Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

”Företaget har varit bra för mig”

Ingvar Flank: – En enda gång har jag funderat på att lämna min hemort. Jag blev erbjuden ett jobb som travlärling i Frankrike. Som tur var sa jag nej och började jobba på bruket i stället.

Ingvar Flank vet vad som är hemma för honom. När han var ung flyttade han ner till Uppsala. Han stod ut tre veckor, sedan var han tillbaka i Forsa igen. Det är ett samhälle med runt 3 000 invånare, en mil väster om Hudiksvall.

Det är här i trakterna som han bott hela sitt liv. De senaste 40 åren har han pendlat ned till bruket i Iggesund. Han säger att det kändes tomt att lämna bruket den där sista dagen i december förra året. Det spelade ingen roll att han sagt nej till erbjudandet att jobba ett halvår till. Det var ändå sorgligt att lämna arbetskamraterna.

– Men nu går det bra. Jag är inte den som grubblar över vad som varit.

Ingvar Flank är, liksom Kerstin Bohlin, en av dem som är bjuden på veteranfesten.

– Företaget har varit bra för mig, säger han. Sonen, som i dag är 38 år, fick studiestöd från företagets fond i början av 2000-talet. 10 000 kronor per termin under 3,5 år.

Sonen pluggade till personalvetare och gjorde sin praktik på Iggesunds bruk. I dag är han personalchef på bruket i Skutskär.

– Han är min bästa psykolog, säger Ingvar. Han är så klok och han har lärt mig mycket.

– Han har ett annat språk nu. Han har namn på olika saker som jag inte kände till tidigare.

Ingvar berättar om erbjudandet att flytta till Frankrike. Planen var att han skulle  byta av den numera kände kusken Stig H Johansson som ville flytta tillbaka till Sverige. Ingvar hade lärt känna honom när han jobbade med travet i Hudiksvall. Det var ett fint erbjudande, men Ingvar har aldrig ångrat att han sa nej. Han trivs bäst hemma i Forsa.

Det räcker bra med att vara delägare i en travhäst och att gå på ett lopp ibland.

Fotboll är ett annat intresse. Han pekar på en tavla i hallen i sitt hus. Det är en inramad färgteckning på en fotbollsplan mitt i landet, bland djur och hölass. Ingvar står i förgrunden, runt om honom syns andra spelare och högar med koskit och surrande flugor.

– Det var när jag var ung och spelade hemma i byn. Planen låg i kohagen så vi fick plocka undan koblajer innan vi kunde spela.

– Jag fick den när jag fyllde 50, säger han och ler.

Läs mer:

Läs mer från Dagens Arbete:

Varför får man inte vara kvar i a-kassan efter 65?

Fråga om jobbetOm man inte har råd att gå i pension vid 65 års ålder utan tvingas arbeta vidare till 67, vad händer då om man blir uppsagd? Varför får man inte vara kvar i a-kassan, frågar en läsare. Vår expert Henrik Ask svarar.

2

Slutspurt i avtalsrörelsen

Arbetstidskontot - ett älskat val i fara

I årets avtalsrörelse kräver Pappers en fortsatt påfyllning av arbetstidskontot – men arbetsgivarna spjärnar emot.

Foto: David Lundmark

Älskade, hatade kuvert

Det här gör jagLessebo Pappersbruk är roten till det onda. Det är här som papperet till det orange kuvertet får sin färg – en färg som får många att se rött.

Pension på deltid – så funkar det

DA REDER UTNu vill facken öka takten på sparandet till deltidspensionen. Så här fungerar det.

3

DA granskar Arbetstidskontot

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

"Vi känner oss trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent"

Folksam-LO Pension förvaltar i dag cirka 500 miljoner kronor som Pappersmedlemmarna avsatt som ATK-pension.

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Christer Berglund. Foto: Anders Westergren

Han får medlemmarna att satsa på pensionen

Tid eller pengarPå Munksund väljer de flesta pensionsalternativet på arbetstidskontot och orsaken till detta stavas Christer Berglund.

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

En ekvation som inte håller

LedareHelle Klein, chefredatör.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Dags att mobilisera för en dräglig pension

KrönikaKrönika, Matts Jutterström.

