Vad händer med a-kassan?
En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Den som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och den som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i systemet, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.
Marie Nilsson är ordförande för IF Metall och Ardalan Shekarabi (S) är socialförsäkringsminister.
Du som gjort din plikt, ska också kunna kräva din rätt. Det är en självklar utgångspunkt för pensionen. Men i dag är det alldeles för många som har en för låg pension och som frågar sig om det ens har lönat sig att jobba. Så kan vi inte ha det.
Pensionen ska vara något att se fram emot. Efter många år av slit ska man kunna lita på att den ekonomiska tryggheten finns där att falla tillbaka på. Därför måste pensionerna höjas. Socialdemokraternas mål är att du ska kunna få minst 70 procent av din slutlön i pension. Det är ett mål som förpliktigar och som kräver att vi jobbar på flera fronter samtidigt.
Det har tagits flera viktiga steg för höjda pensioner. 2020 höjdes pensionen för dem med allra lägst pensioner. Det gjordes genom höjd garantipension och stärkt bostadstillägg. Taket i bostadstillägget höjdes från 5 600 kronor till 7 000 kronor. Nu föreslår regeringen i budgeten för 2022 en ytterligare förstärkning av bostadstillägget. Taket höjs då till 7 500 kronor och konsumtionsstödet, som är en del av bostadstillägget, höjs också. För en ensamstående pensionär med hög boendekostnad innebär det upp till 450 kronor mer i plånboken varje månad.
Men kopplingen mellan arbete och pension behöver också bli tydligare. Att ha jobbat och slitit ett långt arbetsliv ska märkas i pensionskuvertet. Därför togs nästa steg för att höja pensionerna nu i september när det nya pensionstillägget började betalas ut. Pensionstillägget ger upp till 600 kronor i månaden för dem som har en allmän inkomstgrundad pension mellan 9 000 – 17 000 kronor. Det är en riktad satsning för dem som arbetat ett långt yrkesliv med låg lön och därför har låga pensioner.
Det här handlar om alla er som bygger Sverige. Undersköterskorna som tar hand om våra nära och kära. Tvättindustriarbetarna som ser till att det finns rena arbetskläder i vården. Lastbilschaufförerna som levererar mat till våra butiker. Och butikspersonalen som ser till att affärerna är öppna och påfyllda med allt vi behöver i vardagen.
Det handlar om dig som bygger bostäder för att Sveriges kommuner ska kunna växa. Och dig som tar hand om barnen för att föräldrar ska kunna gå till jobbet. För er ska det inte bara löna sig att arbeta, det ska löna sig att ha arbetat också.
Och för dem som inte klarar att arbeta ända fram till pensionsåldern, de som sliter ut sig på vägen. De ska också ha trygghet och inte tvingas ta ut sin ålderspension i förtid – med resultatet att pensionen sänks livet ut. Därför vill vi se en trygghetspension för äldre utslitna som inte orkar jobba fram till pensionen.
Men vi vill mer. Ska pensionerna höjas mer måste också pensionssystemet få mer pengar. Bara så kan vi långsiktigt säkra bra pensioner. Därför vill vi öka inbetalningarna till pensionssystemet genom höjd pensionsavgift.
Pensionen ska vara något att se fram emot. Men det kräver ytterligare insatser från politikens sida.
Vilket år pratar man om? Om det inte finns något datum för detta, så måste man fråga sig om detta verkligen kommer att bli verklighet! Någonsin?
Som någon brast ut: vad f n får jag för mina skattepengar?
Som det ser ut nu, så snackar man bara och det blir ingen verkstad alls.
Sedan kommer politikerna att obstruera och dra varandra inför KU, som små barn som bråkar och tjafsar i sandlådan. Undrar vem som är vuxen där?
Arbetsgivaravgiftens 31,42
Ålderspensionsavgift 10,21 %
Efterlevandepensionsavgift 0,6 %
Sjukförsäkringsavgift 3,55 %
Arbetsskadeavgift 0,2 %
Föräldraförsäkringsavgift 2,6 %
Arbetsmarknadsavgift 2,64 %
Allmän löneavgift (går rakt ner i statskassan) 11,62 %
Bara att flytta 2% från den allmäna löneavgiften, till ålderspensionsavgift. Problemet löst.