”Visionen om Alliansen krossades med SD:s intåg i svensk politik”Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, uppmanar Lööf och Löfven att börja förhandla.

”Det är en bra inkomst. Men det kan vara stressigt”Vi frågar läsarna om övertidsarbete.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Våra bästa tips för lata dagar

DA GILLARSemester kan betyda tid att lyssna på den där boken, spela det där spelet, eller se den där serien som vi inte hinner annars. Här är våra tips för lata sommarmånader.

Lyssna!

Tio över ett

Ann-Helén Laestadius
Uppläsare: Katarina Cohen
Ljudbok. Känns bilresan lång? Skaffa en ljudbok som hela familjen uppskattar. Vår bilsemester räddades av Tio över ett, som på papperet är från tolv år, men fungerar tidigare. Maja hanterar vänskapskriser, kärlek och familj, samtidigt som hon lever i ständig skräck för att marken, bokstavligen, ska rasa under henne i Kiruna. AJ

Född till hjälte

Rick Riordan
Uppläsare: Alexander Salzberger
Ljudbok. En flerdagarsvandring med mamma på Kungsleden kan också kännas lång. Förra året sträcklyssnade min elvaåring på böckerna om Percy Jackson som under ett sommarläger får veta att han är halvgud. Där börjar äventyren. Serien (det här är första boken) har fått massor av unga att läsa om grekisk mytologi. Tycker man om Harry Potter gillar man garanterat även detta. AH

Utvandrarna

Vilhelm Moberg
Uppläsare: Per Sjöstrand
Ljudbok. Njut av sommarkvällarna med Vilhelm Mobergs serie om Karl Oskar, Kristina, Robert, Arvid och skökan Ulrika i Västergöhl. Första boken Utvandrarna utspelar sig under slutet av 1800-talet när de bestämmer sig att emigrera från Ljuder socken i Småland till Nordamerika. Resan är lång och fylld av strapatser.​ DL

De polyglotta älskarna

Lina Wolff
Uppläsare: Mirja Turestedt, Niklas Engdahl
Ljudbok. En alldeles ljuvligt skriven – och inläst– prisbelönt bok som börjar med att skånskan Elinor i en kontaktannons söker ”en öm, men inte alltför öm, man”. Sedan blir det bokbål i skärgården, en underlig litteraturkritiker, en blind före detta fru och så en utfattig italiensk markisinna. Alla historier väver sig samman, vi talar ren och skär läsglädje. För övrigt är en polyglott en som kan prata flera språk. HS

Det politiska spelet

Podd. Ladda upp inför valet i höst med gräddan av Sveriges politiska kommentatorer. Nördigt, flamsigt och väldigt allmänbildande. AJ

 

 

Tips!

Skaffa lånekort på bibblan och lyssna på ljudböcker via mobilen eller dator så slipper du betala dyra abonnemang.

Titta!

Wild Wild Country

Netflix
Dokumentärserie. Sektledaren Bhagwan Shree Rajneesh och hans hårdnackade assistent Ma Anand Sheela lyckas tillsammans med sina anhängare ta över en liten stad i Oregon, USA, i början på 80-talet. Ur något som börjar med fri kärlek, sex och meditation uppstår snart en privat polisstyrka med automatvapen och ett kapat kommunfullmäktige. Serien är i tio delar. JL

O Mecanismo

Netflix
Tv-serie. Operation Biltvätt hete­r första avsnittet i en serie som blottlägger en gigantisk korruptionshärva i Brasilien. Polisen Marco Ruffo är till en början ensam i sin kamp mot en ökänd penningtvättare. O Mecanismo rör sig farligt nära verkligheten och har fått folk att säga upp sitt Netflix-abonnemang. Serien är löst baserad på utredningar av statligt ägda olje- och byggbolag. ET

The Handmaid´s Tale

HBO
Tv-serie. I ett framtida USA kan bara några få kvinnor bli gravida. De tvingas bära rika pars barn och jobba i deras hem som tjänarinnor. Gilead, som USA döpts om till, befinner sig i inbördeskrig och vid makten sitter kristna fanatiker. Alltihop berättas utifrån tjänarinnan Offred. ET

 

Läs!

