Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd
Ulrica Malmberg: Vi blöder varje månad, så låt inte mens vara en samvetsfråga en gång om året.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
4 mars, 2021
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Mens. Är det verkligen en facklig fråga? Absolut. För mens är en arbetsmiljöfråga. Det visar IF Metalls medlemsundersökning, utförd av Novus.Mer än varannan menstruerande kvinna har någon gång de senaste två åren gått till jobbet trots att hon borde vara sjukskriven på grund av mens.
Dessa siffror visar att vi måste bryta tystnaden och öka kunskapen om mens i industrin. Helt enkelt för att industriarbetare som har mens ska få de allra bästa förutsättningarna att göra sitt viktiga jobb.
Ingen ska behöva stanna hemma från jobbet i onödan, för att det inte finns möjlighet att byta mensskydd på arbetsplatsen. Och ingen som faktiskt behöver stanna hemma från jobbet, på grund av menssmärtor eller andra symptom, ska behöva känna dåligt samvete inför chefen eller arbetskamraterna.
Sist men inte minst ska inga industriarbetare behöva drabbas av fördomar och diskriminering på arbetsplatsen. Nedsättande kommentarer som ”Har du mens, eller!” är aldrig okej.
Det är dags att göra mensfrågan till en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljön är alltid arbetsgiv-arens ansvar, men även vi i facket har en viktig roll att spela. På skyddsronder, där skyddsombud och arbetsgivare går igenom arbetsmiljön på arbetsplatsen, bör frågor som dessa vara självklara:
Mens är även en kunskapsfråga. Det är få som vet att man kan ansöka om ett särskilt högriskskydd från Försäkringskassan, om man på grund av till exempel mens riskerar att vara sjuk mer än tio gånger på ett år. Det innebär att den sjuka kan slippa karensavdrag. Samtidigt kan arbetsgivaren få ersättning för sjuklönen.
Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta
i arbetsmiljön för de som har mens, tvärtom. Om industrin ska kunna attrahera den alla bästa kompetensen måste vi skapa arbetsplatser där alla välkomnas och respekteras. Det mår varenda industriarbetare, oavsett kön, bra av.