Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Bildning för människovärdet

18 juni, 2013

Skrivet av

Det brann och vi blev rädda. Vi fick anledning att fundera över det postindustriella samhället. Och efter alla artiklar, analyser, åsikter, skall, rop, ilska, tårar kom så DEMO-undersökningen som pricken över i:et.

Jag blev ledsen och glad. Det är hoppfullt att de flesta tycks tro på dialog och upprustning som medel för ett socialt hållbart samhälle. Det oroar att några ser det sociala hoppet i polisiära insatser och straff. Mina tankar kretsade kring bildning. Långsiktig bildning som avgörande faktor för ett socialt värdigt samhälle.

Palmefilmen blev en älskad film. Men den kritiserades för att ha missat rörelsen bakom personen Palme. Jag håller med, den missade. Det kloka folket, var tog det vägen? Som kämpade fram stavningsreformerna, kvinnornas rättigheter att delta i det offentliga livet, föreläsningsverksamheterna, sagostunderna, organisationsarbetet, arbetarförfattarna, arbetsrätten, arbetsmiljöerna, 40–timmars arbetsvecka, två veckors semester, tre veckors semester, folkpension, rösträtt, fria skolmåltider, den allmänna sjukvårdsförsäkringen, aborträtt och partnerskapslagar?

Studiecirklar, bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och föreläsningsföreningar. Syftet med folkbildning var, och är, att på ett demokratiskt och jämlikt sätt få medborgarna i samhället att ta till sig kunskap och reflektera över den. Vad kunskap är kan vi bråka om. Men grunden handlar om hur vi lever ett bra liv tillsammans. Hur vi bygger ett socialt hållbart samhälle.

I början av 1900-talet samlades människor i stor nöd för att fredligt demonstrera mot stora sociala orättvisor och för allmän rösträtt. Samhället svajade. Var fredliga medel möjliga eller skulle det bli revolution? Den fredliga vägen vann. Låg inte bildningen bakom det fredliga sättet?

Våld och demokrati är varandras fiender. Demokratin överlever om människorna känner att den i sig representerar människovärde, en social möjlighet.

Sprungen ur fattig arbetarklass ligger bildningen i mitt intresse. Det ligger i mitt intresse att vi pedagogiskt om och om igen förklarar och förstår varför det finns skatter. Varför allmän skola är bra. Varför allmän sjukvård är bra. Allemansrätt.Det ligger i mitt intresse att vi förstår varför det är möjligt att studera trots att man saknar stålar.Människovärdet ligger i mitt intresse och det ligger också i mitt intresse att demokratin säkerställs om och om igen. För detta krävs bildning. Och då menar jag bildning både för hög- och låginkomsttagare. Hög- och lågutbildade. Hur vi bygger det socialt hållbara samhället är den evigt färska frågan, och med vilka pengar? Och det är en lika relevant fråga för oss alla, om vi ska lägga mycket skattepengar på poliser och straff för att ta hand om ett våldsamt samhälle, eller om vi ska lägga skattepengarna på ett förebyggande socialt arbete för att förebygga ett våldsamt samhälle?

”Nödhjälp ersätter välfärden”, den feta DN-rubriken riktade sig med en viktig fråga till regeringen. Är målet uppnått nu? Är detta vad er bildning handlade om? Skålar ni i champagne? Är det nu ni vill att vi ska dansa på borden?

Om det stämmer att människans politiska minne är cirka fem år. Då måste bildningen vara ett påtagligt ständigt praktiskt vardagsjobb. Jag tror som Claes Andersson:

Vad vi gör imorgon
bestäms av vad vi gjorde igår.
Idag händer allt du märker
i övermorgon.
Om inget förutsett inträffar.

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.