Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ge ungdomarna amnesti nu

27 oktober, 2020

Skrivet av

Gymnasielagen Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

De unga ensamkommande afghanska flyktingarna fick en andra chans men villkoren är absurda. Först drabbades de av flyktingbyråkratins senfärdighet. Åren gick och de hann rota sig i Sverige. De hann dessutom att fylla 18 år och skulle plötsligt utvisas till ett land många aldrig hade växt upp i.

Kritiken blev högljudd och regeringen införde den så kallade gymnasielagen. Ungdomarna fick möjlighet att stanna med tillfälliga uppehållstillstånd mot villkoret att de studerade på gymnasiet och sedan skaffade sig ett fast jobb inom sex månader.

Tack och lov finns det eldsjälar som gör enorma insatser för att värna människovärdet runtom i landet.

Livet som följde blev tyvärr för många ett helvete. Läs Mikael Färnbos reportage om bland andra flyktingkillarna Zahoor och Kabir. Ersättningen till familje- och HVB-hemmen ströps efter 18-årsdagen. Vuxna asylsökande är inte kommunernas utan Migrationsverkets ansvar. Tusentals unga asylsökande rycktes upp ur de lokalsamhällen och de familjesammanhang de hade rotats i och flyttades runt till Migrationsverkets vuxenboenden. Samtidigt skulle ungdomarna klara sina gymnasiestudier för att få en chans att stanna.

Tack och lov finns det eldsjälar som gör enorma insatser för att värna människovärdet runtom i landet. Läs om miljöchefen Margareta Sandström och hennes kollegor på Stora Ensos kartongbruk i Skoghall, som hjälper flyktingungdomar med läxorna. Tusentals frivilliga familjer har öppnat sina hem åt de unga flyktingarna.

När ungdomarna mot alla odds har klarat gymnasieexamen måste de snabbt hitta fast jobb, annars utvisas de. Det är nästintill omöjligt. Väldigt få, oavsett om de är svenskar eller nyanlända, kan i dag räkna med fast anställning direkt efter gymnasiet. Coronapandemin gör det inte enklare.

”Jag bara kämpar och kämpar. Man är rädd inuti …”, säger Zahoor som gått ut fordonsprogrammet och drömmer om ett jobb som bilmekaniker.

Kravet på att ha en tillsvidareanställning för att få permanent uppehållstillstånd rimmar illa med att man samtidigt har avreglerat arbetsmarknaden så till den grad att de fasta jobben lyser med sin frånvaro i de flesta branscher. Tyvärr kopplas den svenska flyktingpolitiken numera hårt till arbetsmarknaden vilket skapar oordning. Människor utnyttjas att acceptera ovärdiga villkor. Arbetsgivare pressas när en eventuell anställning är på liv och död för någon som riskerar att utvisas.

Politiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras. Asylpolitiken bör göras om i grunden.

Under tiden måste de ensamkommande flyktingungdomarna ges amnesti NU.

18 kommentarer till “Ge ungdomarna amnesti nu

   • Jag förstår inte riktigt hur du menar, dom är ju per definition inte flyktingar?

    Bara för att man har ett dåligt liv och lever i fattigdom, då är man ju inte en flykting, enligt FN.

 • Ja- ge de ensamkommande ungdomarna uppehållstillstånd.
  Det är helt orimligt att lägga på dem att finna fast arbete när inga fasta arbeten finns att få.
  MEN- ge OCKSÅ barnfamiljerna som varit här sen 2015 uppehållstillstånd. Afghanistan tar inte emot dem och Sverige vill inte ha dem trots uppenbara asylskäl. De flydde från världens farligaste land.
  De ca 2000 barnen och deras frldr har vi satsat utbildning på och de kan svenska och är välintegrerade i vårt samhället. Många av barnen har aldrig varit I Afghanistan. De är fast i ett limbo och frldr får inte arbeta trots en ersättning från Migr.verket som är under existensminimum. De flyttas runt i olika asylboenden och får bryta upp från tryggheten skola/vänner.
  Det är en stor skam att Sverige behandlar barnfamiljer på detta vis. Barnkonventionen gäller tydligen inte dem. Sverige är beredd att skicka tillbaks dem till krig, hedersvåld och barnslaveri.
  Ge barnfamiljerna asyl nu!

  • Vilka asylskäl du pratar om, Afghanistan tar inte emot de pga de flesta kommer från Iran och Pakistan, de flesta var vuxna redan när de kom till Sverige, nu är de runt 30 årsåldern samtliga.

   • Vilka är dina källor till detta?
    1) Afghanistan tvingas att ta emot dem. Flera har levt som flyktingar i Iran och Pakistan innan de flydde till Europa 2015. Jag har med egna ögon sett hur de behandlas där.
    2) De flesta var under 18 år, när de kom.

  • Tvärtom, det saknas massor av folk i många yrken. Vi behöver varenda kotte. Var finns din empati?

   • Vi har över 400 000 arbetslösa. Dessa jobb ska gå till våra egna medborgare.

    Och bara för att det är synd om någon, det gör inte att dom har rätt att få stanna. Dom saknar asylskäl.

