Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Ett ökat brukande av skogen och ett ökat bostadsbyggande i trä skulle inte bara gynna klimatet. Det skulle också göra klimatomställningen mer rättvis då det ger jobb, försörjning och framtidstro till glesbygden där skogsråvaran finns, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket, som organiserar medlemmar i skogs-, trä- och grafiska branschen, och har cirka 50 000 medlemmar.
För att uppmärksamma frågan har GS startat en kampanj, #ForestryForFuture.
Världens samlade forskare är överens: koldioxiden måste stanna i marken. Samhället behöver ställa om från ett fossilberoende samhälle till ett cirkulärt och biobaserat samhälle.
Svaret på hur är glasklart. Skogsråvaran kan ersätta mycket av det som i dag tillverkas av cement, olja och plast. Men då måste det aktiva skogsbruket ges större utrymme i klimatomställningen. Gör det nationella skogsprogrammet till ett klimatomställningsprogram där det aktiva skogsbruket ges en nyckelroll.
Att mänskligheten står inför en historiskt stor uppgift i att ställa om samhället är nog de flesta överens om. Däremot råder det delade meningar om hur den omställningen bäst görs. För GS-facket är frågan enkel: använd skogsråvaran!
Bränsle, textiler, byggnader, förpackningar. Listan kan göras lång där skogsråvaran kan ersätta produkter som idag är producerade av cement, olja eller plast.
För att ta ett exempel: byggande och boende står för bland de största klimatutsläppen nationellt som internationellt.
I byggande används framför allt betong där cement är den viktigaste ingrediensen. I dag släpper den globala cement industrin ut mer än dubbelt så mycket koldioxid som hela världens flygflotta.
Genom att bygga i trä i stället för betong minskar utsläppen från själva byggprocessen till ungefär hälften och enligt en studie kompenserar kollagringen för 60–100 procent av den belastning som tillverkningen av träbyggsystemen för med sig.
Men detta förutsätter att skogen brukas. GS föreslår därför att brukandet av skogen får större utrymme i det nationella skogsprogrammet. Förslagsvis genom att detta görs om till ett nationellt klimatomställningsprogram där skogsråvaran och det aktiva skogsbruket är i fokus.
Inom ramen för ett sådant program skulle tillexempel ett nationellt träbyggnadsprogram rymmas. Många bra förslag till ett sådant program finns redan i den färdplan som skogs- och träindustrin överlämnade till statsminister Stefan Löfven i somras.
Ett ökat brukande av skogen och också ett ökat bostadsbyggande i trä skulle inte bara gynna klimatet. Det skulle också göra klimatomställningen mer rättvis då det ger jobb, försörjning och framtidstro till glesbygden där skogsråvaran finns.
Det är hög tid att blåsa liv i det nationella skogsprogrammet och göra det till ett nationellt klimatomställningsprogram!