Hur ska du tänka vid bilbytet?
26 oktober, 2016
Byta bil. Du ska byta bil och har tre alternativ: ny bil, begagnat eller privatleasing. Annonserna om privatleasing lockar med en månadskostnad på 2 000 kronor. Men är det ett bra alternativ i längden? DA:s ekonomiexpert Annika Creutzer går igenom fördelar och fällor.
17 procent av Sveriges bilar är privatleasade.
Prognosen för 2016 är en ökning till 20 procent.
Privatleasing har ökat kraftigt under de senaste åren och det är lätt att förstå. Det kan vara skönt att köra en helt ny bil, veta hur stor månadskostnaden för bilen är och att slippa fundera över hur bilköpet ska finansieras på bästa sätt. I statistiken kan vi se att det är fler kvinnor och yngre som föredrar privatleasing framför att köpa bil.
Vid privatleasing kan du, efter vanligtvis tre år, lämna tillbaka bilen eller välja att köpa ut den för det restvärde den har. I praktiken är det alltså bilfirman som äger bilen och du som hyr den under leasingtiden. Du förbinder dig att sköta bilen och inte köra mer än ett visst antal mil, ofta 1 500 mil per år. Bilfirman har räknat med vad bilen kan vara värd om tre år och har fördelat värdeminskningen, andra kostnader och en viss förtjänst på varje månad.
Det är dock viktigt att kontrollera vad som ingår och inte i leasingavgiften, hur dyrt det blir om avtalade mil överstigs och liknande.
Villkoren skiljer sig åt en hel del mellan olika privatleasingavtal och det kan gälla till exempel försäkringar, service, vägassistans och vinterdäck. Kolla hur stor kostnaden kan bli om du måste bryta avtalet i förtid om du till exempel blir arbetslös. Tänk också på att du måste stå för eventuella skador. Äger du bilen kan du själv avgöra om en skada ska fixas eller inte.
Köper du en bil är det du som tar risken och vet inte på förhand vad bilen kommer att vara värd den dag du säljer den. Men du väljer själv vid vilken tidpunkt du vill sälja bilen. Och har du dessutom pengar på banken som kan användas till bilköpet får du troligen en lägre kostnad än vid privatleasing.
Osäkerheten om bilens framtida värde är särskilt stor när det gäller elbilar. Forskningen och utvecklingen av batterier går fort och vi vet inte hur det ser ut om tre år. Kanske har det kommit nya lösningar som gör att dagens elbilar faller kraftigt i värde. Därför kan det vara skönt att inte själv ta risken när det gäller bilens framtida värde utan leasa elbilen. Det finns också modeller på marknaden där bil och batteri är skilda åt och du köper bilen men leasar batteriet.
Privatleasing har med andra ord många fördelar men det är viktigt att också känna till nackdelarna och att jämföra olika avtal noga.
Annika Creutzer
Ekonom