Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ge ungdomarna amnesti nu

27 oktober, 2020

Skrivet av

Gymnasielagen Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

De unga ensamkommande afghanska flyktingarna fick en andra chans men villkoren är absurda. Först drabbades de av flyktingbyråkratins senfärdighet. Åren gick och de hann rota sig i Sverige. De hann dessutom att fylla 18 år och skulle plötsligt utvisas till ett land många aldrig hade växt upp i.

Kritiken blev högljudd och regeringen införde den så kallade gymnasielagen. Ungdomarna fick möjlighet att stanna med tillfälliga uppehållstillstånd mot villkoret att de studerade på gymnasiet och sedan skaffade sig ett fast jobb inom sex månader.

Tack och lov finns det eldsjälar som gör enorma insatser för att värna människovärdet runtom i landet.

Livet som följde blev tyvärr för många ett helvete. Läs Mikael Färnbos reportage om bland andra flyktingkillarna Zahoor och Kabir. Ersättningen till familje- och HVB-hemmen ströps efter 18-årsdagen. Vuxna asylsökande är inte kommunernas utan Migrationsverkets ansvar. Tusentals unga asylsökande rycktes upp ur de lokalsamhällen och de familjesammanhang de hade rotats i och flyttades runt till Migrationsverkets vuxenboenden. Samtidigt skulle ungdomarna klara sina gymnasiestudier för att få en chans att stanna.

Tack och lov finns det eldsjälar som gör enorma insatser för att värna människovärdet runtom i landet. Läs om miljöchefen Margareta Sandström och hennes kollegor på Stora Ensos kartongbruk i Skoghall, som hjälper flyktingungdomar med läxorna. Tusentals frivilliga familjer har öppnat sina hem åt de unga flyktingarna.

När ungdomarna mot alla odds har klarat gymnasieexamen måste de snabbt hitta fast jobb, annars utvisas de. Det är nästintill omöjligt. Väldigt få, oavsett om de är svenskar eller nyanlända, kan i dag räkna med fast anställning direkt efter gymnasiet. Coronapandemin gör det inte enklare.

”Jag bara kämpar och kämpar. Man är rädd inuti …”, säger Zahoor som gått ut fordonsprogrammet och drömmer om ett jobb som bilmekaniker.

Kravet på att ha en tillsvidareanställning för att få permanent uppehållstillstånd rimmar illa med att man samtidigt har avreglerat arbetsmarknaden så till den grad att de fasta jobben lyser med sin frånvaro i de flesta branscher. Tyvärr kopplas den svenska flyktingpolitiken numera hårt till arbetsmarknaden vilket skapar oordning. Människor utnyttjas att acceptera ovärdiga villkor. Arbetsgivare pressas när en eventuell anställning är på liv och död för någon som riskerar att utvisas.

Politiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras. Asylpolitiken bör göras om i grunden.

Under tiden måste de ensamkommande flyktingungdomarna ges amnesti NU.

18 kommentarer till “Ge ungdomarna amnesti nu

   • Jag förstår inte riktigt hur du menar, dom är ju per definition inte flyktingar?

    Bara för att man har ett dåligt liv och lever i fattigdom, då är man ju inte en flykting, enligt FN.

 • Ja- ge de ensamkommande ungdomarna uppehållstillstånd.
  Det är helt orimligt att lägga på dem att finna fast arbete när inga fasta arbeten finns att få.
  MEN- ge OCKSÅ barnfamiljerna som varit här sen 2015 uppehållstillstånd. Afghanistan tar inte emot dem och Sverige vill inte ha dem trots uppenbara asylskäl. De flydde från världens farligaste land.
  De ca 2000 barnen och deras frldr har vi satsat utbildning på och de kan svenska och är välintegrerade i vårt samhället. Många av barnen har aldrig varit I Afghanistan. De är fast i ett limbo och frldr får inte arbeta trots en ersättning från Migr.verket som är under existensminimum. De flyttas runt i olika asylboenden och får bryta upp från tryggheten skola/vänner.
  Det är en stor skam att Sverige behandlar barnfamiljer på detta vis. Barnkonventionen gäller tydligen inte dem. Sverige är beredd att skicka tillbaks dem till krig, hedersvåld och barnslaveri.
  Ge barnfamiljerna asyl nu!

  • Vilka asylskäl du pratar om, Afghanistan tar inte emot de pga de flesta kommer från Iran och Pakistan, de flesta var vuxna redan när de kom till Sverige, nu är de runt 30 årsåldern samtliga.

   • Vilka är dina källor till detta?
    1) Afghanistan tvingas att ta emot dem. Flera har levt som flyktingar i Iran och Pakistan innan de flydde till Europa 2015. Jag har med egna ögon sett hur de behandlas där.
    2) De flesta var under 18 år, när de kom.

  • Tvärtom, det saknas massor av folk i många yrken. Vi behöver varenda kotte. Var finns din empati?

   • Vi har över 400 000 arbetslösa. Dessa jobb ska gå till våra egna medborgare.

    Och bara för att det är synd om någon, det gör inte att dom har rätt att få stanna. Dom saknar asylskäl.

