Industriarbetarnas tidning

Våra bästa tips för lata dagar

28 juni, 2018

DA GILLARSemester kan betyda tid att lyssna på den där boken, spela det där spelet, eller se den där serien som vi inte hinner annars. Här är våra tips för lata sommarmånader.

Lyssna!

Tio över ett

Ann-Helén Laestadius
Uppläsare: Katarina Cohen
Ljudbok. Känns bilresan lång? Skaffa en ljudbok som hela familjen uppskattar. Vår bilsemester räddades av Tio över ett, som på papperet är från tolv år, men fungerar tidigare. Maja hanterar vänskapskriser, kärlek och familj, samtidigt som hon lever i ständig skräck för att marken, bokstavligen, ska rasa under henne i Kiruna. AJ

Född till hjälte

Rick Riordan
Uppläsare: Alexander Salzberger
Ljudbok. En flerdagarsvandring med mamma på Kungsleden kan också kännas lång. Förra året sträcklyssnade min elvaåring på böckerna om Percy Jackson som under ett sommarläger får veta att han är halvgud. Där börjar äventyren. Serien (det här är första boken) har fått massor av unga att läsa om grekisk mytologi. Tycker man om Harry Potter gillar man garanterat även detta. AH

Utvandrarna

Vilhelm Moberg
Uppläsare: Per Sjöstrand
Ljudbok. Njut av sommarkvällarna med Vilhelm Mobergs serie om Karl Oskar, Kristina, Robert, Arvid och skökan Ulrika i Västergöhl. Första boken Utvandrarna utspelar sig under slutet av 1800-talet när de bestämmer sig att emigrera från Ljuder socken i Småland till Nordamerika. Resan är lång och fylld av strapatser.​ DL

De polyglotta älskarna

Lina Wolff
Uppläsare: Mirja Turestedt, Niklas Engdahl
Ljudbok. En alldeles ljuvligt skriven – och inläst– prisbelönt bok som börjar med att skånskan Elinor i en kontaktannons söker ”en öm, men inte alltför öm, man”. Sedan blir det bokbål i skärgården, en underlig litteraturkritiker, en blind före detta fru och så en utfattig italiensk markisinna. Alla historier väver sig samman, vi talar ren och skär läsglädje. För övrigt är en polyglott en som kan prata flera språk. HS

Det politiska spelet

Podd. Ladda upp inför valet i höst med gräddan av Sveriges politiska kommentatorer. Nördigt, flamsigt och väldigt allmänbildande. AJ

Tips!

Skaffa lånekort på bibblan och lyssna på ljudböcker via mobilen eller dator så slipper du betala dyra abonnemang.

Titta!

Wild Wild Country

Netflix
Dokumentärserie. Sektledaren Bhagwan Shree Rajneesh och hans hårdnackade assistent Ma Anand Sheela lyckas tillsammans med sina anhängare ta över en liten stad i Oregon, USA, i början på 80-talet. Ur något som börjar med fri kärlek, sex och meditation uppstår snart en privat polisstyrka med automatvapen och ett kapat kommunfullmäktige. Serien är i tio delar. JL

O Mecanismo

Netflix
Tv-serie. Operation Biltvätt hete­r första avsnittet i en serie som blottlägger en gigantisk korruptionshärva i Brasilien. Polisen Marco Ruffo är till en början ensam i sin kamp mot en ökänd penningtvättare. O Mecanismo rör sig farligt nära verkligheten och har fått folk att säga upp sitt Netflix-abonnemang. Serien är löst baserad på utredningar av statligt ägda olje- och byggbolag. ET

The Handmaid´s Tale

HBO
Tv-serie. I ett framtida USA kan bara några få kvinnor bli gravida. De tvingas bära rika pars barn och jobba i deras hem som tjänarinnor. Gilead, som USA döpts om till, befinner sig i inbördeskrig och vid makten sitter kristna fanatiker. Alltihop berättas utifrån tjänarinnan Offred. ET

Läs!