Blågult Historien om Sveriges herrlandslag i fotboll 

Jesper Högström
Fakta. Lagom till VM uppdateras boken om herrlandslagets öden från 1908 och framåt. Ytterst välskriven, underhållande och lagom nördigt informativ. Det nyskrivna kapitlet The Shining om Erik Hamréns nyckfulla och ostrukturerade tid som förbundskapten är en pärla som sannerligen tål högläsning. Låt Blågult få en ny utökad upplaga för varje nytt mästerskap! HG

Ur askan i elden

Peter Robinson
Deckare. En ovanligt torr sommar inledde 2001 den svenska utgivningen om kommissarie Alan Banks. Det var den tionde berättelsen om Banks. När nu denna första bok ges ut om Banks och hans familj, som flyttat från London till lugnet på landet, börjar alltså en kronologisk lucka täppas igen. LL

 

Bevare mig väl! Fem fall av byggnadsvård

Göran Gudmundsson
Fakta. Den som renoverar gamla hus gör klokt i att läsa byggnadsvårdaren Göran Gudmundssons böcker. Principen är: Ju värre förfall, desto roligare att återställa. Efter matnyttiga Stora boken om byggnadsvård kommer nu fem vitt skilda exempel på hur man kan ta vara på nergångna bostäder: timmerladan, herrgården rustmästarbostället , fiskartorpet,och tvårumslägenheten. En bok att läsa med brytjärnet i handen och varsamhet i blicken. HG

1918: Året då Sverige blev Sverige

Per T Ohlsson
Fakta. Det är 100 år sedan bara. Spanska sjukan skördade tiotusentals offer, det var hungerkravaller och strejker, en arméledning som inte litade på sina soldater och ett kungahus som fruktade revolution.Journalisten och författaren Per T Ohlsson ger oss ett dramatiskt 1918, månad för månad, där slutpunkten är ett riksdagsbeslut om allmän och lika rösträtt. Spännande, lärorikt, otroligt välskrivet. HS

 

Spela!

Grim Fandango

Tv-spel. Försäljaren Manuel Calevera kränger resor till nyss avlidna som behöver färdas genom dödsriket. Det är premissen för 90-talets allra bästa dataspel som firar 20 år i oktober. Grim Fandangos säregna blandning av film noir, art deco och papier-maché-figurer finns numera i en lättillgänglig digital nyutgåva. RL

The Witness

Tv-spel. Mer avskalat kan ett dataspel knappast bli. The Witness påminner mycket om det stilbildande pusselspelet Myst: det utspelas på en öde ö, har nästan ingen handling och ställer stora krav på spelarens tålamod. Förvisso inte ett spel för alla, men ett alternativ för den som hellre sitter hemma och klurar än solar och badar. RL

Viticulture

Brädspel. Om du inte hinner åka till några franska vingårdar i sommar kan du spela Viticulture i stället. I det här fantastiskt trevliga och välsmorda spelet i europeisk stil ska du plantera vinrankor, skörda druvor, förädla dem till vin och fylla ordrar från köpare. 1–6 spelare. JL

Smart10

Frågespel. Ett kompakt och stryktåligt frågespel som får plats i jackfickan och som passar på stranden, fiket eller i baren. Spelet är konstruerat så att slutledningsförmåga och taktik påverkar vem som vinner, vilket gör att de som glömmer namn och årtal har en större chans än i TP. 2–8 spelare. JL

Gloom

Kortspel. I det här spelet ska du ge din familjehistoria patos genom att göra familjemedlemmarna så olyckliga som möjligt. Samtidigt ser du till att motståndarens familj har det riktigt trevligt så att de förlorar poäng. Spelkorten i Gloom är gjorda av genomskinlig plast vilket gör det till ett lämpligt spel för stranden fiket eller i baren. 2–4 spelare. JL

Tipsare

AH Anne-Marie Höglund, AJ Anna Julius, DL David Lundmark, ET Elinor Torp, HG Harald Gatu, HS Hans Strandberg, JL Jonas Löfvenberg, LL Lennart Lund, RL Rasmus Lygner.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Berättelser från marknivå

Johan Airijoki skriver och sjunger om skiftarbete i gruvan, hembränt, malmtruckar, enplansvillor och skoterleder. Lyssna på vårt reportage och hör flera av hans låtar.

