Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DEBATT | ARBETSMILJÖ Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter att ha tagit del av Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.
Stefan Lindahl är regionalt skyddsombud IF Metall avd 22 Sörmland och ett av 5 huvudskyddsombud på SSAB i Oxelösund.
Till Svenskt Näringsliv, SD och moderater vill jag bara tala om vad vi gör vid en skyddsrond på ett företag, då de inte visat något intresse för att följa med på en skyddsrond.
Jag bokar ett besök med arbetsgivaren och talar om att jag ska komma och vad besöket handlar om, de flesta vet vem jag är och känner mig sedan tidigare.
Vi går igenom föregående protokoll och ser om man åtgärdat de avvikelser man hittat vid tidigare skyddsronder. Går igenom om de har några olycksfall eller tillbud rapporterade och om man åtgärdat dem.
Alla människor är lika värda för oss. Oavsett om man är med i facket eller inte.
Är det ett förstagångsbesök försöker man hjälpa till med att få igång det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM), och förklarar varför man ska jobba med det.
Man ska utföra årlig arbetsmiljöinventering, riskbedömningar, ASA, skyddsronder med mera. Man ska ha koll på OSA-föreskriften och lyfta de frågorna i olika forum på den egna arbetsplatsen.
När vi går skyddsronden vill jag att ett skyddsombud är med om det finns något, annars brukar jag be någon annan av dem som är anställda på företaget att gå med.
Jag tittar på ordning och reda, kemikalier och hur de förvaras, lyftredskap, truckar, pallställ, maskiner, kollar hur det fungerar med deras företagshälsovård om de har någon.
Jag brukar försöka träffa alla arbetstagare och prata om hur arbetsmiljöarbetet fungerar på företaget och om man får det stöd man behöver.
Om man som Svenskt Näringsliv tror att vi pratar politik så är det jävligt fel. Om det är någon som inte är medlem i IF Metall så spelar inte det någon roll, och vill de gå med så är det okej.
Om vi hittat några avvikelser ser vi till att boka in ett återbesök då vi stämmer av att det som skulle göras är gjort. Arbetsgivaren brukar höra av sig om man kommer att få besök av AV (Arbetsmiljöverket) och då är vi självklart med, vi kan berätta vad vi tycker och hur vi kan stötta.
Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna
Om man skulle ha arbetsmiljöombud/arbetsmiljöinformatörer istället för ett av facket utsett regionalt skyddsombud som kan kräva åtgärder med en 6:6a (begäran om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider), hur skulle det fungera? Vad skulle gälla då? Vid kränkande särbehandling eller trakasserier mot ombudet, vad händer då? Vem står bakom dom då? Anlita egen advokat?
Om ingen kan sätta stopp (6:7, skyddsstopp, om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa) eller begära åtgärder i arbetsmiljöarbetet som arbetsmiljölagen kräver kommer tyvärr nog dödsolyckorna fortsätta att öka på våra arbetsplatser i Sverige, och det spelar ingen roll om man är med i någon facklig organisation eller inte, då spelar det ingen roll om du är ung eller gammal, eller tycker att facket suger, eller att regeringen har fel i allt.
Alla människor är lika värda för oss. Oavsett om man är med i facket eller inte.
Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud IF Metall avd 22 Sörmland och ett av 5 huvudskyddsombud på SSAB i Oxelösund.
Skyddsombudet är livsviktigt på en arbetsplats och skall åtnjuta RESPEKT!