Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Så blir pensionen mer rättvis”

30 september, 2021

Debatt Den som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och den som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i systemet, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Foto: TT nyhetsbyrån och Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Om skribenterna

Marie Nilsson är ordförande för IF Metall och Ardalan Shekarabi (S) är socialförsäkringsminister.

Du som gjort din plikt, ska också kunna kräva din rätt. Det är en självklar utgångspunkt för pensionen. Men i dag är det alldeles för många som har en för låg pension och som frågar sig om det ens har lönat sig att jobba. Så kan vi inte ha det.

Pensionen ska vara något att se fram emot. Efter många år av slit ska man kunna lita på att den ekonomiska tryggheten finns där att falla tillbaka på. Därför måste pensionerna höjas. Socialdemokraternas mål är att du ska kunna få minst 70 procent av din slutlön i pension. Det är ett mål som förpliktigar och som kräver att vi jobbar på flera fronter samtidigt.

Det har tagits flera viktiga steg för höjda pensioner. 2020 höjdes pensionen för dem med allra lägst pensioner. Det gjordes genom höjd garantipension och stärkt bostadstillägg. Taket i bostadstillägget höjdes från 5 600 kronor till 7 000 kronor. Nu föreslår regeringen i budgeten för 2022 en ytterligare förstärkning av bostadstillägget. Taket höjs då till 7 500 kronor och konsumtionsstödet, som är en del av bostadstillägget, höjs också. För en ensamstående pensionär med hög boendekostnad innebär det upp till 450 kronor mer i plånboken varje månad.

Men kopplingen mellan arbete och pension behöver också bli tydligare. Att ha jobbat och slitit ett långt arbetsliv ska märkas i pensionskuvertet. Därför togs nästa steg för att höja pensionerna nu i september när det nya pensionstillägget började betalas ut. Pensionstillägget ger upp till 600 kronor i månaden för dem som har en allmän inkomstgrundad pension mellan 9 000 – 17 000 kronor. Det är en riktad satsning för dem som arbetat ett långt yrkesliv med låg lön och därför har låga pensioner.

Det här handlar om alla er som bygger Sverige. Undersköterskorna som tar hand om våra nära och kära. Tvättindustriarbetarna som ser till att det finns rena arbetskläder i vården. Lastbilschaufförerna som levererar mat till våra butiker. Och butikspersonalen som ser till att affärerna är öppna och påfyllda med allt vi behöver i vardagen.

Det handlar om dig som bygger bostäder för att Sveriges kommuner ska kunna växa. Och dig som tar hand om barnen för att föräldrar ska kunna gå till jobbet. För er ska det inte bara löna sig att arbeta, det ska löna sig att ha arbetat också.

Och för dem som inte klarar att arbeta ända fram till pensionsåldern, de som sliter ut sig på vägen. De ska också ha trygghet och inte tvingas ta ut sin ålderspension i förtid – med resultatet att pensionen sänks livet ut. Därför vill vi se en trygghetspension för äldre utslitna som inte orkar jobba fram till pensionen.

Men vi vill mer. Ska pensionerna höjas mer måste också pensionssystemet få mer pengar. Bara så kan vi långsiktigt säkra bra pensioner. Därför vill vi öka inbetalningarna till pensionssystemet genom höjd pensionsavgift.

Pensionen ska vara något att se fram emot. Men det kräver ytterligare insatser från politikens sida.

2 kommentarer till “Så blir pensionen mer rättvis

  • Vilket år pratar man om? Om det inte finns något datum för detta, så måste man fråga sig om detta verkligen kommer att bli verklighet! Någonsin?
    Som någon brast ut: vad f n får jag för mina skattepengar?

    Som det ser ut nu, så snackar man bara och det blir ingen verkstad alls.
    Sedan kommer politikerna att obstruera och dra varandra inför KU, som små barn som bråkar och tjafsar i sandlådan. Undrar vem som är vuxen där?

  • Arbetsgivaravgiftens 31,42
    Ålderspensionsavgift 10,21 %
    Efterlevandepensionsavgift 0,6 %
    Sjukförsäkringsavgift 3,55 %
    Arbetsskadeavgift 0,2 %
    Föräldraförsäkringsavgift 2,6 %
    Arbetsmarknadsavgift 2,64 %
    Allmän löneavgift (går rakt ner i statskassan) 11,62 %

    Bara att flytta 2% från den allmäna löneavgiften, till ålderspensionsavgift. Problemet löst.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kräver mer makt över tiden

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags för företagen att ta ansvar

Dags för företagen att ta ansvar

Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med inflationen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Nu krävs fanimej proportioner

Nu krävs fanimej proportioner

Kommunens förskoleanställda fick en hundring i belöning efter pandemin. Postnords vd fick lite mer, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

Vår framgång hänger på ditt stöd

Att förhandla om avtal är en maktkamp och det går inte att vara neutral. Krasst uttryckt: den som inte är med i facket stöttar arbetsgivaren, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Du kanske också vill läsa…

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Pensionsåldern är en klassfråga

Många industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”SD och Alliansen är löntagarfientliga”

”I de fall facket inte nått fram förhandlingsvägen har S beslutat att politiskt genomföra löntagarnas krav – efter motstånd från de borgerliga partierna.” Det skriver fem tidigare fackligt förtroendevalda från fyra olika LO-förbund, och uppmanar alla väljare att tänka till noga inför det kommande valet.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Ingen ska behöva dö av jobbet

Ingen ska behöva dö av jobbet

”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.