Industriarbetarnas tidning

Dröm dig bort med en pocket

23 juni, 2014

Som ingen annan årstid inbjuder sommaren till läsning. Det rikliga utbudet av pocketböcker gör det lätt att vidga vyerna.

VINN POCKETPAKET

Vi lottar ut två paket med fem pocketböcker. Klicka här ock skriv vilken utlottning du vill delta i, senast den 31 juli.

För den som tvivlar på nödvändigheten av detta finns Raymond Chandlers ord på vägen:

”Alla måste någon gång fly från sina egna tankars dödande rytm. Det ingår i livsprocessen bland tänkande varelser. Det är en av de faktorer som skiljer dem från den tretåiga sengångare som tydligen – fast helt säker är man ju aldrig – är fullkomligt nöjd med att hänga upp-och-ner i en gren utan att ens läsa Walter Lippman.”

Läsning är att ta del av andras tankar. De mörka krafternas frammarsch i EU-valet understryker det behovet och då passar Åsne Seierstads En av oss väldigt bra. Hennes skildring av Breivik och den fasansfulla massakern på Utøya är tuff läsning, men ger nödvändiga perspektiv.

Sådana insikter kan också skönlitteraturen ge. Som Josef Conrads Mörkrets hjärta från förra sekelskiftet. Berättelsen om den vite elfenbensjägaren Kurz´ terrorvälde i Kongo har fått många efterföljare, bland annat i Marlon Brandos galne djungelfurste i Vietnamfilmen Apocalyps Now. Språket har ett annat flöde än dagens litteratur men övervinn detta och upplev vad som gjort detta till en verklig klassiker.

Dit hör också Karin Boyes Kallocain och George Orwells 1984. Vi lever nu i den tid dessa framtidsromaner från 1940-talet beskrev. Jämför dessa välskrivna skräckvisioner med dagens samhälle och känn marken gunga lite. Vilken kontrollnivå har vi egentligen vant oss vid?

Spänning från nutid fyller pockethyllorna. Här finns fynd: Deon Meyer fortsätter med Spåren sina fina skildringar av Sydafrika. Ian Rankins En annan mans grav och Peter Mays Svarthuset är skotska polisdeckare med intrig, person- och miljöbeskrivning av högsta klass. Betyget gäller även Ann Cleeves Glasverandan, en pusseldeckare från den engelska landsbygden. Belinda Bauers Mörk Jord och S.J.Boltons Nu ser du mig är båda första boken i serier som bör läsas i rätt ordning – oerhört bra!

Lägg till detta Leif GW Perssons Den sanna historien om Pinocchios näsa och sommarens läsning är säkrad. Så även gränsdragningen mot tretåingen.

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Höjden av återhämtning

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Hitta vägen till mästerverken

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Pocketsommar

Pocketsommar

Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.