Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ge ungdomarna amnesti nu

27 oktober, 2020

Skrivet av

Gymnasielagen Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

De unga ensamkommande afghanska flyktingarna fick en andra chans men villkoren är absurda. Först drabbades de av flyktingbyråkratins senfärdighet. Åren gick och de hann rota sig i Sverige. De hann dessutom att fylla 18 år och skulle plötsligt utvisas till ett land många aldrig hade växt upp i.

Kritiken blev högljudd och regeringen införde den så kallade gymnasielagen. Ungdomarna fick möjlighet att stanna med tillfälliga uppehållstillstånd mot villkoret att de studerade på gymnasiet och sedan skaffade sig ett fast jobb inom sex månader.

Tack och lov finns det eldsjälar som gör enorma insatser för att värna människovärdet runtom i landet.

Livet som följde blev tyvärr för många ett helvete. Läs Mikael Färnbos reportage om bland andra flyktingkillarna Zahoor och Kabir. Ersättningen till familje- och HVB-hemmen ströps efter 18-årsdagen. Vuxna asylsökande är inte kommunernas utan Migrationsverkets ansvar. Tusentals unga asylsökande rycktes upp ur de lokalsamhällen och de familjesammanhang de hade rotats i och flyttades runt till Migrationsverkets vuxenboenden. Samtidigt skulle ungdomarna klara sina gymnasiestudier för att få en chans att stanna.

Tack och lov finns det eldsjälar som gör enorma insatser för att värna människovärdet runtom i landet. Läs om miljöchefen Margareta Sandström och hennes kollegor på Stora Ensos kartongbruk i Skoghall, som hjälper flyktingungdomar med läxorna. Tusentals frivilliga familjer har öppnat sina hem åt de unga flyktingarna.

När ungdomarna mot alla odds har klarat gymnasieexamen måste de snabbt hitta fast jobb, annars utvisas de. Det är nästintill omöjligt. Väldigt få, oavsett om de är svenskar eller nyanlända, kan i dag räkna med fast anställning direkt efter gymnasiet. Coronapandemin gör det inte enklare.

”Jag bara kämpar och kämpar. Man är rädd inuti …”, säger Zahoor som gått ut fordonsprogrammet och drömmer om ett jobb som bilmekaniker.

Kravet på att ha en tillsvidareanställning för att få permanent uppehållstillstånd rimmar illa med att man samtidigt har avreglerat arbetsmarknaden så till den grad att de fasta jobben lyser med sin frånvaro i de flesta branscher. Tyvärr kopplas den svenska flyktingpolitiken numera hårt till arbetsmarknaden vilket skapar oordning. Människor utnyttjas att acceptera ovärdiga villkor. Arbetsgivare pressas när en eventuell anställning är på liv och död för någon som riskerar att utvisas.

Politiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras. Asylpolitiken bör göras om i grunden.

Under tiden måste de ensamkommande flyktingungdomarna ges amnesti NU.

18 kommentarer till “Ge ungdomarna amnesti nu

   • Jag förstår inte riktigt hur du menar, dom är ju per definition inte flyktingar?

    Bara för att man har ett dåligt liv och lever i fattigdom, då är man ju inte en flykting, enligt FN.

 • Ja- ge de ensamkommande ungdomarna uppehållstillstånd.
  Det är helt orimligt att lägga på dem att finna fast arbete när inga fasta arbeten finns att få.
  MEN- ge OCKSÅ barnfamiljerna som varit här sen 2015 uppehållstillstånd. Afghanistan tar inte emot dem och Sverige vill inte ha dem trots uppenbara asylskäl. De flydde från världens farligaste land.
  De ca 2000 barnen och deras frldr har vi satsat utbildning på och de kan svenska och är välintegrerade i vårt samhället. Många av barnen har aldrig varit I Afghanistan. De är fast i ett limbo och frldr får inte arbeta trots en ersättning från Migr.verket som är under existensminimum. De flyttas runt i olika asylboenden och får bryta upp från tryggheten skola/vänner.
  Det är en stor skam att Sverige behandlar barnfamiljer på detta vis. Barnkonventionen gäller tydligen inte dem. Sverige är beredd att skicka tillbaks dem till krig, hedersvåld och barnslaveri.
  Ge barnfamiljerna asyl nu!

  • Vilka asylskäl du pratar om, Afghanistan tar inte emot de pga de flesta kommer från Iran och Pakistan, de flesta var vuxna redan när de kom till Sverige, nu är de runt 30 årsåldern samtliga.

   • Vilka är dina källor till detta?
    1) Afghanistan tvingas att ta emot dem. Flera har levt som flyktingar i Iran och Pakistan innan de flydde till Europa 2015. Jag har med egna ögon sett hur de behandlas där.
    2) De flesta var under 18 år, när de kom.

  • Tvärtom, det saknas massor av folk i många yrken. Vi behöver varenda kotte. Var finns din empati?

   • Vi har över 400 000 arbetslösa. Dessa jobb ska gå till våra egna medborgare.

    Och bara för att det är synd om någon, det gör inte att dom har rätt att få stanna. Dom saknar asylskäl.

