Att måla är som att kratta löv
Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Den 25 oktober är det inte vilken dag som helst. Då är det superhjältarnas egen dag, skriver skyddsombudet Claes Thim.
Claes Thim är elektriker och regionalt skyddsombud på Svenska Elektrikerförbundet. 2016 fick han pris för att ha utfört Årets fackliga hjältedåd efter att ha larmat om allvarliga brister i arbetsmiljön under bygget av Mall of Scandinavia.
I dag är det inte vilken dag som helst. I dag är det superhjältarnas egna dag, även kallad ”skyddsombudets dag”. Tillsammans med våra företag samverkar vi och ser till att arbetsmiljön på våra arbetsplatser blir bättre. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra. Hur många liv vi räddat i vårt förebyggande arbete går bara att spekulera i. Tyvärr lyckats vi inte fullt ut då arbetare fortfarande dör på våra arbetsplatser, 40 stycken bara i år.
Vi skyddsombud samverkar med våra företag och ser till att arbetsmiljön på våra arbetsplatser blir bättre. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra. Hur många liv vi räddat i vårt förebyggande arbete går bara att spekulera i. Tyvärr lyckats vi inte fullt ut då arbetare fortfarande dör på våra arbetsplatser, 40 stycken bara i år.
Vi skyddsombud finns där för er, våra kollegor och oss själva såklart. Vi har fått ert förtroende att företräda er när det kommer till arbetsmiljö och det är inget vi tar lätt på. Vi har en arbetsmiljölagstiftning, massa föreskrifter, skrivelser i kollektivavtal och så vidare att lära oss efter bästa förmåga. Tyvärr är det många arbetsgivare som inte vill ge oss den utbildning vi behöver så vi spenderar många sena kvällar med att läsa på om vad det är som gäller.
Tyvärr är vi också alldeles för få som tar på sig det livsviktiga uppdrag som skyddsombud faktiskt är. Det har olika orsaker: trakasserier, hot och att man motarbetas var några av sakerna som kom fram i en LO-undersökning i fjol.
Enligt en sammanställning av tidningen Arbetarskydd skulle vi behöva cirka 100 000 fler skyddsombud, om man ska följa regeln med ett skyddsombud på alla arbetsplatser med fler än fem anställda.
Hur ska vi bli fler då? Svenskt Näringsliv gjorde förra veckan ett utspel om att man vill frånkoppla skyddsombuden från facket. Det skulle vara rent ut sagt förödande om du frågar mig. Jag vet själv att när det blåser som mest så är det facket som stöttar oss skyddsombud och inte företagen eller Arbetsmiljöverket – som (oftast) inte har tid.
Svenskt Näringsliv vill också ta bort de regionala skyddsombuden som finns där för att stötta lokala skyddsombud men kanske främst verka där det saknas helt och hållet.
Ett bra tips till Svenskt Näringsliv är att om man ska göra en undersökning kring arbetsmiljö så kan man till fördel prata med skyddsombuden och inte bara med arbetsgivare.
Arbetsgivaren har alltid yttersta ansvaret när det kommer till arbetsmiljö men som arbetsmarknaden ser ut idag så blir den än mer komplex. Vi har bemanningsföretag, vi har olika entreprenörer på samma arbetsplats – där kanske inte alla har ett skyddsombud.
Här borde huvudentreprenören få ett större ansvar som faktiskt styr över arbetsplatsen. Finns inte heller något skyddsombud så borde fackens regionala skyddsombud få tillträde i större utsträckning. Att låta arbetsgivare bestämma över vilka som ska företräda arbetare när det kommer till arbetsmiljö är en riktigt dålig idé. Profit vs arbetsmiljö, vad vinner?
Om Svenskt Näringslivs lösning för att få fler skyddsombud är att försvaga dess roll så tror jag tyvärr att det blir tvärt om. För att bli fler så måste vi stärka skyddsombuden och det gör man främst genom utbildning. Det duger inte att skyddsombud gått en utbildning när hen blev vald och sedan inte någon mer. Jag välkomnar även regeringens förslag om att regionala skyddsombud på facken ska få större tillträde till arbetsplatser.
En paragraf som bör strykas rakt upp och ner i arbetsmiljölagen är den om att företag med skyddskommitté kan stänga ute regionala skyddsombud, den försvårar idag för skyddsombuden på arbetsplatser som kanske behöver hjälp.
Tyvärr är det bara att inse att vi nog alltid kommer ha företag som ser arbetsmiljö som ett område att spara in pengar på. Här är det två saker som är livsviktiga: För företag som bryter mot arbetsmiljöreglerna ska det kosta och det mycket. Fackförbunden måste bli betydligt bättre på att stå upp för dem skyddsombud som faktiskt tar fighten.
Men i dag är det faktiskt en bra dag, där vi ska fokusera på det positiva. Arbetsmiljön har fått ökade anslag och en ny myndighet kommer att öppnas i Gävle som kommer forska om arbetsmiljö, något som saknats efter att arbetslivsinstitutet lades ner för 10 år sen. Nu behöver vi bara bli fler skyddsombud också.
Så jag tycker att DU, ja precis DU ska ta dig en funderare om att bli skyddsombud. Vi behöver just din hjälp för att få en bättre arbetsmiljö där alla får komma hem från arbetet i samma skick som man kom dit. Vi kan sträcka oss till att man är något tröttare.
Och förresten, eftersom det är skyddsombudens dag i dag, så tas en kanelbulle/kram eller liknande tacksamt emot. Ta hand om er där ute och kom ihåg – tänk alltid till före, annars kan det vara försent.
Claes Thim, skyddsombud