3
Snart serveras maten i Grillska gården som byggdes i början av 1700-talet. På den tiden var Iggesunds bruk ett järnbruk. De flesta av pappersarbetarna har varit här tidigare och fått sin guldklocka. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

Här hyllas veteranerna

ReportageLjusen fladdrar på trappan till den vackra gamla herrgården. Senare på kvällen kommer Kerstin Bohlin och Ingvar Flank att skåla med ett glas Parusso Armando från 2008. De är två av flera som fira­s av i årets veteranfest på Iggesunds bruk.

Foto: JESSICA GOW

”Vi arbetar för att leva (åt andra)”

Gästkrönika/Bob HanssonMin mamma är femton år och cyklar ner till hamnen och går på båten. När hon väl står framför kökschefen blir hon osäker. Chefen har just frågat varför hon vill arbeta just där.

Kerstin Bohlin, till höger, visste att hon skulle få en silverskål. Men det blev ändå en glad överraskning att den var så fin. Efter festen säger hon att hon ställt den på köksbordet. ”Jag kastar ett öga på den ibland, Det känns bra.” Bredvid henne sitter Inga-Lisa Westin, pensionerad rengörare i sodahuset. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

”Oj, tänkte jag när jag fick inbjudan”

Kerstin Bohlin: Guldklockan som hon fick av företaget är en liten dammodell. Tillfället känns rätt att ta fram den, tycker Kerstin Bohlin. I början hade hon den på sig varenda dag.

Foto: OLA ANDERSSON

Skogsstyrelsen backar – utreder pensionshärva

Skogsstyrelsen tillsätter nu en oberoende utredare som ska granska myndighetens pensionsmiss som drabbat över 4 000 anställda.

Skogsstyrelsen svänger om pensionerna: "Vi tittar på det"

Nu svänger Skogsstyrelsen i frågan om de felaktiga pensionerna för 4 000 anställda. I förra veckan gavs besked att ingen kompensation är aktuell. Nu meddelar myndigheten att diskussioner förs med GS-facket.

Industriarbetare vill pensioneras tidigare

Allt fler svenskar vill fortsätta jobba efter att de fyllt 65 år. Men industriarbetare går åt andra hållet. Kroppen sviker och fler vill gå hem tidigare.

"För mig skulle det vara lagom att gå i pension nu, men jag har fem år kvar. Jag var 15 år när jag började, så jag har jobbat skiftarbete i 45 år. Det är slitsamt och man är trött. Förr kunde jag sova efter nattskiftet, men det går inte längre. Jag tycker att om man har jobbat skift ska man få gå i pension när man är 62 eller möjligtvis 63 år, säger Rauno Kumpulainen, 60 år, operatör, Stora Enso Skutskär.  Foto: THEO ELIAS

”Jag skulle vilja vara frisk när jag går i pension”

Vi frågar51 procent av de drygt 1 000 privatanställda arbetare som svarade på enkäten kan inte tänka sig att jobba efter att de fyllt 65 år. Vi har frågat 15 industriarbetare när de önskar kunna gå i pension.

Foto: THEO ELIAS

”Det är ett helt annat tempo nu”

MÖTE MED Mopedbudet på Philipsons bilverkstad i Nyköping lägger av. I alla fall med det fackliga. Det blev 37 år på förbundet för Lasse Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall som går i pension efter 37 år.

"Många får bättre pension än de tror"

UndersökningTre av fyra kvinnor tror att de bara får hälften eller mindre av sina lön i pension visar en SIFO-undersökning. – Men många av dem får betydligt bättre pensioner än så, säger Johan Hellman, på Minpension.se

Fora: Vi för över premierna direkt

Pappers planer på att stämma Fora för sena överföringar av medlemmarnas pensionspremier förvånar Fora. Pappers uppfattning stämmer inte alls överens med den bild Fora har av hur stora problemen är i dag.

IF Metall kräver tillbaka pensionspengar av Volvo

När Volvo Lastvagnar var i kris avstod arbetarna från pensionsavsättningen på 6 000 kronor. Den vill vi ha tillbaka nu när företaget går bra, säger William Frank (bilden), verkstadsklubbens ordförande i Umeå.

LO kräver att Elmehagen betalar

Styrelsen för AMF Pension har fått felaktig information om pensionsvillkoren för den förre vd:n Christer Elmehagen. LO och Svenskt Näringsliv kräver därför att han betalar tillbaka delar av de mångmiljonbelopp han redan fått i pension.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.