är ett inbitet wrestlingfan sedan barnsben, fastnade efter en reklamsnutt på tv som åttaåring. Maniskt följde han jättar som Hulk Hogan och Sting. Och för två år sedan började hans egen wrestlingkarriär.

Men att ta emot stryk, det fick han lära sig redan på högstadiet. Vi kommer till det senare.

– Plåtsax, hammare, borr. Trym räknar upp vad han behöver och springer iväg.

Det är eftermiddag och avslappnad stämning i det som ska bli en ny läkarmottagning i ett hus på Östermalm. Trym går från rum till rum, lyfter låda efter låda. Dammet yr när han släpper ner dem. Han klättrar upp på en stege och fäster muttrarna på en ventilationsbaffel. Nästa rum, ett rör ska in genom väggen.

Han borrar upp ett stort hål, skakar av sig dammet och spottar. Hålet är för litet, röret passar inte och en vass metallflisa sticker ut.

– Det är inte skönt, det är såna man får såna här av, säger han och visar upp ärren som löper över armarna.

Tunga lyft, konstiga arbetsställningar, utomhusjobb i minusgrader. Trym trivs som ventilationsmontör, men ibland kan det vara tufft. ”Har man haft en hård vecka är fredagarna alltid värst. Eller dagarna efter en wrestlinggala, då vill man helst vara hemma. Men man vet att det går att ta sig igenom, det är bara att bita ihop.”

Jobbet som ventilationsmontör fick han genom sin bror, som jobbade som injusterare på Gösta Schelin AB. Han fixade en anställningsintervju åt Trym och en provanställning ledde till en fast anställning. Nu har han jobbat här i snart 14 år.

Han gillar att ofta vara på nya ställen, har lärt sig att hitta bra i Stockholm. Och att han ofta träffar nya människor. Som den vintern för tre år sedan då han skulle installera stora Menerga-aggregat på ett äldreboende nära Hötorget. Regina, som jobbar som vaktmästare där, fick hjälpa till att lyfta de tunga aggregaten. Hon och Trym började snacka allt mer och spenderade fikarasterna med att planera olika spratt mot Tryms kollegor. Men en dag före jul var det Trym som råkade ut för sprattet. Helt ovetandes om faran som smög upp bakom honom stod han och pratade med en arbetskamrat. På den tiden vägde han 115 kilo, men plötsligt nuddade inte hans fötter marken längre.

– Han lät som en flicka när jag lyfte honom första gången, berättar Regina. Det var höga ciss ungefär. Det gav honom blodad tand.

– Det började där kan man säga, skrattar Trym. Jag lyfter henne utan problem och hon lyfter mig.

Kort därefter fick han flytta in som inneboende, gick via sambo till förlovade sedan ett och halvt år. Och en dag när Regina googlade efter ett kanalpaket som sände de amerikanska galorna råkade hon hitta STHLM Wrestling. Hon kontaktade dem och en vecka senare hade Trym varit på sin första provträning.

– Hans bror har försökt få honom att träna länge. Han är ett träningsfreak, kör triathlon och grejer. Men nu har jag lyckats få in Trym på en träningsform han gillar. Hans mor kliar sig i huvudet och undrar vad jag gjort med hennes son, berättar Regina.

Regina såg till att Trym provade wrestling. Foto: RASMUS COLUMBUS

Två hårda, men roliga år har gått sedan dess. Efter ett års träning kunde Trym gå sin första match, så nervös att allt han kunde tänka på var att fly till andra sidan jordklotet. Men den gick bra och sedan dess har det rullat på. Sju matcher har han hunnit gå och nuförtiden håller han även i nybörjarträningarna. Men i dag, någon vecka före galan, ska han själv hinna träna lite innan nybörjarna kommer.

Trym och hans träningskamrat, vars identitet vi lovat hålla hemlig, värmer upp genom att slänga sig mellan repen och falla på ryggen. De ryker ihop, Trym tar ett grepp kring träningskamratens nacke.

– Ska vi köra den? frågar han.

– Ja, kör!

Han lyfter upp honom i en galant suplex, väger en stund med motståndaren upp och ner, innan de faller bakåt med en smäll. Knän mot huvudet följs upp av en strypning. Det ser brutalt ut, men skulle du fråga en wrestlare om det är på riktigt, får du bara ett hemlighetsfullt leende till svar. Motståndaren hoppar ur ringen, hittar en parasollstång som gång på gång landar på Tryms rygg.

För varje slag som träffar hamnar han närmare golvet. Snart ligger han ner.

Det är 90-tal och vårsolen skiner över Fjärdhundraskolans röda tegelbyggnad. Trym går i nian och dagen innan fick han ett fruktansvärt besked. Hans pappa är död.

Han går till skolan ändå. Trots att klasskompisarna ofta mobbar honom. För hans glasögon, för hans vikt, för hans damp.

