V: Otrygga anställda vågar inte larma om riskerna
Ali Esbati och Ciczie Weidby: Det behövs en statlig kriskommission som tar ett helhetsgrepp kring dödsolyckor i arbetslivet
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt.
Välfärd har på senare tid förminskats till att gälla enbart vård, skola och omsorg. Men välfärd handlar också om social och ekonomisk trygghet vid funktionsnedsättning, sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet och ålderspension. Även bra arbetsmiljö och bra bostäder hör till en bra välfärd.
Maria Werme är sekreterare i föreningen SLUSSA Vänner
(SLUSSA = Samling till Livslust för Utbrända, SuperStressade och Anhöriga)
www.slussa.se
Hälften av de kvinnor som nu uppnår pensionsåldern kommer att ha en pension som är på närmast socialbidragsnivå. Det gäller också framöver för de de många som under arbetsför ålder har blivit eller blir utslitna, utbrända eller utmobbade från sina arbeten, eller utförsäkrade från sjukförsäkringen, eller utfasade genom Arbetsförmedlingens Fas 3.
Oro för ekonomin skapar och ökar ohälsa.
Sjukersättningen borde höjas till en nivå som det går att leva anständigt på. Hel sjukersättning är enligt Försäkringskassan i genomsnitt cirka 10500 kronor per månad, före skatt (cirka 700 kronor mer för män.) En rimligare ersättning skulle i stället för dagens successivt minskade köpkraft hos denna del av befolkningen leda till ökad konsumtion, vilket ju lär ska vara eftersträvansvärt för samhällsekonomin.
Många utsatta i samhället kan inte själva göra sin röst hörd. De syns inte och hörs inte. Många kan varken klaga eller överklaga. De mår för dåligt.
Ett samhälle med mindre klyftor ger ett bättre och tryggare samhälle för alla. Att klyftorna fortsätter att växa och bristerna i välfärden kvarstår och snarast förvärras behöver därför fortfarande uppmärksammas.
Maria Werme
Jag håller fullständigt med.