Industriarbetarnas tidning

Industrin säger ja till treårigt avtal

31 mars, 2017

Skrivet av Hans Strandberg Marie Edholm

UPPDATERAD Industrins parter säger ja till ett treårigt avtal, med ett värde på totalt 6,5 procent. I avtalet finns både en låglönesatsning och påfyllning till delpension.

De fem fackförbunden (IF Metall, Unionen, GS, Sveriges ingenjörer och Livs) sade i dag ja till det slutbud som kom från de opartiska ordförandena i går kväll.

Lönemässigt ger avtalet 2,0 procent per år i tre år för totalt drygt 600 000 industrianställda. Det tredje avtalsåret är uppsägningsbart. Avtalet gäller från i morgon till och med 31 mars 2020.

Det blir också fortsatt påfyllning av pensionskontona – med 0,2 procent i år och 0,3 procent år 2019.

När LO i år gjorde en samordnad framstöt i avtalsrörelsen, var ett viktigt krav en låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Från arbetsgivarhåll har motståndet varit stort, men nu finns ändå modellen med i uppgörelsen. I grova drag går den ut på att löner under 24 000 kronor inte ska räknas upp i procent utan i kronor. Hur den kommer att fungera skiljer sig dock åt mellan avtalen, eftersom de har olika lösningar för hur löneökningarna räknas ut och fördelas – på branschnivå eller företagsnivå.

Även arbetsgivarnas parter säger ja till det treåriga avtalet. Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe  hade velat ”växla ned” löneökningarna ännu mer men kommenterade avtalet så här:

– Givet omständigheterna och de förväntningar som myndigheter och banker har piskat upp på att riksbanken ska få upp inflationen till två procent så betraktar vi nivån som balanserad. Men det är viktigare att exportindustrin kan sälja sina saker.

Låglönesatsningen kallar han för besvärlig:

– Det innebär inte att vi har en annan normering än tidigare, men den är en belastning. Det hade varit bättre att räkna på de faktiska lönerna.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten välkomnar ett treårsavtal:

–  Vi har säkrat arbetsfreden för en lång period. Nu får svensk basindustri får stabilitet, arbetsro och längre planeringshorisonter, säger han.

Arbetsgivarnas samstämmiga krav på mer flexibla arbetstider återfinns inte i det treåriga avtalet. Teknikföretagen lyckades inte driva igenom en utökad arbetstidskorridor. Å andra sidan lyckades inte IF Metall heller med att krympa den.

 

11 kommentarer till “Industrin säger ja till treårigt avtal

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det blir en mycket tuff resa”

”Det blir en mycket tuff resa”

IF Metall motiverar sitt nej med att 5,9 procent är alldeles för litet eftersom flera viktiga fack-krav inte finns med i budet.

Industrifacken säger nej till bud

Facken inom industrin avvisar gårdagens bud från de opartiska ordförandena (Opo). Budet är på 5,9 procent på tre år men utan låglönesatsning och förslag om delpensioner. Teknikarbetsgivarna säger ja, med krav på bland annat mer övertidsutrymme.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Fyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

Avtal för tidningsgrafiker klart

Avtalet för grafikerna på tidningar och tidningstryckerier är klart. För första gången görs avsättningar till deltidspensionen, och arbetstiderna kan inte längre sänkas från en dag till en annan.

”Delpensionen är en framgång”

5,9 procent i löneökning på tre år och avsättning till delpension. Det blev Pappers lott i årets avtalsrörelse.

Båda parter nöjda med Teknikavtalet

Båda parter nöjda med Teknikavtalet

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar sitt sista avtal ”banbrytande”. Hans motpart, Teknikföretagens Anders Weihe, talar om en ”för hög, men ändå rimlig nivå”.

Operation rädda Industriavtalet

Operation rädda Industriavtalet

”Facken inom Industrin har visat att fackliga solidaritet lönar sig”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein om det nya industriavtalet.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.