  • ”Tandlösa argument”
   .
   Som vanligt kommer dessa floskler om ”De tar våra jobb”. Jag är så innerligt trött på dessa papegojor. Det finns oftast ingen som helst substans i påståendena utan en mer infam kvasifilosofisk tanke som oftast skiljer sig markant från verkligheten. Visst finns det arbetslösa i Svedala men jag hör aldrig argument som att t.ex. Polacker, makedonier osv kommer hit och tar svenska medborgares arbeten. Naturligtvis föga då vi har en öppen arbetsmarknad inom EU och det är till godo så länge arbetsköparna håller sig till svenska arbetsmarknadsregler.
   .
   Skulle utlandsfödda inte få arbete- låter som följer naturligtvis argumentet- ”Dom tar våra/lever på VÅRA bidrag” Så hur utlandsfödda än har det gällande arbete eller bidrag så kommer papegojorna med sina tandlösa argument. Det kostar för mycket, det är för dyrt osv.
   .
   Därför diskuteras det alltid vad bruttokostnaden är för invandringspolitiken- Och den kostnaden kan ju se väldigt stor ut.
   – Det intressanta är istället, vad är nettokostnaden eller mer nettointäkten för Svedala?
   Detta har föga en papegoja eller dess konservativa högerflum något svar på fastän den tycker invandringen kostar för mycket.
   .
   ”Trygghetssocialist”

 • Tack, Helle!
  De ensamkommande måste få amnesti nu efter att ha varit i Sverige i fem år, lärt sig svenska och anpassat sig till vårt land. Något annat är inte försvarbart.

  • Vi har över 400 000 arbetslösa. Dessa jobb ska gå till våra egna medborgare.

   Och bara för att det är synd om någon, det gör inte att dom har rätt att få stanna. Dom saknar asylskäl.

 • Lag är till för att följas.
  Däremot så såg jag på Svt nyheter ett bra
  inslag om Eldsjälar som hyr en fastighet i Afganistan till dom som återvänder dit. Så kan man hjälpa till!

 • De ensamkommandes omöjliga situation har uppmärksammats på olika sätt. Väl insatta människor med lång erfarenhet har sökt få en förändring till stånd hittills utan resultat. Tack Helle Klein för din artikel, vi måste alla fortsätta och använda de kanaler vi har. Amnesti är det enda rätta

 • Ja! Amnesti nu! Det är ingen rimlig chans de fått oavsett hur hårt man jobbar o Corona har dessutom gjort det än värre vem Ny anställer någon I så många branscher just nu?Det är så oerhört viktigt att De här ungdomarnas öde inte glöms bort i det allmänna coronakaoset just nu!! /Klara

 • Visst är det synd om dessa och många är verkligen bra personer som gör allt det dom ska! Men – de saknar flyktingskäl ,har ofta ljugit om sin ålder och dumpat sina personhandlingar på vägen hit…. https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/78r6K/tre-av-fyra-ensamkommande-som-alderstestats-ar-over-18-ar
  när det är så är det helt fel att tala om någon ”barnkonvention” då flertalet av dessa ju inte är och aldrig varit barn så länge de befunnit sig i Sverige!
  Ska de nu få uppehållstillstånd och därmed rätt att ta hit sina anhöriga och därmed fullfölja bedrägeriet mot svenska skattebetalarna och mot de verkliga flyktingarna med småbarn? Och var är alla flickor från Afganistan? Har dom det bättre på något sätt då de inte kommer hit?

 • ”Tandlösa argument”
  .
  Som vanligt kommer dessa floskler om ”De tar våra jobb”. Jag är så innerligt trött på dessa papegojor. Det finns oftast ingen som helst substans i påståendena utan en mer infam kvasifilosofisk tanke som oftast skiljer sig markant från verkligheten. Visst finns det arbetslösa i Svedala men jag hör aldrig argument som att t.ex. Polacker, Makedonier osv kommer hit och tar svenska medborgares arbeten. Naturligtvis föga då vi har en öppen arbetsmarknad inom EU och det är till godo så länge arbetsköparna håller sig till svenska arbetsmarknadsregler.
  .
  Skulle utlandsfödda inte få arbete- låter som följer naturligtvis argumentet- ”Dom tar våra/lever på VÅRA bidrag” Så hur utlandsfödda än har det gällande arbete eller bidrag så kommer papegojorna med sina tandlösa argument. Det kostar för mycket, det är för dyrt osv.
  .
  Därför diskuteras det alltid vad bruttokostnaden är för invandringspolitiken- Och den kostnaden kan ju se väldigt stor ut.
  – Det intressanta är istället, vad är nettokostnaden eller mer nettointäkten för svedala?
  Detta har föga en papegoja eller dess konservativa högerflum något svar på fastän den tycker invandringen kostar för mycket.
  .
  ”Trygghetssocialist”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Vilka krav ska man ställa på den som inte orkar leva?

Vilka krav ska man ställa på den som inte orkar leva?

”Vi tog inte ansvar för Aref eller Ali, utan de dog, Morgan Johansson”, skriver Elisabet Rundqvist.

”Gör läxan, Morgan Johansson”

”Gör läxan, Morgan Johansson”

Osanna klyschor när Morgan Johansson svarar på hanteringen av de unga ensamkommande och nya gymnasielagen, skriver Marga Sandström från organisationen Världen i Värmland.

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

Vi har bekostat de ensamkommandes utbildning och de är redo att börja jobba, men nu kan det sluta med ett utvisningsbeslut, skriver Klara Patzauer, ordförande för föreningen Världen i Värmland.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

”Bekämpa segregationen, inte flyktingarna”

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.