Hur har jag kvar pengar efter jul?
Jag tänkte ha framförhållning i år och redan nu börja lägga undan pengar till julen. Finns det några hållbara tips?
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Fråga om ekonomi Det är snart semester och vi funderar på om det finns något sätt att få in mer pengar. Vår granne tipsade om att hyra ut vårt radhus. Vi skulle inte behöva betala någon skatt sa hon. Kan det stämma? Vad gäller?
Svar: Det är sant att det har blivit riktigt lönsamt att hyra ut bostaden eller delar av bostaden. Skatten har sänkts och ofta blir det ingen skatt alls.
Det finns två olika regler för hur mycket skatt du ska betala beroende på om du hyr ut ett småhus eller en lägenhet. Det är när du gör den vanliga deklarationen på våren som du också berättar vad du har tjänat på att hyra ut en bostad.
Hyr du ut din villa, radhus eller fritidshus får du först dra av 40 000 kronor. Därefter får du dra ut 20 procent av den hyra du fått in. Hyr du ut ett rum i huset räknar du på samma sätt.
Exempel: Radhus som hyrs ut en månad för 10 000 kronor samt ett rum som hyrs ut under 11 månader för 4 000 kronor i månaden. Totalt 54 000 kronor på ett år.
Inkomst: 54 000 kronor
Avdrag: 40 000 kronor + 10 800 kronor=50 800 kronor
Att skatta för: 54 000–50 800=3 200 kronor x 30 procent = 960 kronor i skatt.
Ni får alltså behålla 53 040 kronor efter skatt. Eftersom ni är två som äger radhuset får ni ta upp halva inkomsten var och betala halva skatten var.
Skulle ni hyra ut en lägenhet, hyresrätt eller bostadsrätt spelar ingen roll, får ni också göra schablonavdraget på 40 000 kronor. Dessutom får ni dra av för hyran eller avgiften till föreningen under den tid ni hyr ut. Hyr ni ut ett rum av fyra får ni dra av en fjärdedel.
Har ni två bostäder, kanske ett fritidshus också, deklarerar ni varje bostad för sig och ni får avdrag för varje bostad.
Innan ni hyr ut hela eller delar av en bostad är det viktigt att kolla med försäkringsbolaget att hemförsäkringen täcker. Hyr man ut ett fritidshus via en förmedling brukar det finnas extra försäkring. Vill ni veta hur stor hyra ni kan ta ut så hittar du bra information på Hyresnämndens hemsida, www.hyresnamnden.se, eller kontakta någon av de åtta hyresnämnderna i Sverige.
Annika Creutzer, Ekonom
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.