Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Folket har makten

13 februari, 2013

Skrivet av

Jag tycker om att tänka på att koltrastarna överlever stränga vintrar, trots att de äter på marken. Tycker om att tänka att rådjuren överlever, och björktrastarna. Jag tycker om att blicka framåt, trots att jag är intresserad av historia.

Jag försöker ge mina barn hopp trots att jag ofta känner hopplöshet själv. Jag blir lycklig när min förläggare påminner mig om att när bokbålen brann i Nazityskland startade man som protest Bokens Dag i Malmö, på andra sidan havet. Efter det är Bokens Dag en etablerad företeelse; Värnamo, Vimmerby, Visby. Det var en ära att delta på just Bokens dags 75-års jubileum. Före mig på scen: Johannes Anyuru, Theodor Kallifatides och Bodil Jönsson. Publiken var stum när dessa tre författare vidgade världen. Jag fastnade för några saker när Bodil Jönsson talade om åldrandet i vår tid.

Bara de senaste tio åren har det genomförts tusentals starroperationer: vi ser bättre.

Våra mediciner är mer träffsäkra: vi har mindre ont.

Hörapparaterna har utvecklats: vi hör bättre.

Vi kan laga våra knän, axlar, våra lungor och hjärtan som aldrig tidigare. Tanken, att åldras i dag är att bli ung på nytt, gör mig uppåt. Och tanken, som Kallifatides lanserar, att om alla som använder ett grekiskt ord betalade ett öre till Grekland så skulle allt ordna sig, är munter.

När kommunen arbetar för att ge skolbarnen lokal­producerat kött blir jag glad. Och när jag läser Det enda könet, i vilken Katrine Kielos drar ner brallorna på den ”ekonomiske mannen”, som likt en evig Robinson Kruse fått härja fritt, och som inte ens när han hotas med svältdöden inser att han måste prata i stället för att förvandla livets alla mänskliga värden till pengar, blir jag också glad. Jag gläds över att mina manliga vänner nu äntligen befrias från oket ”homo economicus”.

Jag känner flera stolta nyktra alkoholister. Och när jag föreslår en nykter narkoman, som är intresserad av motorcyklar, att han ska starta Sveriges första nyktra mc-klubb får jag svaret att det redan finns. När jag läser Julie Otsukas Vi kom över havet nästan gråter jag, trots att berättelsen är den sorgligaste av de sorgligaste. Språket är hypnotiskt vackert och beskriver japanska postorder­brudar som reser från Japan till San Francisco strax efter första världskriget. De ska gifta sig med japanska män som redan utvandrat. Otsukas berättelse är en kollektivroman i vi-form och den omfamnar en dold kvinnoberättelse ur en stor och viktig emigrationsmosaik.

Det pågår många krig i världen. Men jag tycker om att tänka på fredens krafter. Isbergen smälter, men jag tycker om att tänka på att det runt om i världen finns tusentals hjärnor som klurar på frågan om hur klimatet inte ska bli jordens undergång. Jag är galet arg på att falska malariamediciner tillverkas, samtidigt är jag glad för att nyheterna avslöjar svinen som delar ut dem.

Det ska bli lättare att få nattis till barnen.
Att bli medlem i föreningen Arbetarskrivare kostar bara hundra kronor.
Det är typ inne med solidaritet igen.

Och Afrika är inte alls en sjunkande kontinent, utan många stater firar 50 år av självständighet och i flera länder har omfattande politiska förändringar startat.

Och hör, Patti Smith sjunger för oss:

Listen, I believe everythin’ we dream
Can come to pass through our union
We can turn the world around
We can turn the earth’s revolution
We have the power
People have the power
People have the power…

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.