Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

3 november, 2022

Skrivet av Andreas Köhler

Debatt Vi gick ner i tid och lön vid krisen 2008, och permitterades under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi nu inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Om skribenten:

Andreas Köhler är medlem i IF Metalls avdelning 14 och en av initiativtagarna till namninsamlingen Skrota Industriavtalet – Höj lönerna!

Någonting jäser inom den svenska arbetarklassen. På golvet i industriverkstäderna och inte minst i kommentarsfälten på sociala medier. En nedtryckt känsla av förnedring och ilska, en uppgivenhet vars bägare nu runnit över till följd av de senaste veckornas utspel från våra fackliga företrädare.

I förra veckan lanserade LO sin låglönesatsning för alla under 27 100 kr. Och den här veckan gick man ut med sitt löneanspråk, med Facken inom industrin, ”märket”, först ut.

4,4 procent finns det löneutrymme för, menar IF Metalls förbundsstyrelse. Samtidigt gick tidningen Arbetet ut för några veckor sedan med sin lista på de topp 10 storbolag med högst avkastning. AB Volvo toppar listan med sina 61,8 miljarder för 2021. Därefter kommer Volvo Cars med den lilla summan på 35,3 miljarder.

Det har alltså pågått ett miljardregn för storbolagen, samma bolag som fick statliga bidrag för att överleva under Corona-pandemin, för att forslas vidare till sina aktieägare med skandalomsusade rubriker till följd.

Den svenska modellen stipulerar att det råder ett samförstånd mellan arbetsgivarorganisationerna och arbetstagarorganisationerna. Detta samförstånd, denna kompromiss, kan i dag sammanfattas i “Industriavtalet”. Men detta samförstånd är tydligen enkelriktat.

Samtidigt som arbetsgivarna upplever rekordvinster och miljardregn så får vi på golvet nöja oss med luft i plånboken. Luft som vi inte kan använda för att betala räkningarna och mat i kylskåpen.

Läs också

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Runtom i landet kan vi höra om hur medlemmarna inom de olika fackliga organisationerna kräver kompensation för de höga vinsterna och för att täcka de ökande levnadsomkostnaderna. Vi hör röster som Dejebon, tillika Kommunal-anslutna, Emelie Aasen, som vill se sina facklig kamrater runt om i Sverige höja sina röster.

Vi hör 48-årige processoperatören Hans Carlsson i en intervju med Dagens Arbete : ”Om inflationen är åtta procent, så borde vi väl få tio procent!”

I tidningen Proletären kan vi läsa fler skildringar, som de givna av Jonas Wanér (underhållsreparatör), Josefine Krantz (målare) och Lotta Jepsen Sjölander(snickare), som alla tycker det behövs rejäla lönehöjningar och det finns många fler reportage om liknande.

På sociala medier, vid de inlägg IF Metall och LO lagt ut under måndagen den 31 oktober, kan vi se många missnöjda och uppgivna medlemmar. Många som ifrågasätter varför man ens ska vara med i en fackförening som inte står upp för sina medlemmar. Som verkar mer bekymrade över att det ska gå bra för storbolagen, som innehar monopol inom de flesta branscher, och samhällsekonomin. Men inte sina egna medlemmars.

Avdelnings-, sektions- och klubbordföranden och andra förtroendevalda som måste förklara för sina närmaste, medlemmarna och kollegorna, att det återigen är vi som måste stå tillbaka i löneanspråken och ta det samhällsansvar som historiskt sett legat på arbetsgivarnas axlar.

En gnista av hopp finner vi hos våra fackliga kamrater som jobbar på LKAB. Gruv 135:an har på ett medlemsmöte beslutat om löneökningar på 10 procent på ett år. Gruv 4:an kräver löneökningar på 20 procent för samma tid. Nyligen skickades det in en motion till Gruv 12:an där man yrkar på ett lönekrav på 20 procent på ett år.

Ingen förtroendevald som verkligen vill ta kampen för högre löner ska behöva förklara för sina medlemmar varför de inte ska kräva högre löner. Därför har vi lanserat en namninsamling, riktad till IF Metalls kongressdelegater att lyfta frågan om Industriavtalet, det så kallade ”märket”, på kongressen.

I stadgarna kan vi läsa under paragraf 14, Kongressen, mom 1: ”För att under pågående ordinarie kongress kunna ta upp nya frågor till behandling krävs beslut med 3/4 majoritet.”

Vi uppmanar våra förtroendevalda delegater att lyfta frågan om högre löner, en ordentlig kompensation för inflationen. Det är slut på att vi ska behöva betala priset för krisen.

2008 fick vi gå ned i arbetstid och löner för att rädda den svenska industrin, med sänkt levnadsstandard. Det var vi som fick gå hem 2020-2021 i permitteringar, samtidigt som bolagen gav aktieutdelningar till sina aktieägare. Det är vi som får betala den chockhöjda räntan, prisökningarna på mat, el och drivmedel.

Bägaren rinner över. Nog är nog!

Skriv under namninsamlingen, så lämnar vi över den till kongressdelegaterna under IF Metalls kongress i slutet av november, och visar vad deras medlemmar verkligen vill att de ska arbeta och kämpa för. Men om detta ska lyckas måste vi alla hjälpas åt, vi måste göra vår del.

Dela denna debattartikel till dina kollegor, vänner och förtroendevalda och öka spridningen. Skriv under och dela vidare den namninsamling vi startat och uppmuntra dina jobbarkompisar som är fackligt anslutna att skriva under. Tillsammans, och endast tillsammans, kan vi skapa en förändring!

En kommentar till “Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress

 • Det som skrivs nu är ett gott tecken, men vad kommer detta att leda till?
  Bättre villkor för medlemmarna?
  Bättre arbetsskadeförsäkring?
  Bättre pensioner?
  Bättre löner?

  Som ni förstår måste det också vara mer verkstad än snack. det skall leda till någonting mycket bättre än vad som finns idag!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

IF Metalls röda dröm är grön

IF Metalls röda dröm är grön

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein bloggar om IF Metalls kongress och den gröna omställningen.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Staten måste spendera mer

Staten måste spendera mer

Det är brist på råvaror, arbetskraft och el. Då måste staten satsa, skriver Kajsa Borgnäs.

Försiktighet måste gälla vid jobb vid magnetfält

Försiktighet måste gälla vid jobb vid magnetfält

Det finns både ett EU-direktiv och en svensk föreskrift om exponering för magnetfält i jobbet. Företagen måste nu se till att följa dessa, skriver forskaren Kjell Hansson Mild.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Du kanske också vill läsa…

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

i vill till varje pris undvika att lönerna börjar bidra till en inflationsspiral, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Tyska IG Metall har tecknat ett tvåårigt avtal för verkstadsindustrin. De anställda får löneökningar på 4,25 procent i snitt per år, samt engångsbelopp på sammanlagt 3 000 euro.

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Efter veckor av varningsstrejker går nu löneförhandlingarna för 3,9 miljoner anställda i tysk verkstadsindustri in i en avgörande fas. Något som följs noga av parterna i Sverige.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.