Industriarbetarnas tidning

Industriarbetsgivarna spår bromsad tillväxt

27 oktober, 2016

Skrivet av

Foto: Industriarbetsgivarna
Mats Kinnwall Foto: Industriarbetsgivarna

Sverige har högkonjunktur och i morgon lägger industriförbunden fram lönekraven inför nästa års förhandlingar. Industriarbetsgivarna vill dock inte att en stark hemmamarknad ska styra lönerna.

Vad betyder orden

Se vår avtalsordlista här.

När Facken inom industrin (Unionen, Ingenjörerna, Livs, GS-facket och IF Metall) lägger fram sin avtalsplattform i morgon fredag sätter de också nivån på lönekraven i nästa års avtalsförhandlingar. Sverige befinner sig i en högkonjunktur, med sjunkande arbetslöshet och brist på arbetskraft i flera branscher, något som kan spä på förväntningarna på högre löner bland fackens medlemmar.

En av industrifackens kommande motparter i förhandlingarna är Industriarbetsgivarna, en arbetsgivarorganisation för svensk basindustri, som i onsdags kom med en ny konjunkturrapport.

Där skriver de att svensk ekonomi har vuxit starkare än omvärldens på senare år, men att tecknen på en inbromsning nu blir allt fler.

Låga räntor, svag krona och stor flyktinginvandring har eldat på den svenska ekonomin, menar chefekonom Mats Kinnwall, som nu ser en avmattning och anpassning till omvärldens nivåer.

Kinnwall upprepar sitt budskap om att den återhämtning av den globala tillväxten som vi har vant oss vid efter kriser inte har infunnit sig efter finanskrisen. I stället tuggar ekonomin på i en mer blygsam takt.

– Det finns inget som tyder på att det här kommer att brytas. Vi kommer att fortsätta se låga räntor, litet utrymme för investeringar och låga reallöneökningar.

Kinnwall ser inga tecken på att tillväxten tar fart någonstans i världen, men inte heller några tecken på en djupdykning.

Lika långt som Kinnwall vill inte Industrins ekonomiska råd (IER) gå i sin rapport som presenterades i början av oktober. Rådet beskriver världsekonomins framtid som svårnavigerad, men menar att det inte går att avgöra om förändringarna i dess beteende är tillfälliga eller permanenta.

När IER tittar på den svenska ekonomin ser de en stark hemmamarknad, men man gör samma analys av den globala tillväxten som Industriarbetsgivarna – den mattas av. Det finns också en oro på lång sikt för svag eller måttlig tillväxt i tillverkningsindustrin, vikande världshandel och dämpad utveckling av produktiviteten. Låga räntor har dock gynnat industrin, så både företag och finansmarknad bör justera ned förväntningarna på fortsatt hög avkastning, skriver IER.

Också Konjunkturinstitutet skriver i sin lönebildningsrapport att produktivitetstillväxten har varit svag sedan finanskrisens utbrott, och att den kommer att fortsätta ligga på en något lägre nivå de kommande åren jämfört med tidigare. Den svenska exportmarknaden växer långsamt framöver och vår BNP-tillväxt har saktat in under 2016. Den inhemska efterfrågan kommer dock fortsätta att vara stark och konjunkturen förstärks även de närmaste åren, spår Konjunkturinstitutet.

Under veckan som har gått har industrifacken och de övriga LO-förbunden haft intensiva överläggningar för att försöka enas om vilket löneutrymme den svenska ekonomin – men framför allt den svenska exportberoende industrin – klarar av den här gången. Förra året krävde industriförbunden 2,8 procent och fick till slut igenom lönehöjningar på 2,2 procent. Då krävde bland andra Byggnads mer, men tvingades till slut nöja sig med samma nivå som industrin.

Konjunkturinstitutet spår i sin rapport att löneökningarna kommer att stanna på 3,2 procent nästa år, jämfört med årets 2,8 procent (då lokala löneökningar har räknats in). Mats Kinnwall på Industriarbetsgivarna vill inte kommentera löneutrymmet, men betonar vikten av att inte låta den starka svenska hemmamarknaden styra löneutvecklingen.

– Det viktigaste för oss är att man förstår förutsättningarna enligt industriavtalet. Det är inte Sveriges ekonomi, den svenska byggsektorn eller en låg arbetslöshet som ska ligga till grund för löneökningstakten. Det är den svenska industrins konkurrenskraft man ska ta hänsyn till, och då måste man jämföra med produktivitetsutvecklingen och löneökningarna i omvärlden.

Nu går till exempel byggsektorn i Sverige för fullt, och med den bostadsbrist vi har finns inga tecken på avmattning. Hur ser du på riskerna för att vissa branscher ska bryta sig loss från industriavtalets dämpande effekt på löneökningstakten?

– Det är en diskussion som man måste kunna föra. Men trots att svensk arbetsmarknad är het så har vi inte fått de lönebrasor som många befarade skulle uppstå. Jag tror att allt fler sektorer har blivit internationellt konkurrensutsatta. Det gäller även byggindustrin.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Industriarbetsgivarnas svar till Pappers: Märket gäller

Pappers kan glömma fyraprocentiga lönelyft. Åtminstone om Industriarbetsgivarna får bestämma, som menar att löneökningstakten snarare måste ner under dagens märke på 2,17 procent.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Det är vi som får Sverige att funka

Det är vi som får Sverige att funka

Det råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Pappers lämnar LO-samordningen

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?