3
Foto: David Lundmark

”Jag älskar pappersbruk”

PASSIONERADSom barn sorterade hon trådrullar i en polsk textilfabrik. I dag klär hon popstjärnor i papper. DA har träffat mode­designern Bea Szenfeld – läs reportaget med ögon eller öron.

Finanskrisen

Bortom all kontroll

BANKKOLLAPSENI morgon är det tio år sedan den amerikanska banken Lehman Brothers gick i konkurs. Paniken spred sig på världens börser och skapade massarbetslöshet. Ångrade någon i finansvärlden sig? Egentligen inte, enligt de spelfilmer och romaner som DA:s Rasmus Lygner plöjt.

1
FOTO: TT NYHETSBYRÅN (BILDEN ÄR ETT MONTAGE)

Vågar du spetsa kaffet?

SkruvatI Sverige dricker vi 3,2 koppar om dagen, näst mest i världen. Men den genomsnittliga kaffedrickaren här i landet är inte så påhittig.

"Det går inte att beskriva ruset jag känner.” säger Angelica Larsson. Foto: David Lundmark

Kärleken till stora motorer

LYSSNA PÅ DAAngelica Larsson har farten i blodet, från barndomens raggarträffar och biltävlingar. Nu tävlar hon själv i dragracing i bilar som gör 400 meter på nio sekunder och som servas av pappa Lollo. Läs eller lyssna på reportaget om den motorfrälsta familjen från Mora.

Ola Dahlgren håller i årets sjunde lamm, bara en vecka gammalt. Djuren får inga namn längre. De är för många. Foto: David Lundmark

Olas fritid fylls av får

ProfilenNär lammen föds på gården är livet lite hektiskt. Att hålla får är annars perfekt i kombination med skiftarbete. Processoperatören Ola Dahlgren har 20 tackor och 2 baggar.

Stålmannen nummer 1 från 1939. Redan då känslig för kryptonit. Foto: AP PHOTO

Superhjältarnas eget periodiska system

SkruvatVibranium, adamantium, kryptonit. Det vimlar av fantasiämnen i serietidningar, filmer och spel. Nu är det ordnade i ett helt eget periodiskt system.

DA:s turistguide i Industrieuropa

IndustrisemesterVad sägs om en annorlunda utlandsresa i sommar? Vi har vaskat fram 13 guldklimpar ur Europas rika industriella kulturarv.

Strejkledaren som blev president

Han besökte gruvorna i norra Sverige för att hämta fackligt stöd mot apartheidregimen, han skulle efterträda Mandela men blev i stället en omstridd miljardär. Harald Gatu berättar om Cyril Ramaphosas väg från kåkstaden till presidentpalatset.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Livet bortom lyxen

TextilindustriDet är vi i rika väst som bär märkeskläderna - men de tillverkas i en helt annan miljö. DA:s Marcus Derland och David Lundmark har besökt Mauritius och Madagaskar och berättar om anställda som plötsligt får sparken och migrantjobbare som måste lämna in sina pass.

Bertil gör konst av sina hjältar

Malmö-grafikern Bertil Mårtensson trodde att han kände sina arbetskamrater. Men när han började teckna av dem mötte han helt nya historier: om jobbet, livet, glädje och sorg. Planen är en utställning med bilder och deras berättelser - och kanske blir det en bok.

Verklighetens Science Fiction

När robotarna tar över

Tiden är på väg i kapp fantasin i science fictionklassikerna. Ska vi vara rädda eller bara fascinerade när vi ställs inför historiens kanske största tekniksprång – artificiell intelligens, AI.

”För mig började det med Star Wars”

Skälet till att science fiction-författare har rätt så ofta beror helt enkelt på att de gissar så mycket, enligt litteraturvetaren Jerry Määttä.

”En enorm kraft att förändra”

Framtidsforskaren Anders Sandberg tror att science fiction haft stort inflytande på vår faktiska teknikutveckling.

Välkommen till spelbunkern

GemenskapI ett överblivet skyddsrum i Södertälje värnar en tv-spelsförening om en försvinnande gemenskap: att krypa ihop i nedsuttna soffor och saccosäckar och spela tillsammans. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget.

