”Det är skönt att komma ifrån jobbet”
Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.
Industriarbetarnas tidning
12 april, 2017
Skrivet av Anna Julius
Ett enhälligt avtalsråd sa på onsdagen ja till de åtta avtal som IF Metall har tecknat. Låglönesatsningen och deltidspensionen var populärast, störst applåd fick stödet till Hotell- och restaurang.
Alla som var uppe i talarstolen tyckte att avtalsrådet skulle säga ja. Jan-Olov Carlsson, avdelning 4 Västerbotten tycker att avtalet fick räknas som ”oavgjort”, inte som en vinst. Viktigast är låglönesatsningen.
— Det är en viktig seger för klasslojaliteten.
Thomas Karlsson, avdelning 2 Norrbotten, är nöjd med deltidspensionen, speciellt på stål- och metallavtalet, och uppmanar andra att försöka få mer avsättning till det.
Mikael Gustafsson, avdelning 15 Stockholm, tycker att det var synd att många villkorsfrågor kom bort.
— Vi har ofta ok löner, men villkoren är ofta tuffare än på andra avtal. En fråga vi tycker är viktig är makten över fritiden.
Lars Ask, avdelning 28 Östra Skaraborg tyckte att avtalsrörelsen varit ”knepig”. Inget hände förrän alldeles på slutet, då hände å andra sidan allt.
–Sista veckan var ett bra bidrag till Astras försäljning av losec.
Han tycker att det är ett problem att arbetsgivaren får veta fackets taktik tidigt i avtalsrörelsen.
— Vi får tänka på hur vi diskuterar de här frågorna i framtiden. De slipar på sina krav bakom lyckta dörrar, vi gör det offentligt.
Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä sa att han nu tycker att det är viktigt att få till löneglidning.
Sam Davidsson, avdelning 18 Örebro län säger att klubbarna nu måste tänka till under de lokala löneförhandlingarna.
– Att vi tänker på de som har lägre lön, så att de verkligen får del av låglönesatsningen.
Avtalrådet tog också ett enhälligt uttalande till stöd för Hotell- och restaurangfacket och deras kamp för låglönesatsningen.
Mickael Kalnak, Skandiatransport Halmstad:
– Treårsavtal är bra, blir det lättare att gå in i en förhandling nästa gång. Me ettårsavtal blir arbetsgivarna nervösa, och vi med. Bra att vi inte gått med på arbetsgivarnas krav på lördagsjobb och flyttad semester.
Skulle du kunna tänka dig att vara med på sympatiåtgärder för HRF?
– Definitivt.
Lars-Eric Jönsson, Tetra Pak Lund:
– I stort sett är det bra. Det är svårt att säga något om nivån, men de mjuka bitarna är viktigare, vi lyckades stoppa arbetsgivarna om arbetstider. Många medlemmar ser bara kronor och ören, och ser inte attacken på kollektivavtalen. Låglönesatsningen är viktig. Min fru jobbar inom Kommunal och de har oförskämt dålig lön i förhållande till det arbete de utför.
Skulle du vara beredd att ta till sympatiåtgärder?
– Det skulle jag nog vara beredd att göra.
Ari Tiuraniemi, Bharat Forge, Kilsta.
– För vår del på stål- och metallavtalet är delpensionen helt suverän. Jag är ju 47år, vad händer jag är 60? Det är en säkerhet. Låglönesatsningen är bra, vi måste krympa klyftorna. Jag kan gärna avstå nåt. Jag klarar mig utan den där femtiolappen, någon annan kanske inte gör det.
Birgitta Petersson, Sanmina, Örnsköldsvik:
– Tre år är långt när det bara är lön det omfattar. Det är bra med delpensionen. Vi bygger för de som är unga nu. Sedan vet man inte hur låglönesatsningen kommer att slå. Man vet inte hur potten fördelas, många har ju inte lönesystem.
Kan du tänka dig sympatiåtgärder för HRF?
– Ja. Vi måste stå upp för det, vi kan inte bara luta oss tillbaka.
Mikael Johansson, Scania, Oskarshamn:
– Låglönesatsningen och delpensionen är bra, men generellt tycker jag att nivån är något låg när vi tecknar ett treårsavtal. Vi saknar våra hjärtefrågor om övertid. Jag skulle gärna se mer begränsning av antalet timmar och mer regler om makten över ens fritid. Jag tycker att avtalsförhandlingarna har varit ovanligt tysta. Man skulle behöva dra mer nytta av trycket från medlemmarna.
Kan du tänka dig att sympatistrejka?
– Ja, alla dar i veckan!
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.