Blågult Historien om Sveriges herrlandslag i fotboll 

Jesper Högström
Fakta. Lagom till VM uppdateras boken om herrlandslagets öden från 1908 och framåt. Ytterst välskriven, underhållande och lagom nördigt informativ. Det nyskrivna kapitlet The Shining om Erik Hamréns nyckfulla och ostrukturerade tid som förbundskapten är en pärla som sannerligen tål högläsning. Låt Blågult få en ny utökad upplaga för varje nytt mästerskap! HG

Ur askan i elden

Peter Robinson
Deckare. En ovanligt torr sommar inledde 2001 den svenska utgivningen om kommissarie Alan Banks. Det var den tionde berättelsen om Banks. När nu denna första bok ges ut om Banks och hans familj, som flyttat från London till lugnet på landet, börjar alltså en kronologisk lucka täppas igen. LL

Bevare mig väl! Fem fall av byggnadsvård

Göran Gudmundsson
Fakta. Den som renoverar gamla hus gör klokt i att läsa byggnadsvårdaren Göran Gudmundssons böcker. Principen är: Ju värre förfall, desto roligare att återställa. Efter matnyttiga Stora boken om byggnadsvård kommer nu fem vitt skilda exempel på hur man kan ta vara på nergångna bostäder: timmerladan, herrgården rustmästarbostället , fiskartorpet,och tvårumslägenheten. En bok att läsa med brytjärnet i handen och varsamhet i blicken. HG

1918: Året då Sverige blev Sverige

Per T Ohlsson
Fakta. Det är 100 år sedan bara. Spanska sjukan skördade tiotusentals offer, det var hungerkravaller och strejker, en arméledning som inte litade på sina soldater och ett kungahus som fruktade revolution.Journalisten och författaren Per T Ohlsson ger oss ett dramatiskt 1918, månad för månad, där slutpunkten är ett riksdagsbeslut om allmän och lika rösträtt. Spännande, lärorikt, otroligt välskrivet. HS

Spela!

Grim Fandango

Tv-spel. Försäljaren Manuel Calevera kränger resor till nyss avlidna som behöver färdas genom dödsriket. Det är premissen för 90-talets allra bästa dataspel som firar 20 år i oktober. Grim Fandangos säregna blandning av film noir, art deco och papier-maché-figurer finns numera i en lättillgänglig digital nyutgåva. RL

The Witness

Tv-spel. Mer avskalat kan ett dataspel knappast bli. The Witness påminner mycket om det stilbildande pusselspelet Myst: det utspelas på en öde ö, har nästan ingen handling och ställer stora krav på spelarens tålamod. Förvisso inte ett spel för alla, men ett alternativ för den som hellre sitter hemma och klurar än solar och badar. RL

Viticulture

Brädspel. Om du inte hinner åka till några franska vingårdar i sommar kan du spela Viticulture i stället. I det här fantastiskt trevliga och välsmorda spelet i europeisk stil ska du plantera vinrankor, skörda druvor, förädla dem till vin och fylla ordrar från köpare. 1–6 spelare. JL

Smart 10

Frågespel. Ett kompakt och stryktåligt frågespel som får plats i jackfickan och som passar på stranden, fiket eller i baren. Spelet är konstruerat så att slutledningsförmåga och taktik påverkar vem som vinner, vilket gör att de som glömmer namn och årtal har en större chans än i TP. 2–8 spelare. JL

Gloom

Kortspel. I det här spelet ska du ge din familjehistoria patos genom att göra familjemedlemmarna så olyckliga som möjligt. Samtidigt ser du till att motståndarens familj har det riktigt trevligt så att de förlorar poäng. Spelkorten i Gloom är gjorda av genomskinlig plast vilket gör det till ett lämpligt spel för stranden fiket eller i baren. 2–4 spelare. JL

Tipsare

AH Anne-Marie Höglund, AJ Anna Julius, DL David Lundmark, ET Elinor Torp, HG Harald Gatu, HS Hans Strandberg, JL Jonas Löfvenberg, LL Lennart Lund, RL Rasmus Lygner.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

Arbetare visas på nytt sätt

Arbetare visas på nytt sätt

Den svenska arbetarlitteraturen har alltid skildrat miljöer som sällan syns i politiken eller media. Nu hittar en ny generation arbetarförfattare andra uttryck för att beskriva verkligheten.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.