Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

10 november, 2021

Skrivet av

Krönika Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Foto: Privat.

OM SKRIBENTEN:

Marcus Raihle bor i Smedjebacken och jobbar på Ovako. Förutom att skriva tycker han om fotboll och Bob Dylan.

“Fattiga föräldrar och dålig hygien, vi kommer från Aten, vi kommer från Aten!”

Ramsan hördes från en pub innan AIK – Panathinaikos där ett glatt gäng sjöng om hur de antog att livet i Grekland var. En skojsam sång om en mindre skojsam finanskris som slog hårt mot Grekland, och många andra länder för den delen.

Vad grekerna svarade på det vet jag inte, det var rena grekiskan för mig. Jag kan till exempel vara lyckligt ovetandes om att de kanske sjöng något i stil med “Trasiga kroppar och låg pension, vi kommer från Sverige”. Inte för att det rimmar, varken på svenska eller grekiska enligt Google translate, men för att det tyvärr skulle ligga något i det.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag läst artiklar om pensionärer som får vrida och vända på varenda krona. Det förklaras ofta med att personen i fråga varit sjukskriven eller arbetat deltid till och från i livet, vilket givetvis inte är optimalt om man vill ha en ordentlig pension, men livet i sig tar sig inte alltid optimala svängar. En del är sjukskrivna i perioder för arbetsskador, andra jobbar deltid för att kroppen inte orkar mer.

Man gör bäst i att inte bli sjuk, inte slita ut sig, och jobba så länge som möjligt. Helst tills man är 69 år. Ingen lätt ekvation för oss som jobbar med kroppen som verktyg. Trasiga kroppar och dålig pension. Vi har ungefär 300 000 fattigpensionärer i Sverige. Och när pensionerna höjs pratas det om femtiolappar hit och femtiolappar dit.

Kalla mig bortskämd men när jag blir pensionär och politikerna pratar om att höja pensionen vill jag ha råd med åtminstone en godare flaska rött eller ett biobesök. 50 kronor kan man visserligen tanka bilen med två och en halv liter diesel för, och då går ungefär hälften tillbaka till statskassan. Tankar man riktigt mycket kanske pensionen kan höjas med 50 kronor till året efter.

Ibland går jag in på pension.nu för att räkna ut hur mycket jag kan vänta mig i månaden när det är min tur att avgå från arbetslivet, förutsatt att jag har det jobb jag har nu och inte sjukskriver mig längre perioder. Det är dyster läsning.

För all del, man kan invända och säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige som exportnation skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb.

Lite som när Ebba Busch, angående kvinnors låga pensioner, twittrade “Gör andra val, få annat resultat.” När jag blir gammal och hamnar på äldreboende hoppas jag att det i alla fall finns någon som jobbar där och att alla inte gjort andra val för att få andra resultat.

Arbetare kan absolut göra andra val och få andra resultat, men det kan politikerna också. Göteborg kanske inte behöver 250 kommunikatörer, Tranemo behöver garanterat inte en kommunpoet. Men det finns väldigt många människor som behöver högre pension.

Om det fortsätter på det här viset, att politikerna slår sig för bröstet när pensionen höjs med femtio kronor i månaden hoppas jag innerligt att Sveriges alla pensionärer tar sina rullatorer och blockerar motorvägar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Rynkor gör sig bäst i slitjobben, eller?

Rynkor gör sig bäst i slitjobben, eller?

Åldersdebatten som förs av mediekvinnor avslöjar en avgrund mellan folk och folk, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Tid eller pengar, det är frågan

Marcus Raihle: Hur mycket fritid är jag beredd att sälja och hur mycket pengar behöver jag för att klara min fritid?

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.