Stark återhämtning i bilindustrin
”Det är bra snurr helt enkelt”, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.
Industriarbetarnas tidning
1 september, 2006
Skrivet av Marie Edholm
Bilindustrins underleverantörer är hårt pressade. Överkapacitet i branschen, höga råvarupriser och stark prispress från bilindustrin sänker vinstmarginalerna.
Vinstmarginalerna för de svenska underleverantörerna sjönk från 5,1 till 3,8 procent mellan 2004 och 2005. Det visar Teknikföretagens undersökning av 139 underleverantörer i Sverige.
– Bilindustrin har länge varit en av de absolut tuffaste branscherna, säger Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune.
Varje år kräver bilindustrin prissänkningar av sina underleverantörer. De senaste åren ligger sänkningarna på ungefär 2,5 procent i Europa, uppger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen.
Prispressen och de höga råvarupriserna har tvingat underleverantörerna att rationalisera. Tillverkningen av arbetsintensiva produkter läggs ut i Baltikum, Östeuropa eller Kina.
Mattias Jonsson, ombudsman på IF Metall i Göteborg, berättar att de hårdare villkoren får konsekvenser för de anställda. Löneutvecklingen går långsammare än i andra branscher. Oron för framtiden finns alltid där.
– Det är ett ständigt hot som finns. En oro för jobbet, säger Mattias Jonsson.
Att så många underleverantörer till bilindustrin trots allt finns kvar i Sverige beror på att den är effektiv, säger Anders Rune. Men investeringarna minskar och det oroar honom.
– Utan investeringar i ny teknik och nya arbetssätt säkerställer vi inte en framtida konkurrenskraft.
Trots den dystra rapporten tror både Anders Rune och Svenåke Berglie att produktionen stannar kvar i Sverige också i framtiden.
– Svensk industri har varit framgångsrik i 100 eller 150 år och det ska vi fortsätta att vara. Det är ingen idé att vi lägger oss på rygg och sprattlar, men vi ska ta konkurrensen på allvar, säger Anders Rune.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.