”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Våra bästa tips för lata dagar

DA GILLARSemester kan betyda tid att lyssna på den där boken, spela det där spelet, eller se den där serien som vi inte hinner annars. Här är våra tips för lata sommarmånader.

Lyssna!

Tio över ett

Ann-Helén Laestadius
Uppläsare: Katarina Cohen
Ljudbok. Känns bilresan lång? Skaffa en ljudbok som hela familjen uppskattar. Vår bilsemester räddades av Tio över ett, som på papperet är från tolv år, men fungerar tidigare. Maja hanterar vänskapskriser, kärlek och familj, samtidigt som hon lever i ständig skräck för att marken, bokstavligen, ska rasa under henne i Kiruna. AJ

Född till hjälte

Rick Riordan
Uppläsare: Alexander Salzberger
Ljudbok. En flerdagarsvandring med mamma på Kungsleden kan också kännas lång. Förra året sträcklyssnade min elvaåring på böckerna om Percy Jackson som under ett sommarläger får veta att han är halvgud. Där börjar äventyren. Serien (det här är första boken) har fått massor av unga att läsa om grekisk mytologi. Tycker man om Harry Potter gillar man garanterat även detta. AH

Utvandrarna

Vilhelm Moberg
Uppläsare: Per Sjöstrand
Ljudbok. Njut av sommarkvällarna med Vilhelm Mobergs serie om Karl Oskar, Kristina, Robert, Arvid och skökan Ulrika i Västergöhl. Första boken Utvandrarna utspelar sig under slutet av 1800-talet när de bestämmer sig att emigrera från Ljuder socken i Småland till Nordamerika. Resan är lång och fylld av strapatser.​ DL

De polyglotta älskarna

Lina Wolff
Uppläsare: Mirja Turestedt, Niklas Engdahl
Ljudbok. En alldeles ljuvligt skriven – och inläst– prisbelönt bok som börjar med att skånskan Elinor i en kontaktannons söker ”en öm, men inte alltför öm, man”. Sedan blir det bokbål i skärgården, en underlig litteraturkritiker, en blind före detta fru och så en utfattig italiensk markisinna. Alla historier väver sig samman, vi talar ren och skär läsglädje. För övrigt är en polyglott en som kan prata flera språk. HS

Det politiska spelet

Podd. Ladda upp inför valet i höst med gräddan av Sveriges politiska kommentatorer. Nördigt, flamsigt och väldigt allmänbildande. AJ

 

 

Tips!

Skaffa lånekort på bibblan och lyssna på ljudböcker via mobilen eller dator så slipper du betala dyra abonnemang.

Titta!

Wild Wild Country

Netflix
Dokumentärserie. Sektledaren Bhagwan Shree Rajneesh och hans hårdnackade assistent Ma Anand Sheela lyckas tillsammans med sina anhängare ta över en liten stad i Oregon, USA, i början på 80-talet. Ur något som börjar med fri kärlek, sex och meditation uppstår snart en privat polisstyrka med automatvapen och ett kapat kommunfullmäktige. Serien är i tio delar. JL

O Mecanismo

Netflix
Tv-serie. Operation Biltvätt hete­r första avsnittet i en serie som blottlägger en gigantisk korruptionshärva i Brasilien. Polisen Marco Ruffo är till en början ensam i sin kamp mot en ökänd penningtvättare. O Mecanismo rör sig farligt nära verkligheten och har fått folk att säga upp sitt Netflix-abonnemang. Serien är löst baserad på utredningar av statligt ägda olje- och byggbolag. ET

The Handmaid´s Tale

HBO
Tv-serie. I ett framtida USA kan bara några få kvinnor bli gravida. De tvingas bära rika pars barn och jobba i deras hem som tjänarinnor. Gilead, som USA döpts om till, befinner sig i inbördeskrig och vid makten sitter kristna fanatiker. Alltihop berättas utifrån tjänarinnan Offred. ET

 

Läs!

Blågult Historien om Sveriges herrlandslag i fotboll 

Jesper Högström
Fakta. Lagom till VM uppdateras boken om herrlandslagets öden från 1908 och framåt. Ytterst välskriven, underhållande och lagom nördigt informativ. Det nyskrivna kapitlet The Shining om Erik Hamréns nyckfulla och ostrukturerade tid som förbundskapten är en pärla som sannerligen tål högläsning. Låt Blågult få en ny utökad upplaga för varje nytt mästerskap! HG

Ur askan i elden

Peter Robinson
Deckare. En ovanligt torr sommar inledde 2001 den svenska utgivningen om kommissarie Alan Banks. Det var den tionde berättelsen om Banks. När nu denna första bok ges ut om Banks och hans familj, som flyttat från London till lugnet på landet, börjar alltså en kronologisk lucka täppas igen. LL

