Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Håll de kalla vindarna borta

3 december, 2013

Skrivet av

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen.

Och vips så saknar ni matpengar och du skäms, fördärvas och blir till slut sjuk själv av situationen, och ni vuxna gråter inför barnen, och barnen gråter inför föräldrarna, och särskilt dottern, för hon känner sig skyldig till mammas bedrövliga ekonomiska situation, eftersom det är hon som har magsjukdomen, som blev så dyr, och mammas skuld bara växer och växer, och det är inte nådigt att vara liten och sjuk då.

Och gossen oroar sig för att han inte kan hjälpa till med familjeekonomin, och han som så gärna vill gå på college sen, hur ska han nu kunna spara till studierna? Oron gnager, nöter och strax känner barnen sådan faslig skuld för att de alls kostar pengar, för mamma har inte ens råd med lunchbox till jobbet, och nu orkar barnen inte med skolan heller längre. Skamberget växer.

Och de som jobbar, jobbar ihjäl sig, för skitlöner och vanliga hyggliga familjer begriper inte hur det kunde bli så här, när det alldeles nyss inte alls var så här. Nyss åt ni middag, drack ni vin, drömde ni om framtiden, och hur skulle ni bo och vart ni skulle resa. ”Vi hade bra utbildning, vi hade jobb, vi hade trygghet.” Och det var ni som skänkte pengar till välgörenhet.

Och nu, nu står ni här i matbankskön, som bara växer, för när fattigdomen ökar höjs normen för att få hjälp. Hur kunde den amerikanska drömmen komma att handla om att överleva i stället för att leva, undrar du och fattar inte att ni som en trebarnsfamilj som tjänar 616 dollar (3 900 kronor) inte får någon hjälp överhuvudtaget. Men här står ni nu och ber om matkuponger och elpengar. Och ni får en slant men det räcker inte, och ni vräks, och nu bor ni plötsligt i ett garage, och sedan inte ens där längre, och din tolvårige son spyr i rännstenen eftersom han har sån ångest för att han, och du, hans mamma, tvingas ta in på härbärget.

Nä, det var sannerligen inte detta ni drömde om i era värsta mardrömmar, ty ni var en helt vanlig liten hygglig familj, men pappa råkade dö och då gick det utför och nu är det natt och ni måste ju ha tak över huvudet.

Konstigt kanske, men nu är till och med riskbolagsägaren orolig, fast han själv ger stora pengar till hjälporganisationen. Han säger att det är en myt att fler får det bättre när rika blir rikare. För om det stämde att välmående företag och rika människor är jobbskapande, så skulle USA

drunkna i jobb och då skulle inte de vanliga hyggliga familjerna köa i matbanksköerna. Och borgmästaren i Portland oroar sig också, investeringar i barn är dyrt, och effekterna tar lång tid att se, men å andra sidan om man inte satsar på just barnen kommer bekymren, problemen, huvudbryet om tjugo år. Offentliga sociala hjälpinsatser för en trygg framtid är nödvändiga, säger borgmästaren. Ty ett system som hellre skickar ut dyra akuta brandbilar, poliser, ambulanser i stället för att satsa på en bred sjukvårdsförsäkring, som skulle investera i de vanliga hyggliga familjerna, som inget annat vill, än att klara sig själv, är galet.

Och jag tänker: Hallå Sverige!

De amerikanska vintervindarna piskar redan kusten.

 

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?