Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Ekonomins fader var en ”mambo”

11 april, 2012

Skrivet av Susanna Alakoski

Åttonde mars passerade med pompa och ståt. Grattis alla kvinnor på kvinnodagen, läste jag på facebook och blev skräckslagen.

Hade den internationella kvinno-dagen utvecklats till ett kommersiellt mors dag två? Men icke. Om gårdagens kamp handlade om rösträtt för kvinnor så handlar åttonde mars i dag om mödradödlighet, krig och könsstympning.

En digital version av Nordisk kvinnolitteraturhistoria lanserades, på Island gick kvinnor hem när de arbetat 78 procent av arbetstiden i protest mot kvinnors låga löner. Vi blev upplysta om att 99 procent av världens förmögenheter ägs av rika och att av de procenten är det 1 procent som ägs av kvinnor.

Den svenska mammafattigdomen var på tapeten. Och nya tjusiga Bang är fullproppat av läget. Sara Beicher skriver om minibemanning i sjukvården och Evorna som tar kortare och kortare lunchrast.

Tina Rosenberg frågar sig vad som hänt med queerordet och Anneli Carnelid ryter över det skattefinansierade klassamhället och letar efter en feministisk rörelse som erkänner olika former av förtryck och som kan prioritera.

Bangs mest spännande text skriver Katrine Kielos. Ekonomins ord tas på för stort allvar och ekonomer framställer sina teorier som ”neutrala ritningar nedlämnade till mänskligheten via helikopter”. Hon går bärsärkagång på Adam Smiths ledande ekonomiska teorier genom att berätta historien om hur ekonomins fader aldrig gifte sig utan bodde ihop med mamma. Dåtidens ekonomer sysslade med frågan. Hur hamnar maten på bordet?

De kom fram till att egenintresset ställde potatisen på bordet. Byteshandeln alltså. Bagaren bakar, bryggaren brygger, slaktaren slaktar. Men det man missade enligt Kielos var den där maten som skulle lagas, och den som gjorde det var ingen mindre än Adam Smiths mammis som också flyttade med lille Adam till Edinburgh när han blev professor.

Kielos beskriver hur vi fruar, mödrar, systrar har varit förutsättningen för alla de andra som gått till jobbet (tvätt, mat, tröst, städ). Alltså finns det alltid en annan ekonomi hur vi än ser på marknaden.

Kielos menar att feminister är kassa på att läsa ekonomisidor och på att diskutera ekonomi samtidigt som världsordningen är en berättelse som borde intressera just feminister. Det får mig att önska fler brudar till Handelshögskolan.

Jag reser till sist ut i världen med Bang. I Kenya arbetar feminismen med den globala uppvärmningen som genereras av militärindustrin. Den drabbar kvinnor och barn hårdast. I USA avvärjer man högerattacker mot fri abort och tillgång till preventivmedel och i Tel Aviv ligger frågan om praktisk solidaritet högt på dagordningen.

Nog finns det feministiskt gruvarbete kvar att göra på jorden. Det är bara att ta på sig hjälmen och gräva.

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.