 

Bevare mig väl! Fem fall av byggnadsvård

Göran Gudmundsson
Fakta. Den som renoverar gamla hus gör klokt i att läsa byggnadsvårdaren Göran Gudmundssons böcker. Principen är: Ju värre förfall, desto roligare att återställa. Efter matnyttiga Stora boken om byggnadsvård kommer nu fem vitt skilda exempel på hur man kan ta vara på nergångna bostäder: timmerladan, herrgården rustmästarbostället , fiskartorpet,och tvårumslägenheten. En bok att läsa med brytjärnet i handen och varsamhet i blicken. HG

1918: Året då Sverige blev Sverige

Per T Ohlsson
Fakta. Det är 100 år sedan bara. Spanska sjukan skördade tiotusentals offer, det var hungerkravaller och strejker, en arméledning som inte litade på sina soldater och ett kungahus som fruktade revolution.Journalisten och författaren Per T Ohlsson ger oss ett dramatiskt 1918, månad för månad, där slutpunkten är ett riksdagsbeslut om allmän och lika rösträtt. Spännande, lärorikt, otroligt välskrivet. HS

 

Spela!

Grim Fandango

Tv-spel. Försäljaren Manuel Calevera kränger resor till nyss avlidna som behöver färdas genom dödsriket. Det är premissen för 90-talets allra bästa dataspel som firar 20 år i oktober. Grim Fandangos säregna blandning av film noir, art deco och papier-maché-figurer finns numera i en lättillgänglig digital nyutgåva. RL

The Witness

Tv-spel. Mer avskalat kan ett dataspel knappast bli. The Witness påminner mycket om det stilbildande pusselspelet Myst: det utspelas på en öde ö, har nästan ingen handling och ställer stora krav på spelarens tålamod. Förvisso inte ett spel för alla, men ett alternativ för den som hellre sitter hemma och klurar än solar och badar. RL

Viticulture

Brädspel. Om du inte hinner åka till några franska vingårdar i sommar kan du spela Viticulture i stället. I det här fantastiskt trevliga och välsmorda spelet i europeisk stil ska du plantera vinrankor, skörda druvor, förädla dem till vin och fylla ordrar från köpare. 1–6 spelare. JL

Smart10

Frågespel. Ett kompakt och stryktåligt frågespel som får plats i jackfickan och som passar på stranden, fiket eller i baren. Spelet är konstruerat så att slutledningsförmåga och taktik påverkar vem som vinner, vilket gör att de som glömmer namn och årtal har en större chans än i TP. 2–8 spelare. JL

Gloom

Kortspel. I det här spelet ska du ge din familjehistoria patos genom att göra familjemedlemmarna så olyckliga som möjligt. Samtidigt ser du till att motståndarens familj har det riktigt trevligt så att de förlorar poäng. Spelkorten i Gloom är gjorda av genomskinlig plast vilket gör det till ett lämpligt spel för stranden fiket eller i baren. 2–4 spelare. JL

Tipsare

AH Anne-Marie Höglund, AJ Anna Julius, DL David Lundmark, ET Elinor Torp, HG Harald Gatu, HS Hans Strandberg, JL Jonas Löfvenberg, LL Lennart Lund, RL Rasmus Lygner.

Läs mer: DA rekommenderar

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökatastrofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

1

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Barhäng i gamla fabriken

INDUSTRIDESIGNI Ungerns huvudstad Budapest får fallfärdiga industrilokaler i stadens centrum nytt liv genom fenomenet romkocsma. De så kallade ”ruinbarerna” har blivit en av stadens främsta turistsensationer.

Arbetare visas på nytt sätt

FRÅN ROMAN TILL SERIEFIGUR Den svenska arbetarlitteraturen har alltid skildrat miljöer som sällan syns i politiken eller media. Nu hittar en ny generation arbetarförfattare andra uttryck för att beskriva verkligheten.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Göken som håller i ur och skur

URGAMMALT HANTVERKDet allra första gökuret gjordes för nästan 300 år sedan. I dag finns några få tyska hantverkare som försiktigt karvar ut avancerade mönster i trä och sätter ihop med urverk och utflygande gök.

I gruvornas land

Metallerna ska lyfta Mongoliet

Mongoliets jord rymmer enorma metallfyndigheter, förhoppningen är att de ska få landet att resa sig ur fattigdom. DA har besökt en av världens största koppargruvor, men också kooperativa gruvor och illegala guldvaskare. Läs eller lyssna på reportaget här.

