Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Det är vår tur att få det bättre”

13 mars, 2023

Skrivet av Rainor Melander

DEBATT Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Om skribenten:

Rainor Melander är ordförande för Pappers avdelning 31 på Mondi Dynäs i Väja.

Årets avtalsrörelse tar plats efter några år där arbetsmarknaden har drabbats på flera olika sätt.

Överenskommelsen om las är vi nog många som tycker är en svårsmält smörgås att svälja. Att förvänta sig en uppgörelse som skulle bibehålla balansen på arbetsmarknaden samtidigt som den ena parten förhandlade med hot om lagstiftning vilande som en bila över nacken, det var nog egentligen ingen som trodde på. LO-förbundens oförmåga att kunna hålla en gemensam linje är bara ett ytterligare tecken på att vi lämnar hela spelplanen öppen för arbetsgivarsidan.

Pandemin slog till mitt under upploppet på den förra avtalsrörelsen. Ingen visste vad den skulle föra med sig. Kanske var det ett helt rätt beslut att skjuta upp slutförhandlingarna. Det som däremot inte var rätt var att så gott som alla LO-förbunden lät bli att försäkra sig om att avtalet skulle räknas retroaktivt när det väl några månader senare träffades. Så gott som ingen retroaktivitet betalades ut i den avtalsuppgörelsen. Löneförhandlingen resulterade också tidvis i reallönesänkning.

Knappt hade pandemin bedarrat förrän nästa stora slag drabbade oss. Rysslands oprovocerade angreppskrig mot den suveräna staten Ukraina sände chockvågor genom världen. Förutom det mänskliga lidande som kriget orsakar så knuffar det också hela världen snabbt mot en lågkonjunktur med stigande inflation och räntor som följd.

Med det som bakgrund inleddes årets avtalsrörelse. De stora drakarna i LO riktade in märket på ungefär 4,4 procent. Samtidigt ligger inflationen på runt 10 procent. LO:s medlemmar får ta ansvar för att inte driva upp inflationen ytterligare.

Elpriserna skjuter i höjden och regeringens reaktion är att ge mest kompensation till dem i elprisområde 3 och 4 som redan har det bäst ställt.

Bränslepriserna har också nått nya rekordnivåer samtidigt som de som röstade för sänkningar på 10 kronor litern hastigt sveks av Tidöpartierna.

Att gå in i en avtalsrörelse som garanterat kommer att ge en reallönesänkning samtidigt som aktieutdelning i vissa branscher når nya rekordhöjder och direktörer får guldkantade bonusar på redan feta löner – det fyller en enbart med uppgivenhet.

LO:s medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren. Det var inte industriarbetarna eller personalen inom vården som kunde ”vobba” eller jobba hemifrån under pandemin. Hjulen rullade och behövande fick vård. Vi riskerade vår egen hälsa för arbetsgivarna utan att få något för det.

Det är vår tur nu!

Ge oss ett avtal som innebär en förbättring för oss anställda. Om vi inom LO tillsammans bestämmer oss för att inte jobba till sämre villkor än vad vi nu kommit överens om så har arbetsgivarna inget att sätta emot.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.