Industriarbetarnas tidning

”Sjukdomen kan drabba alla – folk fattar inte det”

20 maj, 2020

Skrivet av

Bilmekanikern Fredrik, 45 år, låg nedsövd i respirator i tre veckor. Nu behöver han lära sig gå och skriva på nytt. Han uppmanar alla att ta risken för covid-19 på allvar och hålla avstånd.
– De säger att den här sjukdomen bara drabbar gamla. Det är skitsnack.

Fredrik när han kom in till sjukhuset. Han fick syrgas, men det räckte inte. En kort stund efter att bilden togs sövdes han ner och lades i respirator. Foto: Privat.

Det började med feber som inte gick över. 40 grader tre dagar i sträck. Fredrik tänkte att han borde ringa vården, men så orkade han inte, han blev plötsligt väldigt trött och matt.

– När syrran ringde mig var jag sur och elak. Det är jag aldrig, så hon fattade att något var fel och ringde ambulansen.

Sedan gick allt väldigt fort. Ambulanspersonalen konstaterade att Fredriks syrevärde i blodet var extremt lågt. Han fick syrgas och kördes till sjukhuset. Där sövdes han ner direkt och lades i respirator.

Han sov i 21 dagar.

– De försökte väcka mig dag 19, men det gick inte.

Fredrik beskriver de 21 dagarna som att han var i en drömvärld, ”en Nintendo-värld”. Barndomsminnen poppade upp.

– Det dök upp tv-program från 80-talet, nyheter som hände då.

Jag ska lära mig skriva, lära mig gå, gå på toaletten. Sånt man tar för givet. Du får börja från början.

När han väl vaknade var han förvirrad. Det kändes som han sovit ett dygn och fick en chock när han insåg att det gått nästan en månad. Han hade svävat nära döden, och klarat sig.

Ändå var det nu det tunga arbetet började. För det var en annan Fredrik som vaknade. Under tiden i respiratorn hade han förlorat 18 kilo kroppsvikt – bara muskelmassa, säger han. Vaderna hängde, all styrsel och styrka var borta. Han orkade inte resa sig.

– Jag ska lära mig skriva, lära mig gå, gå på toaletten. Sånt man tar för givet. Du får börja från början.

Vänsterarmen var uppsvullen av att han hade legat på den, gick inte att använda. Som tur var hade hjärnan inte blivit skadad av syrebristen.

Han berättar om hur det var när han skulle skriva första gången.

– Jag hade allt i huvudet men det som kom ut på papperet var något helt annat.

När Dagens Arbete pratar med honom har han varit vaken en dryg vecka. Han har lärt sig att sitta upp, men en 33 centiliters läsk är fortfarande tung att lyfta. Vänster arm är fortfarande avdomnad, men lillfingret har börjat vakna.

– Och nu skriver jag som en femåring. Det går att läsa i alla fall.

Två gånger om dagen har han rehab för att träna musklerna. Han säger att han kommer att bli kvar på sjukhuset minst en månad.

– De vill att jag ska kunna gå först.

Under tiden får han vara isolerad. Nu längtar han efter att träffa sina barn, 18 och 15 år, och sin mamma, som hjälper honom med praktiska saker som att hantera Försäkringskassan.

– Jag har inte träffat någon jag känner sedan jag kom in.

Han har haft kontakt med chef och ekonomiavdelning på bilverkstan där han jobbar, säger att de har varit jättebra.

– De säger: Vi vill ha tillbaka dig. Ta den tid du behöver.

Det är skitsnack att covid bara drabbar äldre, säger han.

– Den kan drabba alla, det är jag ju själv bevis på. Folk fattar inte det.

Läs mer:  Här har vi samlat hela bevakningen av coronakrisen. 

På nyheterna hör han om att människor börjar slappna av, kanske tänka att faran är över. Han hör av bekanta att folk står tätt i kassakön, och nu när värmen kommer sitter unga i klungor på gräsmattorna. Men man måste ta smittrisken på allvar, säger han.

– Håll avstånd, respektera sjukdomen, det är en farlig sjukdom. Om du har andningssvårigheter och feber i mer än tre dagar, ta kontakt med vården. Det är inget att leka med.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tomt i verkstan när gränsen stängde

Tomt i verkstan när gränsen stängde

I ett slag försvann nästan alla kunderna. När norrmännen inte längre kunde ta sig över gränsen för att shoppa kom de inte heller till bilverkstan.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Tillbaka till livet efter coronan

Tillbaka till livet efter coronan

I april slog corona­n till, och den slog hårt. Men bilmekanikern Fredrik har bestämt sig – han ska ha sitt liv tillbaka. Lyssna på det inlästa reportaget här.

”Det har iallafall blivit färre möten”

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tillbaka till livet efter coronan

Tillbaka till livet efter coronan

En dag i april slog corona­n till, och den slog hårt. Men bilmekanikern Fredrik Olehag har bestämt sig – han ska ha sitt liv tillbaka.

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.