Samhall har städat bort sin själ
Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Idag arrangerar IF Metall ett frukostsamtal i Almedalen, som ska försöka svara på frågorna: Varför är Anders det vanligaste namnet bland chefer? Och hur får vi stopp på det? Med tanke på mitt namn och mitt uppdrag är det onekligen en intressant ingång.
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall.
Vår fackförening är LO:s tredje största kvinnoförbund, och vi är feminister. Att ta jämställdhetsfrågorna på allvar är avgörande. Oavsett om det gäller vår egen fackförening, löner, arbetsvillkor eller hur politiken kan bidra till minskade könsorättvisor. Om du heter Aisha eller Anders ska inte spela någon som helst roll för din karriär och vad du tjänar.
För att komma dit tror jag att vi behöver se samhället som en helhet. Familjelivet spelar roll för arbetslivet som spelar roll för samhällslivet. Hur vi lägger upp hushållsarbetet avgör hur vi lägger upp lönearbetet och samhället.
Vi får inte ett jämställt arbetsliv så länge kvinnor ensamma förväntas ta hand om hemmet och männen om försörjningen. Därför vill IF Metall att fler månader i föräldraförsäkringen ska vikas åt vardera föräldern.
Idag räknar många arbetsgivare med att kvinnor stannar hemma mer med barnen och tar det största ansvaret för hemmet – vilket gör att alla kvinnor, även de som inte har barn, får en riskstämpel i pannan. Det håller tillbaka kvinnors möjlighet till utveckling i arbete och lön.
I vårt fackliga arbete kan vi ta viktiga steg för jämställdhet när vi förhandlar med arbetsgivarna. Det handlar om såväl lönesystem som arbetsutveckling. Om arbetstider och arbetsmiljö.
Grunden är ett könsneutralt tänkande. Men ibland behöver vi dock betona kvinnornas möjlighet till utveckling i jobben för att åtgärda könsmässiga löneskillnader. Vi gör det genom det viktigaste och finaste en fackförening har – våra kollektivavtal.
Dessutom behöver industrin ständigt utvecklas och ha tillgång till den allra högsta kompetensen för att klara konkurrensen. En framgångsrik svensk industri har med andra ord inte råd att nedvärdera, sortera bort eller hålla tillbaka yrkeskunniga människor på grund av deras kön.
Diskrimineringen och fördomar hotar tillväxt och utveckling. När vi förstår det kommer färre chefer att heta Anders och fler chefer att heta Aisha.
Anders Ferbe
Ordförande IF Metall