Industriarbetarnas tidning

Krav på bättre villkor hos Volvo-entreprenörer

28 november, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN PÄR KARLSSON

Volvo Cars underleverantörer pressar sina anställda så hårt att många av dem nått gränsen för hur mycket de orkar arbeta. Nu protesterar klubbarna och kräver bättre planering, fler anställda och bättre kompensation för övertid.

– Företagen har krävt övertid varje helg sedan semestern, säger Mattias Jonsson, ombudsman på IF Metall i Göteborg.

– Folk är väldigt trötta och slitna.

Enligt facket har underleverantörerna för små marginaler, både när det gäller personal och lager.

Problemet förvärras av att Volvo flera gånger den här hösten har halkat efter i monteringen och sedan tvingats skynda på produktionen. Eftersom underleverantörerna levererar löpande, ibland är det bara en halv arbetsdag mellan order och leverans, kan det innebära extrema tempoväxlingar i fabrikerna.

I de lägena ställer cheferna allt oftare ultimatum, menar Mattias Jonsson:

– Det räcker inte att man säger att man är trött och vill vara hemma en helg och vila med familjen – de kräver ändå att man ska ställa upp.

– Arbetsgivarna utnyttjar de nya kommentarerna till Teknikavtalet maximalt.

Det har lett till flera konflikter, där klubbarna tvingats begära tolkningsföreträde för att stötta utarbetade medlemmar.

Genom de gemensamma krav som klubbarna nu ställer hoppas man få underleverantörerna att minska trycket mot sina anställda och öka marginalerna i produktionen.

– Vi har ställt upp, det är dags för företagen att också göra det, säger Mattias Jonsson.

Sven-Åke Bergli är VD för Fordonskomponentgruppen, en branschorganisation där de flesta av Volvo Cars underleverantörer är med. Han säger att verkligheten i dag är så pass hård, att leverantörerna helt enkelt måste vara flexibla för att klara den hårda konkurrensen, framför allt från Asien.

– På individnivå kan jag förstå att det kan vara kämpigt då det ibland blir mycket övertid. Men alternativet är mycket värre. Ska vi överhuvudtaget ta några leverantörer kvar i Sverige, måste vi helt enkelt vara flexibla.

I ett öppet brev till underleverantörernas anställda redovisar fackklubbarna sina gemensamma krav:

* Bättre planering av produktionen.

* Att ordinarie personalstyrka anpassas till behoven i produktionen.

* Vid fortsatt övertid ska de anställda få extra kompensation.

* Utökad ledighet runt jul- och nyår.

Fakta övertid

I IF Metalls och Teknikföretagens gemensamma kommentarer till Teknikavtalet står det så här om övertidsarbete (mom 4:4, s 40 i Teknikavtalet):

”Då arbetstagaren anmäler förhinder för övertidsarbete ska förhinder vägas mot arbetsgivarens intresse att få övertiden utförd. Efter sådan intresseavvägning beslutar arbetsgivaren om förhindret är godtagbart skäl för att inte arbeta övertid.”

Du kanske också vill läsa…

Stark återhämtning i bil­industrin

Stark återhämtning i bil­industrin

”Det är bra snurr helt enkelt”, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.

”Dags att på riktigt introducera Närproducerat”

Varför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

”Coronakrisen är här nu – för sent att vänta till augusti”

Först i augusti kan regeringens förslag om utvidgat stöd till korttidsarbete införas. Alldeles för sent, enligt Malin Karlsson, klubbordförande på underleverantören Spectra Premium.

Corona-krisen stänger företag

Corona-krisen stänger företag

Corona-krisen närmar sig den svenska bilindustrin. Det börjar bli bråttom med det utlovade korttidsstödet, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.

Bilboom – och trasiga kroppar

Bilboom – och trasiga kroppar

Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

”En fruktansvärt snabb omställning”

”En fruktansvärt snabb omställning”

Om två år kommer varje ny Volvobil som lanseras att ha en elmotor. En snabb omställning som kännetecknar Volvo just nu, enligt IF Metalls Marko Peltonen på Volvo Cars motorfabrik i Skövde.

Volvos framgångar sprider sig

När Volvo går som tåget, rullar det också på bra hos underleverantörerna. GKN Driveline i Köping fastanställde 100 personer i fjol, och erbjöd lika många visstid.

Svenska underleverantörer gynnas

Volkswagens köp av Scania kan gynna de svenska underleverantörerna. Det tror Sven-Åke Berglie, ordförande i Svenska fordonskomponentgruppen. – Det finns inga samordningsfördelar alls mellan Scania och Volkswagen. Scania kommer att bli Volkswagens flaggskepp på den tunga lastbilssidan under lång tid framöver – Därför är Volkswagens övertagande av Scania det bästa som kunde hända svenska underleverantörer. […]

Tufft för bil­industrins underleverantörer

Bilindustrins underleverantörer är hårt pressade. Överkapacitet i branschen, höga råvarupriser och stark prispress från bilindustrin sänker vinstmarginalerna. Vinstmarginalerna för de svenska underleverantörerna sjönk från 5,1 till 3,8 procent mellan 2004 och 2005. Det visar Teknikföretagens undersökning av 139 underleverantörer i Sverige. – Bilindustrin har länge varit en av de absolut tuffaste branscherna, säger Teknikföretagens chefsekonom Anders […]

Kultur & fritid

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”