Två lektioner har han klarat av när han går genom korridoren där alla skåpen står, på tredje våningen. Det känns som att nerverna är 20 centimeter utanför kroppen.

Kanske säger mobbaren bara ”hej”. Eller ”tjena”. Eller något av det vanliga -– ”glas-ögonorm”, ”tjockis”, något om dampen. Trym exploderar, därefter är det svart. När det klarnar sliter tre lärare i honom. De måste hjälpas åt för att dra bort honom, bort ifrån mobbaren som ligger kvar.

– Jag insåg att om jag fortsätter såhär, då blir jag ihjälslagen eller hamnar i finkan. Så jag måste fan ta mig i kragen, berättar Trym.

Tiden därefter byter mobbningen form. Orden växlas med slag. Han svarar med att gå därifrån, missar lektioner men på gymnasiet blir det bättre. Fortfarande undviker han konfrontationer eller försöker prata sig ur dem. Och sedan han började med wrestling har det blivit lättare, aggressioner kan han få utlopp för i ringen i stället.

Vi är tillbaka på wrestlinggalan. PT kommer inspringande till en aerobicsvideo, burop och nedåtvända tummar. Matchen sätter i gång, rör sig i hela lokalen. Trym slår PT’s huvud i ett bord så ölburkar far iväg innan de flyttar sig till baren. PT slänger Trym i backen. Han landar illa, det kommer kännas i korsryggen på jobbet på måndag. Men det vet han inte nu, adrenalinet har överhanden.

– Döda PT! Döda PT!

Flera slag, fall, sparkar, soptunnor i huvudet och stolslag i ryggen står han där till sist, segrande. Publiken jublar, han får en öl och lämnar ringen. Han pustar ut. Torkar pannan med tröjan. Flämtar ett fy fan. Regina trasslar ut hans hår och hjälper honom av med armlindorna. De dryper av svett och han visar glatt upp såren som det grova betonggolvet gett hans armar. De röda strimmorna korsar äldre och blekare ärr från jobbet.

– Jag är hes. Men det känns jävligt bra. Jag är förvånad över hur bra det känns, med tanke på vad matchen innehöll, får han ur sig och lutar utmattad huvudet mot väggen.

Hade det varit USA hade han nog fått en fet check i stället för öl efter matchen. Det är där wrestlingen är som störst, dit han drömmer om att komma. Där galorna visas för tiotusentals åskådare och hundratusentals tv-tittare, där det finns akademier med stenhårda intagningskrav och brottarna är superstjärnor med miljoner på banken. Men trots att det är långt dit från lokalen i Västberga industriområde är Trym ändå ganska nöjd.

– Det är ren och skär glädje. Att så många kan hurra på en sån som mig.

Så går en match till

Den vanligaste typen av match är den mellan ett face (en god karaktär) och en heel (en ond karaktär). Reglerna skiljer sig åt mellan olika länder, förbund och matchtyper. Ofta bryter brottarna mot dem också, speciellt heelsen. Matcher är vanligtvis uppgjorda på förhand och inövade av brottarna, för att minimera skaderisken. De vanligaste sätten att vinna är:

 • Fall – Att hålla nere motståndaren med axlarna mot mattan tills domaren räknat till tre.
 • Ge upp/submission – Att koppla ett grepp på motståndaren så att den måste
 • Uträkning – När motståndaren inte hinner/kan ta sig tillbaka till ringen innan domaren 
räknat till tio.
 • Knock-out – När motståndaren inte kan resa sig på benen innan domaren hinner räkna till tio.
 • Diskvalificering – När motståndaren bryter mot reglerna på något sätt och blir diskvalificerad av domaren.

Kända svenska wrestlare

 • Johan ”Snövit” Richthoff från Malmö. Brottare, tunnbindare, söndagsskollärare och frikyrkopastor. Vann flera OS- och EM-guld i fristil och grekisk-romersk brottning, men åren 1932–1933 arbetade han som professionell fribrottare i USA.
 • Frank Andersson från Trollhättan. Efter tre VM-guld, fyra EM-guld och ett OS-brons 
hade Frank Andersson en kortare karriär i den amerikanska WCW-ligan i början av 90-talet.
 • Jenny Sjödin från Sundsvall. Upplärd på Irland och bosatt i Manchester har

  hon uppträtt på flera internationella wrestlingevenemang, bland annat mot WWE-stjärnor i American Wrestling Rampage-turnén.

 • Sarah Bäckman från Tullinge. Också känd som gladiatorn Spirit och flerfaldig världsmästare i armbrytning. Har nyligen skrivit på ett utvecklingskontrakt med det amerikanska wrestlingförbundet WWE.                      Sara Bäckman som Spirit                                                                                           Foto: Petter Karlberg
 

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?