”Både Samhall och andra sociala företag behövs”
Det kan givetvis begås enstaka misstag, men vi har granskats och hittills inte ansetts snedvrida konkurrensen, skriver Sara Revell Ford och Göran Olinder, vd och försäljningsdirektör för Samhall.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt | NYA GYMNASIELAGENVi har bekostat de ensamkommandes utbildning och de är redo att börja jobba, men nu kan det sluta med ett utvisningsbeslut, skriver Klara Patzauer, ordförande för föreningen Världen i Värmland.
Klara Patzauer är ordförande för föreningen Världen i Värmland, där volontärer och ideella krafter ska stötta praktiskt, ekonomiskt och känslomässigt där det behövs. Just är insatserna inriktade på att förbättra situationen för ensamkommande unga flyktingar.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens. I samband med att Migrationskommitténs betänkande skickas på remiss så finns ett tillägg om mildrade krav för att få uppehållstillstånd efter gymnasieexamen.
Enligt tidigare regler har ungdomarna fått sex månader på sig att hitta ett varaktigt jobb om minst två år för att få stanna i Sverige. Nu mildras kraven och ungdomarna får 12 månader på sig att hitta ett arbete vars varaktighet är minst ett år.
Centerpartiet föreslog detta redan i april, då deras migrationspolitiske talesperson Johnny Cato gick ut i media och krävde lättnader i regelverket med hänvisning till den ekonomiska kris som Coronapandemin medfört. Det är därför mycket troligt att dessa lättnader av kraven kommer att kunna godkännas av Riksdagen.
Problemet just nu är tidsplanen för att dessa förändringar skall kunna genomföras. De ungdomar som redan efter 4,5 år i Sverige lyckats läsa in grundskolan och tagit studenten måste ha ett anställningskontrakt på minst två år klart till i början av december för att inte utvisas. Mitt i en pandemi!
Detta är inhumant och rent idiotiskt. Vi har bekostat deras utbildning och de är redo att börja jobba, men det kan sluta med ett utvisningsbeslut.
Här kommer några exempel från mitt nätverk:En ungdom som tagit studenten från VVS-programmet jobbar tillsvidare inom restaurangbranschen, under tiden han söker jobb som passar hans utbildning. På grund av Corona har hans 75-procentiga tjänst minskat till en halvtid och han riskerar därför utvisning. Han kommer inte hinna få besked från de VVS-jobb han sökt. En färdigutbildad rörmokare riskerar alltså utvisning.
En annan ungdom har läst naturvetenskaplig linje och sommarjobbat inom äldrevården. Under hösten har han jobbat extra inom hemtjänst. Han har haft B-körkort i drygt ett år och håller nu på med sitt C-körkort. Det är väntetid för uppkörningar så han kommer inte att hinna ta sitt C-körkort innan 11 december, då hans tidsfrist för att hitta ett nytt jobb löper ut. En blivande lastbilschaufför som dessutom under pandemin jobbar inom vården kommer att utvisas om ingenting görs nu.
Listan kan göras lång: Svetsare, CNC-operatörer, truckförare och vikarier inom hemtjänsten riskerar att utvisas framför våra ögon om ingenting görs.
Jag vill citera Sveriges kommuner och regioners ordförande Anders Knape, från den skrivelse som SKR skickade till justitieminister Morgan Johansson i oktober 2019:
Stort behov av arbetskraft i välfärdssektorn.
De kommande tio åren ökar både antalet barn och äldre i befolkningen kraftigt. Antalet personer i arbetsför ålder ökar däremot betydligt mindre och i vissa delar av landet minskar antalet. Välfärden kommer att behöva öka antalet anställda med knappt 200 000 personer fram till 2026, om inga förändringar sker.
Därutöver förväntas cirka 300 000 medarbetare gå i pension under perioden. Behovsökning och pensionsavgångar fram till 2026 summeras till 508 000 personer.
Forskning visar att flyktinginvandrare efter en längre tid i Sverige har en hög sysselsättning jämfört med vissa andra OECD-länder, även om det finns länder med en något snabbare etablering de första tio åren.
Vi har investerat i ungdomarnas utbildning och de allra flesta är välintegrerade i samhället. Om den nu aviserade förändringen kommer för sent så kommer de mest studiemotiverade och de som visat störst engagemang i sin utbildning att riskera att bli de som drabbas hårdast.
Det är därför mycket viktigt att regeringen använder sig av alla tänkbara verktyg för att få till en tillfällig anpassning av reglerna, även innan den nya lagstiftningen finns på plats.
Kommunpolitiker från samtliga partier utom SD skrev redan i våras debattartiklar med samma budskap.
Det är dags att agera nu. Tiden är knapp! Vi befinner oss mitt i en pandemi och lättnaderna i regelverket behövs nu.
Tyvärr ändras inte kravet på fast jobb efter 6 månader för alla dem som tog examen i våras! Över hela landet jagar ungdomar och nätverk lösningar som inte finns! Det handlar om ett par veckor nu de får beslut om utvisning.