”Gott om jobb finns det ju”

Massa- och pappersbranschen skriker efter ny arbetskraft. Därför har tre företag och Gävle kommun gått ihop om en skräddarsydd lärlingsutbildning. DA har besökt den första klassen på Polhemsskolan.

Arbetarfotografens arkiv

BILDREPORTAGEAlla människor är vackra när de arbetar menade fotografen Jean Hermanson, vars verk nu får nytt liv genom hans gamla medhjälpare. Du kan kolla in ett urval av hans bilder här, och på fredag visar SVT en nygjord dokumentär.

1

Sammanhållning på hög nivå

Arbetskompisarna från Lindbäcks husfabrik har planerat och tränat i månader. Nu har dagen kommit, nu ska Kebnekaise bestigas. Dagens Arbete följde med på en tur som bjöd på gnistrande sol men också en ogästvänlig vägg av snö. Läs eller lyssna på reportaget här.

5 verk att rädda ur bokhyllan

SparasVad gör du med alla böcker som tillhört dina nära och kära? Böcker du kanske läst, men inte har hjärta att säga farväl till? DA:s Pontus Ohlin räddar fem verk ur sin mammas bokhylla, innan resten skickas vidare till Röda Korset.

Lyssna på DA

Nu kan du få några av våra bästa reportage rakt in i öronen. Lyssna direkt på vår sajt eller via en gratisapp för din mobil.

De ska ge Kebnekaise en match

Från pub-träffar till toppbestigning. Lagledaren på Lindbäcks Bygg i Piteå fick en ingivelse som har fått hela arbetslaget på fötter.

”Ju fler barn, desto mer kärlek”

Familjen annorlundaTycker du att det är svårt att få ihop semesterplaneringen? Skänk en tanke åt tiobarnsfamiljen Nikula, som Dagens Arbete följt. Hur får pappa Sami ihop vardagen med heltidsarbete, hur hinner mamma Matilda med sin lite speciella hobby?

En given plats på scenen

Hon har vunnit Dansbandskampen, Körslaget och Let’s Dance och drivit det populära dansbandet Elisa's - i höst gör hon sin första musikalroll. Mångsysslaren Elisa Lindström som triggas av att gå utanför sin bekväma zon – läs eller lyssna på DA:s reportage.

Här är framtidens fibrer

Den nya industrinEn gång var den svenska textilindustrin dödsdömd. Men nu kan det vara här som framtidens industriarbete finns, temat för årets IF Metall-kongress. Teknisk utveckling och långsiktiga ägare ger den gamla branschen en ny chans. DA har besökt Kinna, Borås och Östersund.

En folklig teaterapa

Han har varit tjuvjägare, pistvakt och hushållsmixer. Gett röst åt Pettson och Mulle Meck men också spelat i Romeo och Julia. Lennart Jähkel har rötter i skogsindustrin, han skulle bli ingenjör som brorsorna men blev istället en folkkär skådis.

På randen till inbördeskrig

Gnistan tändes i Västervik under dessa dagar för 100 år sedan, och hungerkravallerna och strejkerna spreds över landet. Men i stället för ett upptrappat våld och inbördeskrig föddes - demokratin.

2

Följa John – mitt i naturen

SKOGSTURMan behöver inte åka till Abisko, Fårö eller Ramsvikslandet för att uppleva naturen. I Sverige finns den ju överallt. DA hänger med John Holm, pappers­arbetaren som sadlat om till vildmarksguide.

När livet är en radiofest

RADIOKANALTre gubbar. Två frekvenser. Zingo, pepparkakor och ett gäng favoriter ur de egna gömmorna. Dags för sändning med Sunne Rock’n’roll Klubb – och det blir Elvis för hela slanten.

Fackligt arbete i Indien

Så tog kvinnorna makten över sina jobb

INDIENSex dagar i veckan, året runt, tampas indiska kvinnor med vildhundar, giftiga sopor och vedervärdig stank på sin arbetsplats. Men de trivs. För de har organiserat sig och tagit makten över sina liv. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget.

1

Agnes - den japanska skånskan

UPPKLÄDDAgnes Lindqvist jobbar med hydraulik under dagarna, men på fritiden gäller cosplay, där man klär ut sig till figurer kopplade till japansk populärkultur, typ mangaserier.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.