Nytt tidningsavtal klart
Avtalet för grafikerna på tidningar och tidningstryckerier är klart. För första gången görs avsättningar till deltidspensionen, och arbetstiderna kan inte längre sänkas från en dag till en annan.
Industriarbetarnas tidning
21 mars, 2017
Skrivet av Marie Edholm
Nu inleds förhandlingarna om avtalen på tidningstryckerierna. GS och Medieföretagen inom Almega har växlat krav. Trygghet står mot flexibilitet.
Vid förra avtalsrörelsen lyckades GS driva igenom att anställda vid tidningstryckerier ska ha rätt att gå ned i arbetstid när de har fyllt 60 år. De lyckades däremot inte få till en extra avsättning till pensionen, den så kallade deltidspensionen, som GS och många andra LO-förbund har i andra avtal.
Enligt den modellen har en del av löneutrymmet använts till att höja inbetalningen av den kollektivavtalade pensionspremien. Vid förra avtalsrörelsen gjorde Almega stort motstånd till en modell för deltidspension. I år har man dock gjort upp med flera tjänstemannaförbund om en lösning. Därför hoppas GS att de ska få igenom sitt krav på en extra avsättning till pensionspremierna i år.
Precis som alla LO-förbund driver GS också kravet på att löner under 24 000 kronor ska höjas med ett krontal (2,8 procent av 24 000 kronor) i stället för i procent. Något som industrins arbetsgivare hittills värjer sig kraftigt emot.
Annars handlar kraven från GS om trygghet för medlemmarna. De vill föra in begränsningar i avtalet när det gäller möjligheten att stapla vikariat och tidsbegränsade anställningar på varandra.
– Avtalet hänvisar till lagen i dag. Det finns en skrivelse om att det är möjligt att göra lokala överenskommelser om tidsbegränsade anställningar. Men formuleringen kommer från en tid när lagen om anställningsskydd begränsade möjligheterna till visstidsanställningar. I dag är läget det omvända, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS.
GS går också fram med krav på begränsade möjligheter att ”hyvla” arbetstiden. Detta efter att Arbetsdomstolen gav Coop rätt att sänka arbetstiden för sina anställda från en dag till en annan.
– Vi har haft förhandlingar om hyvling av arbetstiden på tidningsavtalet. Hittills har våra arbetsgivare gått med på att en uppsägningstid ska gälla innan de kan sänka arbetstiden för sina anställda. Men det var innan domen i AD, säger Madelene Engman.
Från Medieföretagen handlar kraven om större möjligheter att variera arbetstiden samt lägre ob-ersättning.
– Produktionen i ett tidningstryckeri är cyklisk. Dagstidningarna är tunna måndag till onsdag, och tjockare torsdag till söndag. Vid lönehelger är de ännu tjockare, liksom inför påsk, midsommar och jul, säger Medieföretagens förhandlingschef Hans O Andersson.
– Vi måste kunna lägga ut arbetstiden då den behövs. Risken är annars att vi tvingas lägga ner print (tryckta dagstidningar, red. kommentar) i förtid.
Det går att förhandla lokalt om varierad arbetstid i dag, men då måste tryckerierna betala för det och det har man inte längre råd med, menar Hans O Andersson.
Medieföretagen vill också ändra ob-ersättningen då reklam trycks under natten för att fylla ut när tidningsupplagorna är färdigtryckta. I dag gäller den ob-ersättning som andra tryckerier betalar för arbete på natten, medan tryck av dagstidningar ger lägre ob-ersättning. Den lägre ersättningen bör gälla även när man går över till tryck av annat material på natten, anser Medieföretagen.
Tidningsavtalet går ut den sista april.