  • ”Tandlösa argument”
   .
   Som vanligt kommer dessa floskler om ”De tar våra jobb”. Jag är så innerligt trött på dessa papegojor. Det finns oftast ingen som helst substans i påståendena utan en mer infam kvasifilosofisk tanke som oftast skiljer sig markant från verkligheten. Visst finns det arbetslösa i Svedala men jag hör aldrig argument som att t.ex. Polacker, makedonier osv kommer hit och tar svenska medborgares arbeten. Naturligtvis föga då vi har en öppen arbetsmarknad inom EU och det är till godo så länge arbetsköparna håller sig till svenska arbetsmarknadsregler.
   .
   Skulle utlandsfödda inte få arbete- låter som följer naturligtvis argumentet- ”Dom tar våra/lever på VÅRA bidrag” Så hur utlandsfödda än har det gällande arbete eller bidrag så kommer papegojorna med sina tandlösa argument. Det kostar för mycket, det är för dyrt osv.
   .
   Därför diskuteras det alltid vad bruttokostnaden är för invandringspolitiken- Och den kostnaden kan ju se väldigt stor ut.
   – Det intressanta är istället, vad är nettokostnaden eller mer nettointäkten för Svedala?
   Detta har föga en papegoja eller dess konservativa högerflum något svar på fastän den tycker invandringen kostar för mycket.
   .
   ”Trygghetssocialist”

 • Tack, Helle!
  De ensamkommande måste få amnesti nu efter att ha varit i Sverige i fem år, lärt sig svenska och anpassat sig till vårt land. Något annat är inte försvarbart.

  • Vi har över 400 000 arbetslösa. Dessa jobb ska gå till våra egna medborgare.

   Och bara för att det är synd om någon, det gör inte att dom har rätt att få stanna. Dom saknar asylskäl.

 • Lag är till för att följas.
  Däremot så såg jag på Svt nyheter ett bra
  inslag om Eldsjälar som hyr en fastighet i Afganistan till dom som återvänder dit. Så kan man hjälpa till!

 • De ensamkommandes omöjliga situation har uppmärksammats på olika sätt. Väl insatta människor med lång erfarenhet har sökt få en förändring till stånd hittills utan resultat. Tack Helle Klein för din artikel, vi måste alla fortsätta och använda de kanaler vi har. Amnesti är det enda rätta

 • Ja! Amnesti nu! Det är ingen rimlig chans de fått oavsett hur hårt man jobbar o Corona har dessutom gjort det än värre vem Ny anställer någon I så många branscher just nu?Det är så oerhört viktigt att De här ungdomarnas öde inte glöms bort i det allmänna coronakaoset just nu!! /Klara

 • Visst är det synd om dessa och många är verkligen bra personer som gör allt det dom ska! Men – de saknar flyktingskäl ,har ofta ljugit om sin ålder och dumpat sina personhandlingar på vägen hit…. https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/78r6K/tre-av-fyra-ensamkommande-som-alderstestats-ar-over-18-ar
  när det är så är det helt fel att tala om någon ”barnkonvention” då flertalet av dessa ju inte är och aldrig varit barn så länge de befunnit sig i Sverige!
  Ska de nu få uppehållstillstånd och därmed rätt att ta hit sina anhöriga och därmed fullfölja bedrägeriet mot svenska skattebetalarna och mot de verkliga flyktingarna med småbarn? Och var är alla flickor från Afganistan? Har dom det bättre på något sätt då de inte kommer hit?

 • ”Tandlösa argument”
  .
  Som vanligt kommer dessa floskler om ”De tar våra jobb”. Jag är så innerligt trött på dessa papegojor. Det finns oftast ingen som helst substans i påståendena utan en mer infam kvasifilosofisk tanke som oftast skiljer sig markant från verkligheten. Visst finns det arbetslösa i Svedala men jag hör aldrig argument som att t.ex. Polacker, Makedonier osv kommer hit och tar svenska medborgares arbeten. Naturligtvis föga då vi har en öppen arbetsmarknad inom EU och det är till godo så länge arbetsköparna håller sig till svenska arbetsmarknadsregler.
  .
  Skulle utlandsfödda inte få arbete- låter som följer naturligtvis argumentet- ”Dom tar våra/lever på VÅRA bidrag” Så hur utlandsfödda än har det gällande arbete eller bidrag så kommer papegojorna med sina tandlösa argument. Det kostar för mycket, det är för dyrt osv.
  .
  Därför diskuteras det alltid vad bruttokostnaden är för invandringspolitiken- Och den kostnaden kan ju se väldigt stor ut.
  – Det intressanta är istället, vad är nettokostnaden eller mer nettointäkten för svedala?
  Detta har föga en papegoja eller dess konservativa högerflum något svar på fastän den tycker invandringen kostar för mycket.
  .
  ”Trygghetssocialist”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Vilka krav ska man ställa på den som inte orkar leva?

Vilka krav ska man ställa på den som inte orkar leva?

”Vi tog inte ansvar för Aref eller Ali, utan de dog, Morgan Johansson”, skriver Elisabet Rundqvist.

”Gör läxan, Morgan Johansson”

”Gör läxan, Morgan Johansson”

Osanna klyschor när Morgan Johansson svarar på hanteringen av de unga ensamkommande och nya gymnasielagen, skriver Marga Sandström från organisationen Världen i Värmland.

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

Vi har bekostat de ensamkommandes utbildning och de är redo att börja jobba, men nu kan det sluta med ett utvisningsbeslut, skriver Klara Patzauer, ordförande för föreningen Världen i Värmland.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Solidariteten gör det lättare att andas”

”Solidariteten gör det lättare att andas”

Politiken måste syresättas igen. Och hoppet finns i folkrörelse-Sverige bland de många frivilligarbetare som ser till att det myckna talet om vikten av integration blir verklighet.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.