”Både Samhall och andra sociala företag behövs”
Det kan givetvis begås enstaka misstag, men vi har granskats och hittills inte ansetts snedvrida konkurrensen, skriver Sara Revell Ford och Göran Olinder, vd och försäljningsdirektör för Samhall.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Det är dags att ni nu skapar manliga nätverk, där män talar med män om #metoo, skriver Ulrica Malmberg, ombudsman för IF Metall MittSkåne.
Ulrica Malmberg är ombudsman för IF Metall MittSkåne.
Den globala #metoo rörelsen har nått facket och berättelserna förfärar. Förtroendevalda och anställda vittnar om sexuella trakasserier och ofredande som sker och har skett under en lång tid inom de olika förbunden. Det är verkligen hög tid att vi plockar fram verktygslådan, pratar och agerar för ett IF Metall fritt från sexuella trakasserier – det ska råda nolltolerans!
Rapporter om sexuella trakasserier har en efter en kommit upp inom fackförbunden. Många fackligt aktiva kvinnor vittnar om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier, kränkningar och sexism. Ett fackligt upprop har publicerats under hashtaggen #inteförhandlingsbart. Att problemen även finns inom IF Metall framgår klart och tydligt av berättelser som anställda och förtroendevalda vittnat om.
Jag blir så förtvivlad, och rasande, över att läsa om hur kvinnor blir utsatta, också i vår egen rörelse och hur vanligt förekommande det faktiskt är.
Inte en enda kvinna ska behöva få frågan om hur mycket hon druckit, vad hon hade på sig, om hon inte sa nej tillräckligt tydligt, eller få höra att hon har en flirtig personlighet, som kan misstolkas. Och inte en enda man ska skyddas genom sin status, maktposition eller sitt vidriga beteende.
Fackföreningarna och IF Metall ska ligga i framkant med frågor som sexuella trakasserier. Vi äger ju frågan, det är vi som vet mest om hur det ser ut och fungerar ute på arbetsplatserna, samt inom förbundet. I stället kommer vi sist.
Många kvinnor vittnar om att man inte vågar säga ifrån, eller anmäla att man blivit utsatt för trakasserier. Man är rädd att inte få uppdrag eller anställningar efter det.
IF Metalls rutiner har nu setts över, tack vare de oacceptabla företeelserna som lyfts fram i #metoos kölvatten. Sedan kongressen 2017 har vi en kvinnlig ordförande, vilket är väldigt viktigt. Nu handlar det om att agera, att driva den här frågan, som så många andra frågor IF Metall tar driver. Vi har kvinnliga nätverk i organisationen och det är bra. Men nu behövs nästa steg:
Det är dags att skapa manliga nätverk, där män står upp mot machokulturen. Om män talar med män om #metoo så skulle det lösa många situationer. Att en man går fram till en annan och ifrågasätter och säger att det där inte är ok att säga eller göra.
Så kom igen män och förbundet, let’s nätverka, vi måste agera, konkret och på riktigt. Nu sluter vi upp och stöttar varandras upplevelser. Metoo är ett rop på en politisk samling där vi alla är ansvariga.
Vi är många kvinnor i förbundet som önskar se att männen nu börjar göra upp med manskulturen – från industrigolv till förbundsledning. Detta för att vi värnar vårt förbund. Om vi inte gör något nu kommer inte unga och kvinnor vilja vara med oss i framtiden.
Det finns redan ett mansnätverk sedan tio år tillbaka. Fd, ”män för jämställdhethet”- nu ”Män”. De anser att det är männens ansvar att göra upp med sina värderingar. IF Metall och andra fackförbund, partier, föreningar mfl. bjud in ”Män” till föreläsningar mm. I styrelsen finns även kvinnor.
Kollektiv skuldbeläggning är fel. Sunda värderingar är en förutsättning. #metoo används felaktigt i debatten.