  • ”Tandlösa argument”
   .
   Som vanligt kommer dessa floskler om ”De tar våra jobb”. Jag är så innerligt trött på dessa papegojor. Det finns oftast ingen som helst substans i påståendena utan en mer infam kvasifilosofisk tanke som oftast skiljer sig markant från verkligheten. Visst finns det arbetslösa i Svedala men jag hör aldrig argument som att t.ex. Polacker, makedonier osv kommer hit och tar svenska medborgares arbeten. Naturligtvis föga då vi har en öppen arbetsmarknad inom EU och det är till godo så länge arbetsköparna håller sig till svenska arbetsmarknadsregler.
   .
   Skulle utlandsfödda inte få arbete- låter som följer naturligtvis argumentet- ”Dom tar våra/lever på VÅRA bidrag” Så hur utlandsfödda än har det gällande arbete eller bidrag så kommer papegojorna med sina tandlösa argument. Det kostar för mycket, det är för dyrt osv.
   .
   Därför diskuteras det alltid vad bruttokostnaden är för invandringspolitiken- Och den kostnaden kan ju se väldigt stor ut.
   – Det intressanta är istället, vad är nettokostnaden eller mer nettointäkten för Svedala?
   Detta har föga en papegoja eller dess konservativa högerflum något svar på fastän den tycker invandringen kostar för mycket.
   .
   ”Trygghetssocialist”

 • Tack, Helle!
  De ensamkommande måste få amnesti nu efter att ha varit i Sverige i fem år, lärt sig svenska och anpassat sig till vårt land. Något annat är inte försvarbart.

  • Vi har över 400 000 arbetslösa. Dessa jobb ska gå till våra egna medborgare.

   Och bara för att det är synd om någon, det gör inte att dom har rätt att få stanna. Dom saknar asylskäl.

 • Lag är till för att följas.
  Däremot så såg jag på Svt nyheter ett bra
  inslag om Eldsjälar som hyr en fastighet i Afganistan till dom som återvänder dit. Så kan man hjälpa till!

 • De ensamkommandes omöjliga situation har uppmärksammats på olika sätt. Väl insatta människor med lång erfarenhet har sökt få en förändring till stånd hittills utan resultat. Tack Helle Klein för din artikel, vi måste alla fortsätta och använda de kanaler vi har. Amnesti är det enda rätta

 • Ja! Amnesti nu! Det är ingen rimlig chans de fått oavsett hur hårt man jobbar o Corona har dessutom gjort det än värre vem Ny anställer någon I så många branscher just nu?Det är så oerhört viktigt att De här ungdomarnas öde inte glöms bort i det allmänna coronakaoset just nu!! /Klara

 • Visst är det synd om dessa och många är verkligen bra personer som gör allt det dom ska! Men – de saknar flyktingskäl ,har ofta ljugit om sin ålder och dumpat sina personhandlingar på vägen hit…. https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/78r6K/tre-av-fyra-ensamkommande-som-alderstestats-ar-over-18-ar
  när det är så är det helt fel att tala om någon ”barnkonvention” då flertalet av dessa ju inte är och aldrig varit barn så länge de befunnit sig i Sverige!
  Ska de nu få uppehållstillstånd och därmed rätt att ta hit sina anhöriga och därmed fullfölja bedrägeriet mot svenska skattebetalarna och mot de verkliga flyktingarna med småbarn? Och var är alla flickor från Afganistan? Har dom det bättre på något sätt då de inte kommer hit?

 • ”Tandlösa argument”
  .
  Som vanligt kommer dessa floskler om ”De tar våra jobb”. Jag är så innerligt trött på dessa papegojor. Det finns oftast ingen som helst substans i påståendena utan en mer infam kvasifilosofisk tanke som oftast skiljer sig markant från verkligheten. Visst finns det arbetslösa i Svedala men jag hör aldrig argument som att t.ex. Polacker, Makedonier osv kommer hit och tar svenska medborgares arbeten. Naturligtvis föga då vi har en öppen arbetsmarknad inom EU och det är till godo så länge arbetsköparna håller sig till svenska arbetsmarknadsregler.
  .
  Skulle utlandsfödda inte få arbete- låter som följer naturligtvis argumentet- ”Dom tar våra/lever på VÅRA bidrag” Så hur utlandsfödda än har det gällande arbete eller bidrag så kommer papegojorna med sina tandlösa argument. Det kostar för mycket, det är för dyrt osv.
  .
  Därför diskuteras det alltid vad bruttokostnaden är för invandringspolitiken- Och den kostnaden kan ju se väldigt stor ut.
  – Det intressanta är istället, vad är nettokostnaden eller mer nettointäkten för svedala?
  Detta har föga en papegoja eller dess konservativa högerflum något svar på fastän den tycker invandringen kostar för mycket.
  .
  ”Trygghetssocialist”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Vilka krav ska man ställa på den som inte orkar leva?

Vilka krav ska man ställa på den som inte orkar leva?

”Vi tog inte ansvar för Aref eller Ali, utan de dog, Morgan Johansson”, skriver Elisabet Rundqvist.

”Gör läxan, Morgan Johansson”

”Gör läxan, Morgan Johansson”

Osanna klyschor när Morgan Johansson svarar på hanteringen av de unga ensamkommande och nya gymnasielagen, skriver Marga Sandström från organisationen Världen i Värmland.

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

Vi har bekostat de ensamkommandes utbildning och de är redo att börja jobba, men nu kan det sluta med ett utvisningsbeslut, skriver Klara Patzauer, ordförande för föreningen Världen i Värmland.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Solidariteten gör det lättare att andas”

”Solidariteten gör det lättare att andas”

Politiken måste syresättas igen. Och hoppet finns i folkrörelse-Sverige bland de många frivilligarbetare som ser till att det myckna talet om vikten av integration blir verklighet.

Where are we now?

Where are we now, sjöng David Bowie i en av sina vackraste låtar. Många undrar nog detsamma i politiken i dag. De rödgröna måste berätta vart vi är på väg. Måtte årets första partiledardebatt präglas av politisk fantasi istället för av panik.

Klart vi klarar det!

Vi lever i migrationens tid. Nu krävs den samhälleliga ingenjörskonst som kan kombinera jämlikhet och öppenhet.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.