”Vi ville inte flytta”

När den gigantiska koppargruvan Oyu Tolgoi började anläggas mitt i den mongoliska Gobiöknen, förlorade nomaderna sitt bästa vinterbete. När bolaget erbjöd för dålig kompensation gick nomadfamiljerna samman och tog strid.

Ninjorna samlar Mongoliets guldskärvor

Tiotusentals mongoler försörjer sig som ninja miners, illegala gruvarbetare som letar kol eller guld i nedlagda gruvor. DA har mött Oyuna och Lkhagvaa som förlorade sina jobb som vägarbetare för 15 år sedan.

Metals are going to lift Mongolia

In the middle of the Gobi Desert the world’s largest copper mine is developing. Some people have been given the chance to start small, legal mines. With the help of the deposits discovered under Mongolia’s soil, the country is going to rise from poverty. For our English readers we have translated our long read from the mines in Mongolia.

500 år före sin tid

Leonardo da Vinci dog för 500 år sedan. Då ansågs många av hans uppfinningar omöjliga – i dag är det lätt att hitta spår av hans genialitet.

”Vi sydde våra egna matchshorts”

FOTBOLLS-VMI sommar åker landslaget till Frankrike med en dröm om final. Allt började i Öxabäck för 50 år sedan.

Finanskrisen

Bortom all kontroll

BANKKOLLAPSENI morgon är det tio år sedan den amerikanska banken Lehman Brothers gick i konkurs. Paniken spred sig på världens börser och skapade massarbetslöshet. Ångrade någon i finansvärlden sig? Egentligen inte, enligt de spelfilmer och romaner som DA:s Rasmus Lygner plöjt.

1

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

Micke Holm: ”Jag sjöng som ett as!”

TV-STJÄRNAHan sjöng hem hela Talang och blev en halv miljon kronor rikare. Den tävlingsinriktade pappersarbetaren Micke Holm är missnöjd med finalsången men börjar ändå tro ”att jag duger till någonting”.

Djurpark på hjul

En skränande häger, en tolv meter hög elefant. Kugghjulen och vajrarna som driver djuren i franska Nantes är lika viktiga som den fantasifulla ytan. DA har besökt ett semestermål som är motsatsen till Disney World.

Ripjakt utan Blixten

Fågeljakten har fått vänta för gruvarbetaren Adam Johansson. En dag när snö fallit bestämmer han sig för att ta med hundarna ut på fjället. Men ett minne av en död familjemedlem gör sig påmint.

Få ordning på deckarna

BÖCKERLäs i rätt ordning! uppmanar DA:s deckarexpert Lennar­t Lund. Det gäller att hålla koll när förlagen börjar översätta böckerna mitt i en serie.

Hitta sommarlugnet i bokens värld

Redaktionens bästa tipsEn pocket på badstranden eller en ljudbok i hammocken. Sommartid betyder lästid. DA:s redaktion tipsar om sina favoriter.

Berättelser från marknivå

Johan Airijoki skriver och sjunger om skiftarbete i gruvan, hembränt, malmtruckar, enplansvillor och skoterleder. Lyssna på vårt reportage och hör flera av hans låtar.

5
Foto: David Lundmark

”Jag älskar pappersbruk”

PASSIONERADSom barn sorterade hon trådrullar i en polsk textilfabrik. I dag klär hon popstjärnor i papper. DA har träffat mode­designern Bea Szenfeld – läs reportaget med ögon eller öron.

DA:s turistguide i Industrieuropa

IndustrisemesterVad sägs om en annorlunda utlandsresa i sommar? Vi har vaskat fram 13 guldklimpar ur Europas rika industriella kulturarv.

FOTO: TT NYHETSBYRÅN (BILDEN ÄR ETT MONTAGE)

Vågar du spetsa kaffet?

SkruvatI Sverige dricker vi 3,2 koppar om dagen, näst mest i världen. Men den genomsnittliga kaffedrickaren här i landet är inte så påhittig.

"Det går inte att beskriva ruset jag känner.” säger Angelica Larsson. Foto: David Lundmark

Kärleken till stora motorer

LYSSNA PÅ DAAngelica Larsson har farten i blodet, från barndomens raggarträffar och biltävlingar. Nu tävlar hon själv i dragracing i bilar som gör 400 meter på nio sekunder och som servas av pappa Lollo. Läs eller lyssna på reportaget om den motorfrälsta familjen från Mora.

Ola Dahlgren håller i årets sjunde lamm, bara en vecka gammalt. Djuren får inga namn längre. De är för många. Foto: David Lundmark

Olas fritid fylls av får

ProfilenNär lammen föds på gården är livet lite hektiskt. Att hålla får är annars perfekt i kombination med skiftarbete. Processoperatören Ola Dahlgren har 20 tackor och 2 baggar.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.