Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Du ska inte behöva dö på jobbet

25 augusti, 2022

Skrivet av

Krönika Industrin är en särskilt farlig bransch att jobba inom. Nollvisionen mot dödsolyckor är bra men den räcker inte. Inför valet kräver vi mer än så.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Det finns en sak som enar många av landets arbetare. Det handlar om rädslan att skadas på sin arbetsplats. Risken att dö av jobbet.

Och rädslan är helt befogad. Förra året avled 48 människor på landets arbetsplatser. Det är nästan en person i veckan. Och det är lika obegripligt som det är djupt tragiskt.

Som den 54-årige mannen på ett gruvföretag i Filipstad i januari 2021, som skulle ta bort kalk ur en silo. När kalken släppte föll mannen handlöst 30 meter ner i den tomma silon. Hans liv gick inte att rädda.

Eller som svetsaren i Uddevalla som lagade en bur i augusti i fjol och fick buren över sig och dog. Eller den kvinnliga truckföraren i Borås som klämdes så illa att hon avled.

Dessa olyckor skedde under 2021, men det ser riktigt oroande ut även i år. Hittills 2022 är det 24 personer som omkommit av de skador de fått på sina jobb.

Tragedin vid varje olycka är stor. Varje person som dör på jobbet är ett liv som släckts i förtid och efterlämnar arbetskamrater, familjer och vänner i djup chock och sorg.

Och faktum är att industrin är en särskilt farlig bransch i jämförelse med andra.

En undersökning från 2020 visar att det är fyra gånger så vanligt att råka ut för en arbetsplatsolycka i industrin än på en genomsnittlig svensk arbetsplats.

Men hur kan vi inte ha kommit längre 2022? Hur kan det förväntas att en industriarbetare ska gå till jobbet utan att vara säker att komma hem därifrån efter sitt arbetspass?

Allvarliga arbetsplatsolyckor borde inte vara en så vanlig del av vardagen för de som jobbar med att få vårt land att fungera. Det är oskäligt och orimligt. Dessutom är det dyrt.

Organisationen Skydda beräknar att de här olyckorna kostar industrin över 500 miljoner kronor per år i sådant som sjukkostnader och bristande produktion.

Sedan 2019 har regeringen sjösatt en nollvision mot dödsolyckor. Och det är lovvärt, men mycket mer måste hända.

För mig är det här en av de allra viktigaste frågorna för industrin och för Sverige. Det måste vara tryggt att jobba inom industrin. Det måste vara självklart att slippa oroa sig för att skadas, att se sin arbetskamrat råka illa ut eller att riskera livet.

Att inte behöva dö av jobbet är också ett av IF Metalls krav inför valet den 11 september.

Nu är det upp till bevis för politikerna att se till att svenska arbetare kan vara trygga. För det kan inte vara rimligt att behöva offra sitt liv för jobbet.

Läs också

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

V: Otrygga anställda vågar inte larma om riskerna

V: Otrygga anställda vågar inte larma om riskerna

Ali Esbati och Ciczie Weidby: Det behövs en statlig kriskommission som tar ett helhetsgrepp kring dödsolyckor i arbetslivet

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Försköna inte statistiken

Försköna inte statistiken

Fortsätt med PIA-rapportering av arbetsplatsolyckor så att arbetsmiljöarbetet kan förbättras.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.