Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

10 november, 2021

Skrivet av

Krönika Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Foto: Privat.

OM SKRIBENTEN:

Marcus Raihle bor i Smedjebacken och jobbar på Ovako. Förutom att skriva tycker han om fotboll och Bob Dylan.

“Fattiga föräldrar och dålig hygien, vi kommer från Aten, vi kommer från Aten!”

Ramsan hördes från en pub innan AIK – Panathinaikos där ett glatt gäng sjöng om hur de antog att livet i Grekland var. En skojsam sång om en mindre skojsam finanskris som slog hårt mot Grekland, och många andra länder för den delen.

Vad grekerna svarade på det vet jag inte, det var rena grekiskan för mig. Jag kan till exempel vara lyckligt ovetandes om att de kanske sjöng något i stil med “Trasiga kroppar och låg pension, vi kommer från Sverige”. Inte för att det rimmar, varken på svenska eller grekiska enligt Google translate, men för att det tyvärr skulle ligga något i det.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag läst artiklar om pensionärer som får vrida och vända på varenda krona. Det förklaras ofta med att personen i fråga varit sjukskriven eller arbetat deltid till och från i livet, vilket givetvis inte är optimalt om man vill ha en ordentlig pension, men livet i sig tar sig inte alltid optimala svängar. En del är sjukskrivna i perioder för arbetsskador, andra jobbar deltid för att kroppen inte orkar mer.

Man gör bäst i att inte bli sjuk, inte slita ut sig, och jobba så länge som möjligt. Helst tills man är 69 år. Ingen lätt ekvation för oss som jobbar med kroppen som verktyg. Trasiga kroppar och dålig pension. Vi har ungefär 300 000 fattigpensionärer i Sverige. Och när pensionerna höjs pratas det om femtiolappar hit och femtiolappar dit.

Kalla mig bortskämd men när jag blir pensionär och politikerna pratar om att höja pensionen vill jag ha råd med åtminstone en godare flaska rött eller ett biobesök. 50 kronor kan man visserligen tanka bilen med två och en halv liter diesel för, och då går ungefär hälften tillbaka till statskassan. Tankar man riktigt mycket kanske pensionen kan höjas med 50 kronor till året efter.

Ibland går jag in på pension.nu för att räkna ut hur mycket jag kan vänta mig i månaden när det är min tur att avgå från arbetslivet, förutsatt att jag har det jobb jag har nu och inte sjukskriver mig längre perioder. Det är dyster läsning.

För all del, man kan invända och säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige som exportnation skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb.

Lite som när Ebba Busch, angående kvinnors låga pensioner, twittrade “Gör andra val, få annat resultat.” När jag blir gammal och hamnar på äldreboende hoppas jag att det i alla fall finns någon som jobbar där och att alla inte gjort andra val för att få andra resultat.

Arbetare kan absolut göra andra val och få andra resultat, men det kan politikerna också. Göteborg kanske inte behöver 250 kommunikatörer, Tranemo behöver garanterat inte en kommunpoet. Men det finns väldigt många människor som behöver högre pension.

Om det fortsätter på det här viset, att politikerna slår sig för bröstet när pensionen höjs med femtio kronor i månaden hoppas jag innerligt att Sveriges alla pensionärer tar sina rullatorer och blockerar motorvägar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Tid eller pengar, det är frågan

Tid eller pengar, det är frågan

Marcus Raihle: Hur mycket fritid är jag beredd att sälja och hur mycket pengar behöver jag för att klara min fritid?

Sluta utförsäkra covidsjuka

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

Las, pensionen och strejkrätten. Vi måste angripa den förda politiken högljutt – låt inte allt handla om invandring, skriver Jasmin Cosic på IF Metall i Östergötland.

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

En tavla luckrar inte upp arbetsrätten

En tavla luckrar inte upp arbetsrätten

Marcus Raihle: Är det inte själva politiken som är det riktiga problemet?

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

En ekonomisk smäll i helt fel tid

Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.