Stark återhämtning i bilindustrin
”Det är bra snurr helt enkelt”, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.
Industriarbetarnas tidning
Volvo Cars underleverantörer pressar sina anställda så hårt att många av dem nått gränsen för hur mycket de orkar arbeta. Nu protesterar klubbarna och kräver bättre planering, fler anställda och bättre kompensation för övertid.
– Företagen har krävt övertid varje helg sedan semestern, säger Mattias Jonsson, ombudsman på IF Metall i Göteborg.
– Folk är väldigt trötta och slitna.
Enligt facket har underleverantörerna för små marginaler, både när det gäller personal och lager.
Problemet förvärras av att Volvo flera gånger den här hösten har halkat efter i monteringen och sedan tvingats skynda på produktionen. Eftersom underleverantörerna levererar löpande, ibland är det bara en halv arbetsdag mellan order och leverans, kan det innebära extrema tempoväxlingar i fabrikerna.
I de lägena ställer cheferna allt oftare ultimatum, menar Mattias Jonsson:
– Det räcker inte att man säger att man är trött och vill vara hemma en helg och vila med familjen – de kräver ändå att man ska ställa upp.
– Arbetsgivarna utnyttjar de nya kommentarerna till Teknikavtalet maximalt.
Det har lett till flera konflikter, där klubbarna tvingats begära tolkningsföreträde för att stötta utarbetade medlemmar.
Genom de gemensamma krav som klubbarna nu ställer hoppas man få underleverantörerna att minska trycket mot sina anställda och öka marginalerna i produktionen.
– Vi har ställt upp, det är dags för företagen att också göra det, säger Mattias Jonsson.
Sven-Åke Bergli är VD för Fordonskomponentgruppen, en branschorganisation där de flesta av Volvo Cars underleverantörer är med. Han säger att verkligheten i dag är så pass hård, att leverantörerna helt enkelt måste vara flexibla för att klara den hårda konkurrensen, framför allt från Asien.
– På individnivå kan jag förstå att det kan vara kämpigt då det ibland blir mycket övertid. Men alternativet är mycket värre. Ska vi överhuvudtaget ta några leverantörer kvar i Sverige, måste vi helt enkelt vara flexibla.
I ett öppet brev till underleverantörernas anställda redovisar fackklubbarna sina gemensamma krav:
* Bättre planering av produktionen.
* Att ordinarie personalstyrka anpassas till behoven i produktionen.
* Vid fortsatt övertid ska de anställda få extra kompensation.
* Utökad ledighet runt jul- och nyår.
Fakta övertid
I IF Metalls och Teknikföretagens gemensamma kommentarer till Teknikavtalet står det så här om övertidsarbete (mom 4:4, s 40 i Teknikavtalet):
”Då arbetstagaren anmäler förhinder för övertidsarbete ska förhinder vägas mot arbetsgivarens intresse att få övertiden utförd. Efter sådan intresseavvägning beslutar arbetsgivaren om förhindret är godtagbart skäl för att inte arbeta övertid.”