Industriarbetarnas tidning

Krav på bättre villkor hos Volvo-entreprenörer

28 november, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN PÄR KARLSSON

Volvo Cars underleverantörer pressar sina anställda så hårt att många av dem nått gränsen för hur mycket de orkar arbeta. Nu protesterar klubbarna och kräver bättre planering, fler anställda och bättre kompensation för övertid.

– Företagen har krävt övertid varje helg sedan semestern, säger Mattias Jonsson, ombudsman på IF Metall i Göteborg.

– Folk är väldigt trötta och slitna.

Enligt facket har underleverantörerna för små marginaler, både när det gäller personal och lager.

Problemet förvärras av att Volvo flera gånger den här hösten har halkat efter i monteringen och sedan tvingats skynda på produktionen. Eftersom underleverantörerna levererar löpande, ibland är det bara en halv arbetsdag mellan order och leverans, kan det innebära extrema tempoväxlingar i fabrikerna.

I de lägena ställer cheferna allt oftare ultimatum, menar Mattias Jonsson:

– Det räcker inte att man säger att man är trött och vill vara hemma en helg och vila med familjen – de kräver ändå att man ska ställa upp.

– Arbetsgivarna utnyttjar de nya kommentarerna till Teknikavtalet maximalt.

Det har lett till flera konflikter, där klubbarna tvingats begära tolkningsföreträde för att stötta utarbetade medlemmar.

Genom de gemensamma krav som klubbarna nu ställer hoppas man få underleverantörerna att minska trycket mot sina anställda och öka marginalerna i produktionen.

– Vi har ställt upp, det är dags för företagen att också göra det, säger Mattias Jonsson.

Sven-Åke Bergli är VD för Fordonskomponentgruppen, en branschorganisation där de flesta av Volvo Cars underleverantörer är med. Han säger att verkligheten i dag är så pass hård, att leverantörerna helt enkelt måste vara flexibla för att klara den hårda konkurrensen, framför allt från Asien.

– På individnivå kan jag förstå att det kan vara kämpigt då det ibland blir mycket övertid. Men alternativet är mycket värre. Ska vi överhuvudtaget ta några leverantörer kvar i Sverige, måste vi helt enkelt vara flexibla.

I ett öppet brev till underleverantörernas anställda redovisar fackklubbarna sina gemensamma krav:

* Bättre planering av produktionen.

* Att ordinarie personalstyrka anpassas till behoven i produktionen.

* Vid fortsatt övertid ska de anställda få extra kompensation.

* Utökad ledighet runt jul- och nyår.

Fakta övertid

I IF Metalls och Teknikföretagens gemensamma kommentarer till Teknikavtalet står det så här om övertidsarbete (mom 4:4, s 40 i Teknikavtalet):

”Då arbetstagaren anmäler förhinder för övertidsarbete ska förhinder vägas mot arbetsgivarens intresse att få övertiden utförd. Efter sådan intresseavvägning beslutar arbetsgivaren om förhindret är godtagbart skäl för att inte arbeta övertid.”

Du kanske också vill läsa…

Stark återhämtning i bil­industrin

Stark återhämtning i bil­industrin

”Det är bra snurr helt enkelt”, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.

”Dags att på riktigt introducera Närproducerat”

Varför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

”Coronakrisen är här nu – för sent att vänta till augusti”

Först i augusti kan regeringens förslag om utvidgat stöd till korttidsarbete införas. Alldeles för sent, enligt Malin Karlsson, klubbordförande på underleverantören Spectra Premium.

Corona-krisen stänger företag

Corona-krisen stänger företag

Corona-krisen närmar sig den svenska bilindustrin. Det börjar bli bråttom med det utlovade korttidsstödet, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.

Bilboom – och trasiga kroppar

Bilboom – och trasiga kroppar

Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

”En fruktansvärt snabb omställning”

”En fruktansvärt snabb omställning”

Om två år kommer varje ny Volvobil som lanseras att ha en elmotor. En snabb omställning som kännetecknar Volvo just nu, enligt IF Metalls Marko Peltonen på Volvo Cars motorfabrik i Skövde.

Volvos framgångar sprider sig

När Volvo går som tåget, rullar det också på bra hos underleverantörerna. GKN Driveline i Köping fastanställde 100 personer i fjol, och erbjöd lika många visstid.

Svenska underleverantörer gynnas

Volkswagens köp av Scania kan gynna de svenska underleverantörerna. Det tror Sven-Åke Berglie, ordförande i Svenska fordonskomponentgruppen. – Det finns inga samordningsfördelar alls mellan Scania och Volkswagen. Scania kommer att bli Volkswagens flaggskepp på den tunga lastbilssidan under lång tid framöver – Därför är Volkswagens övertagande av Scania det bästa som kunde hända svenska underleverantörer. […]

Tufft för bil­industrins underleverantörer

Bilindustrins underleverantörer är hårt pressade. Överkapacitet i branschen, höga råvarupriser och stark prispress från bilindustrin sänker vinstmarginalerna. Vinstmarginalerna för de svenska underleverantörerna sjönk från 5,1 till 3,8 procent mellan 2004 och 2005. Det visar Teknikföretagens undersökning av 139 underleverantörer i Sverige. – Bilindustrin har länge varit en av de absolut tuffaste branscherna, säger Teknikföretagens chefsekonom Anders […]

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.